Колумнистът на The Wallstreet Journal Джералд Сейб говори за нарастващия риск

...
Колумнистът на The Wallstreet Journal Джералд Сейб говори за нарастващия риск
Коментари Харесай

The Wallstreet Journal: Три точки по света, които могат да предизвикат война

Колумнистът на The Wallstreet Journal Джералд Сейб приказва за възходящия риск от три военни спора, които могат да се трансфорат в " трагични " за Съединени американски щати. 

На първо място измежду евентуалните спорове Сайб показва вероятно навлизане на в Украйна. Като мотив той показва концентрацията на съветски военни елементи наоколо до украинската граница.
The Times: Русия тества западните недостатъци по всички фронтове
В Берлин разузнавач пада от прозореца и умира. Полша е изправена пред нарушавания на границите. Войски се събират до границите на Украйна. И...

Втората допустима гореща точка е интервенцията на Китай в Тайван. " Китайският президент Си Цзинпин е последният от поредицата китайски водачи, които ясно демонстрират желанията си да слагат Тайван под контрола на Пекин ", се споделя в обявата. Като съображение за тази прогноза създателят показва желанието на сегашния китайски водач да поеме контрола над острова, до момента в който е на власт.

Третата " опасност " е вероятността от спиране на договарянията по иранската нуклеарна стратегия. " От нападателната позиция на Иран в договарянията, съчетана с увеличеното обогатяване на уран, следва, че Техеран е решен да доближи най-малко нуклеарния предел ", счита Сейб. Той позволява, че Съединени американски щати ще се примирят с нуклеарния статут на Иран, само че изключва опцията сходна обстановка да устройва Израел. " Това значи, че вероятността за военни дейности се изостря с всеки минал ден ", заключава създателят.

" Съединените щати и техните съдружници се намират в рисков миг - може би даже по-опасен, в сравнение с доста американци си мислят. Истинско предизвикателство пред президента Байдън и неговите съветници в Демократическата партия е да покажат мощ на всеки от тези фронтове, без обаче да предизвикат изостряне на напрежението ", уверен е Джералд Сейб. 

Преди 30 години, когато Берлинската стена и комунизмът рухнаха, нямаше място за въпроса кой модел е победил. Възходът на демокрацията изглеждаше неминуем. В последвалите години обаче, авторитаризмът стартира да се завръща. Пример за това е Китай, който демонстрира своята икономическа мощност като знак, че безцеремонната успеваемост на властническия режим е по-добра от хаоса на демокрацията. 

Нещо повече - самите демокрации не си помогнаха в тази борба. Политическото разделяне в Съединени американски щати и в други страни по света безусловно сковаха живота в тях. Дори в Съединени американски щати недемократичните импулси излязоха на повърхността, като връхна точка бе протестът от 6 януари против избирането на Джо Байдън за президент, приключил с навлизане на стачкуващи в Конгреса. 
WSJ: Западните сътрудници на България се притесняват, че тя може да се обърне на изток
В някои западни столици се ускоряват опасенията, че България, която в продължение на десетилетия бе една от най-лоялните членки на съвет...

На срещата на върха на демократите обаче, мнозина виждат късмет тези проблеми да бъдат обърнати в актив, като се подчертае, че демокрацията работи по транспарантен метод за справяне с проблемите, а не с стоманен пестник. " Демокрациите по своята природа са в непрекъснато развиване. Ние непрекъснато се борим за по-добър съюз. Разликата сред нас и други страни е, че ние го вършим транспарантно, пред всички ", споделя един от уредниците на тази среща.

Има обаче и различен проблем - демокрациите се обърнаха във вътрешността към проблемите в самите страни, като по този начин като че ли изгубиха желанието си да се намесват по горещите точки по света. В случая със Съединените щати това даде съществени аргументи на автократите по света да се съмняват в решимостта на Вашингтон. 

Например, президентът Барак Обама разгласи преди години, че потреблението на химически оръжия от страна на сирийския водач Башар Асад против личния му народ е алена линия, която не би трябвало да бъде преминавана. Въпреки това, когато това се случи, той не реагира. Доналд Тръмп пък разгласи, че изтегля войските от Ирак и Афганистан и на процедура изостави кюрдските си съдружници, когато изтегли армията от Сирия. Джо Байдън пък безусловно обърна тил на Афганистан, откакто Съединени американски щати вложиха две десетилетия на доста кръв и пари.

Междувременно Вашингтон направи прекомерно малко, с цел да откаже Китай да наложи волята си над Хонг Конг, както и сподели отвращение или неспособност да спре Русия да овладее Крим от Украйна.

Не може да се каже сигурно дали тъкмо тези дейности дадоха храброст на Русия, Китай и Иран да заемат дръзки позиции. Но провокациите са факт и залозите са по-високи от всеки път, като най-належаща наподобява обстановката към украинската граница. През последните седмици Русия струпа 175-хилядна войска и мнозина анализатори предизвестяват, че Москва готви атака против Киев. 
Заради протеста на Олимпийските игри Китай заплаши Съединени американски щати с контрамерки
Китай съобщи, че е твърдо срещу дипломатическия протест на Съединените щати на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година, като заплаш...

Китайската опасност по отношение на Тайван наподобява по-бавна и методична, само че не е по-малко сериозна. Президентът Си Цзинпин е единствено един от доста водачи на страната, който съобщи, че е решен да сложи Тайван под контрола на Пекин, като даде ясно да се разбере, че има намерение това да стане при неговото ръководство.

Иран от своя страна усили напъните си по обогатяването на уран, като съгласно мнозина се пробва да създаде нуклеарно оръжие. И до момента в който Съединени американски щати може и да одобряват в един миг тази действителност, Израел сигурно няма да се съгласи с напредъка на иранската нуклеарна стратегия, като това от своя страна повдига напрежението в района и усилва всекидневно риска от война, написа още Джералд Сейб в разбора си. 

Още от АМЕРИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР