Колкото и добре да се грижим за своето тяло, понякога

Колкото и добре да се грижим за своето тяло, понякога ...

Храни, които засилват организма


Колкото и добре да се грижим за своето тяло, понякога се случва да преминем през различни неразположения, настинки, грип, в някои случаи леки или по-тежки операции. Хранителният режим е важна част от процеса на възстановяване и обикновено получаваме съвет от лекаря си как да се храним, кои храни и напитки е препоръчително да се избягват.

От рубриката на Az-jenata.bgсподеляме няколко полезни храни, които помагат за възстановяването на организма.

Листни зелени зеленчуци

Листните зелени зеленчуци като зеле, спанак, рукола, марули, са богати на хранителни вещества, които спомагат за намаляване на възпалението, подобряват имунната функция и се смята, че благоприятстват зарастването на рани, което ги прави идеалният избор за насърчаване на възстановяването.

Тези вкусни зеленчуци ни осигуряват витамин С, манган, магнезий, фолат и провитамин А, като всички те са от съществено значение за цялостното ни здраве.

Също така съдържат и полифенолни антиоксиданти, които имат мощни противовъзпалителни и имуноподдържащи свойства.

Яйца

Когато сме преминали през настинки, грип или операции, ако нямаме препоръка от лекар да не консумираме яйца и протеини, важното е да си ги осигурим. Яйцата са не само отличен източник на лесно усвоим протеин, но и на хранителни вещества, които подпомагат имунитета, като витамини А и В12, цинк, желязо и селен.

По-мазни риби

Друга полезна храна за здравето, която помага на организма да се възстанови е рибата, особено тази, която се води по-мазна, като скумрия, сьомга. Рибата ни осигурява протеини, витамини от група В, селен, желязо, цинк и омега-3 мазнини.

Според западни проучвания, омега-3 мазнините могат да помогнат за стимулирането заздравяването на рани, да подобрят имунния отговор и да намалят възпалението.


Автор:

Източник: dnes.bg