Колумбийските власти са заловили Дайро Антонио Усуга, известен като Отониел

...
Колумбийските власти са заловили Дайро Антонио Усуга, известен като Отониел
Коментари Харесай

Колумбия залови най-издирвания наркотрафикант

Колумбийските управляващи са заловили Дайро Антонио Усуга, прочут като Отониел - водач на Клана на Залива и най-издирвания наркотрафикант в страната, заяви Ройтерс.

Отониел е бил хванат в събота при интервенция с кодовото име " Озирис ", извършена от въоръжените сили на Колумбия, са удостоверили източници от армията и полицията.

" Това е най-големият удар против наркотрафика в страната ни през този век. Този удар е съпоставим единствено с краха на Пабло Ескобар през 90-те години ", съобщи президентът на Колумбия Иван Дуке във видеообръщение. Той заяви, че един полицейски чиновник е умрял по време на интервенцията.

държавно управление разгласи премия от 3 милиарда песо (около 800 хиляди долара) за информация за местонахождението на Отониел, а Съединени американски щати предложиха 5 млн. $ за помощ за откриването му.

След престой при левите партизани и къса кариера в паравоенните групи, 50-годишният Усуга се издигна до водачеството на Клана на Залива, един от наркокартелите в Колумбия. Картелът разполага с към 1200 въоръжени мъже, в главната си част някогашни членове на крайнодесни паравоенни групировки, и има наличие в 10 от 32 колумбийски провинции.

През 2016 година колумбийските управляващи стартираха интервенция " Агамемнон ", при която убиха и заловиха десетки от помощниците на Отониел и започнаха да търсят активите му, като в следствие го принудиха да бъде непрекъснато в придвижване, твърди полицията.

Във видеозапис през 2017 година Отониел разгласи желанието си да се съобщи на правораздаването, само че това не се случи.
През март колумбийската полиция и американската организация за битка с опиатите DEA заловиха сестрата на Отониел, която беше екстрадирана в Съединени американски щати да бъде съдена по обвинявания в наркотрафик и пране на пари.

Според управляващите с изключение на с наркотрафик Кланът на Залива се занимава и с незаконен рандеман на потребни изкопаеми. Колумбийското държавно управление упреква картела в закани и убийства на общностни водачи в цялата страна.
В интервенцията " Озирис ", довела до залавянето на Отониел, са взели участие повече от 500 чиновници на колумбийските специфични елементи и 22 хеликоптера, заяви министърът на защитата Диего Молано.

Въпреки че президентът Дуке разгласи, че залавянето на Усуга е краят на Клана на Залива, Серхио Гусман, шеф на Colombia Risk Analysis, консултантска компания за политическия риск, основана в Богота, съобщи, че сигурно нов водач чака да поеме властта в картела. Според него карцерът на Отониел няма да промени основите на наркотрафика в Колумбия.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР