Колкото по-малко политика и мегаломания има в енергетиката, толкова по-добре, каза

...
Колкото по-малко политика и мегаломания има в енергетиката, толкова по-добре, каза
Коментари Харесай

Росен Христов с предупреждение към новия министър

Колкото по-малко политика и грандомания има в енергетиката, толкоз по-добре, каза през днешния ден във Варна някогашният длъжностен отраслов министър Росен Христов, който е измежду участниците в интернационалната нуклеарна конференция " Българска атомна енергетика – национална, районна и международна енергийна сигурност ". Форумът, пресечен за няколко години поради пандемията, събира на едно място специалисти, представители на неправителствения бранш и на дипломатическия корпус у нас.

В момента енергийната рецесия е преодоляна с краткосрочни и дълготрайни решения. Имаме договори за достъп до инфраструктурата на Гърция и Турция, както и за доставки на полутечен газ, уточни Христов.
-->
По новите нуклеарни планове имаме контракт за предпроектно изследване на блокове 7 и 8 в АЕЦ " Козлодуй ", на финала е и подписването на такова споразумение с френска компания за предпроектно изследване за " Белене ", добави Христов. Според него е извънредно време да има придвижване по плана за втора атомна централа. По думите му това ще е и задачата на френската компания – да даде експертни отговори дали е по-разумно оборудването, което стои там, да се употребява, или да се продаде.

Като триумф той регистрира и договарянето на междуправителствено съглашение сред България и Съединени американски щати за огромно съдействие в областта на нуклеарната енергетика. По думите му по този метод пред страната ни се отварят благоприятни условия за достъп до образование на фрагменти, технологии, финансиране на планове. Текстът на съглашението е изцяло синхронизиран, остават някои административни процедури и да бъде подписан, изясни Христов.

Ексминистърът посочи, че ведомството е създало визия за техническо решение за ПАВЕЦ " Чаира ", остава да бъде разгласен търг за проектирането и да започва ремонтът на обекта.  

За въглищните централи Христов уточни, че изискванията за намаляването на нездравословните излъчвания до 2026 година най-вероятно ще бъдат предоговорени с Европейска комисия. Той посочи, че по връзката с Комисията се приготвя отчет, който да бъде показан в Народното събрание. Крайният период за затварянето на централите няма да бъде изменен, уточни Христов. Според него обаче България няма и пазарен интерес да употребява подобен вид електрическа енергия, тъй като е доста скъпа. Има смисъл да ги натоварваме до към 2030 година, с цел да балансират енергийната система и поради националната сигурност, изясни Росен Христов. Според него през този интервал би трябвало да се влага в нови технологии в региона на Маришкия басейн, като по този начин ще се обезпечат работни места и ще се избегне общественото напрежение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР