Колонията на къдроглавите пеликани в резервата Сребърна постепенно възобновява гнездовия

...
Колонията на къдроглавите пеликани в резервата Сребърна постепенно възобновява гнездовия
Коментари Харесай

Колония къдроглави пеликани отново гнезди в резервата "Сребърна"

Колонията на къдроглавите пеликани в резервата " Сребърна " последователно възобновява гнездовия си интервал, осведомят от министерство на околната среда и водите.

С повишение на температурите ледената завивка на водата се разтопи и птиците започнаха да се завръщат, откакто дребни хищници ги подплашиха при започване на месеца.

В момента на трите наколни платформи и прилежащите терени към тях се следят към 70 екземпляра от предпазения тип. В момента птиците са със зачервени гуши и строят гнезда отначало. Наблюдава се и дейна копулация.

Охраната на резервата навлезе в колонията в края на предходната седмица, с цел да оцени вредите и рестартира камерите за видеонаблюдение. При огледа на място са установени 8 мъртви дребни екземпляра в гнездата на наколните платформи. В наземните площи не са открити новоизлюпени. Въпреки неподходящото развиване на първото люпило едно новоизлюпено е оживяло с помощта на старателните грижи на родителите си.

Нивата във водното огледало са постоянни. В момента се регистрират високи водни равнища на река Дунав. Отворени са двата шлюза, което ще разреши навлизането на свежи води от реката в езерото.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР