Колко стабилна е управляващата коалиция в Германия? Политологът от университета

...
Колко стабилна е управляващата коалиция в Германия? Политологът от университета
Коментари Харесай

Проф. Емануел Рихтер: Нарушен баланс на силите в германското правителство, може да има проблеми

Колко постоянна е ръководещата коалиция в Германия ? Политологът от университета в Аахен проф. Емануел Рихтер не е угрижен. Въпреки сигналите от районните избори в най-многолюдната немска провинция предходната неделя. В Северен Рейн Вестфалия, бивш бастион на социалдемократите, завоюваха консерваторите от Християндемократическия съюз. Но може би най-впечатляващ е резултатът на Зелените - тройно повече гласове в урните спрямо 2017 година. А за ръководещите в Берлин значение има и сривът на либералите, добрали се със сетни сили до бариерата, която им разрешава посланичество в Ландтага в Дюселдорф.
Какво значи всичко това за тройната коалиция в Берлин? В предаването " Събота 150 " проф. Рихтер съобщи:

" Изненадан съм от резултатите, изключително на социалдемократите - не чаках, че ще се показват толкоз едва . Отдавам го на държавната политика в Берлин. Канцлерът Олаф Шолц не беше особена поддръжка в тези избори. За социалдемократите не е елементарно да се профилират в тройната коалиция с либералите и изключително с извънредно сполучливите Зелени. Войната в Украйна също измести обществените тематики, а те са главният коз на социалдемократите. Те изгубиха стотици хиляди гласоподаватели, които избраха или въобще да не гласоподават, или да поддържат други партии ".

Обикновено назовават районните избори в най-голямата провинция Северен Рейн Вестфалия " дребният избор за Бундестаг ", тест за ръководещите в Берлин. Не и този път, тъй като се организираха доста скоро след националните. Още през септември Зелените впечатлиха с представянето си на изборите за Бундестаг , а в този момент съумяха да утроят резултата си отпреди пет години.

Каква е повода - единствено харизмата и мощните зелени министри на стопанската система и на външните работи ли?

" Не единствено. Основното е партийната стратегия. Темите на Зелените вълнуват хората от всички възрастови групи. Говоря освен за климата, а за последствията от климатичната рецесия, които засягат всички области на живота. Помислете единствено за енергетиката и революцията, която се случва пред очите ни. Причината за този успех на Зелените не са единствено вицеканцлерът Хабек и външната министърка Бербок. Причината са тематиките . Моите студенти се интересуват от това какъв свят ще оставим след себе си, дали стопанската система ни е устойчива. Младите хора изпитват боязън от бъдещето и това е доста обезпокоително ".

След пагубното показване на либералите на финансовия министър Кристиян Линднер той накара съдружните сътрудници да издигнат вежди с изявлението, че тройната коалиция не е неговата политическа фантазия.

" Той се намира в доста мъчно състояние. От една страна се пробва да лавира сред сътрудниците в обединението. От друга страна , като финансов министър по време на война се постанова да харчи пари макар предизборните обещания за строга финансова дисциплинираност ".

А ще удържи ли на обещанието си да не се подвигат налозите и за връщане на дълговата спирачка още следващата година - двете съществени червени линии на либералите в немското държавно управление?

" Не съм сигурен. Ако войната продължи още дълго, ще има още разноски. Така че Линднер има проблем. Но проблем има цялата партия на свободните демократи, тъй като е лидерска партия и слабостта на водача Линднер се отразява на цялата партия ".

Социалдемократите с отслабени позиции, либералите търсят профила си, а Зелените побеждават. Това демонстрира рекапитулацията от изборите в Северен Рейн Вестфалия. По-трудно ли ще им е да ръководят дружно в Берлин?

" Определено. Единият от съдружните сътрудници е победител, а другите двама са слаби. Нарушен е салдото на силите в държавното управление и може да чакаме проблеми . Но това не значи, че обединението ще се разпадне. Избирателите не наказаха цялото държавно управление, а част от обединението ". 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР