Колкото по-ограничителни са мерките за човешките права, толкова по-малко са

...
Колкото по-ограничителни са мерките за човешките права, толкова по-малко са
Коментари Харесай

Ирина Георгиева: От 11 изследвани страни България е приложила най-много ограничителни мерки

Колкото по-ограничителни са ограниченията за човешките права, толкоз по-малко са склонни хората да ги следват . Това е един от изводите на интернационално изследване в 11 страни, извършено с присъединяване на психолози, психиатри, експерти по медицински грижи и здравни науки. Изследвано е отношението общо към 44 ограничаващи ограничения, прилагани поради пандемията . Оценките са получени по канара от 0 до 10.


 Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като най-рестриктивни запитаните са оценили възбраната да се посещават национални естествени паркове, както и правото на полицията да изисква персонална информация за жителите от мобилни оператори, което се възприема като извънредно нарушение на персоналната независимост. 

Спирането на медицински интервенции и процедури се подрежда на последващо място. Въвеждането на вечерен час също се прави оценка от интервюираните като извънредно рестриктивна мярка , изясни в изявление за БНР ръководителят на изследването доктор Ирина Георгиева, учител в Департамент „ Когнитивна просвета и логика на психиката “ на Нов български университет.



Друго умозаключение от извършеното изследване е, че колкото по-малко е доверието в държавните управления, толкоз по-малко хората съблюдават ограниченията

В скалата от 0 до 10 за доверие в държавното управление, приблизително оценката за страната ни е била 3, като са интервюирани 2 хиляди души. Полша е с още по-слабо доверие в държавното управление от нас – 1.9.

Мисля, че можем да приказваме за политическа рецесия на доверието в Европа “, разяснява Ирина Тодорова в предаването „ Преди всички “. 

„ Ако приказваме за ограниченията сега, те са извънредно демократични. Но при започване на пандемията, когато ни затвориха, ограниченията бяха извънредно ограничаващи. От тези 11 страни, които изследвахме, нашето държавно управление приложи най-вече ограничения – 37 ограничения . Като контрастност мога да дам Швеция, те приложиха единствено 13 ограничения. Открихме наклонност, че хората колкото повече рестриктивни ограничения и колкото повече ограничения им се ползват, толкоз по-малко следват ограниченията “, посочи Георгиева. По думите й, когато хората считат, че ограниченията са ефикасни и са уверени в това, те ги следват, както и противоположното.

 Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финландия и Индия са двете страни, в които има най-голям дял на спазващи ограниченията.

„ Българската извадка демонстрира, че ние, българите, съблюдаваме в 79% ограниченията. Страната, която минимум съблюдава ограниченията, се оказва, че са холандците. Те са много сериозна нация, правят оценка свободата си и си търсят правата . Локдаунът, който им постановиха, е извънредно непоколебим, както и този спорен вечерен час, който провокира толкоз доста митинги “, означи още Ирина Георгиева. 

Относно обстановката в Индия и строгите ограничения там, в това число следене с дронове за съблюдаване на отдалеченост и налагани санкции като пердах с пръчки, Ирина Георгиева разясни, че неспазването на ограниченията е било приравнено с престъпно действие. 

„ Това, което сега в медиите се появява, е извънредно сензационно. Цифрите, които аз ревизирах преди известно време, посочваха безусловно друга наклонност. Вчера ревизирах цифрите още веднъж. Смъртни случаи съгласно брой на популацията – в Индия са съвсем 1.4 милиарда, в случай че разделим броят на смъртните случаи към 100 000 население, получаваме към момента, че смъртността е най-ниска, в Индия, в съответствие с всички останали страни в нашето проучване. Смъртността у нас е 15 пъти по-висока, в сравнение с в Индия “, акцентира Ирина Георгиева. Тя добави, че броят на инфектираните у нас е съвсем пет пъти по-висок от този в Индия като условен дял.

„ В България цифрите, които ни се оферират сега, статистиката, за мен не отразява действителните стойности. “

По аршин посттравматичен стрес от пандемията страната ни проучването сочи, че 8% от българите са развили тревога по време на пандемията, тези с меланхолия поради пандемията са съвсем 10%, а с под паника разстройства – съвсем 3 на 100 , разясни Ирина Георгиева. В съпоставяне с другите страни сме някъде по средата, добави тя.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР