Колко рязък обрат са направили някои обществено-политически настроения спрямо машинния

...
Колко рязък обрат са направили някои обществено-политически настроения спрямо машинния
Коментари Харесай

„Биволъ“ като ветропоказател: За машините през 2017, Делян, Сорос, Чавес, китайски лаптопи

Колко внезапен поврат са създали някои обществено-политически настроения по отношение на машинния избор, демонстрира публикация на  от 13 февруари 2017.

„ На предишните избори над 200 000 души гласоподаваха машинно, като се чака на изборите през март т.г. те да доближат милион души. Това слага съществени въпроси за сигурността на машинния избор. Най-малкото е нужен самостоятелен външен одит на устройствата за гласоподаване, както към този момент изиска новата партия „ Да, България ”. Тайнствеността на ЦИК със скритото техническо приложение обаче е неприятен знак, че ще се върви в противоположната посока “, написа медията.

Според „ Биволъ “, става въпрос за „ едни 15 милиона лв.. без Данък добавена стойност. “

„ Това е скромна сума на фона на 128 милиона $ отпуснати в 12 без 5 от венецуелския бюджет за машинно гласоподаване на референдума „ за или срещу Чавес да остане президент ” през 2004 година Но паралелът е годен, още повече, че печеливш от българския търг може да се окаже същата компания “, предизвестяват тогава от медията, по чиято информация условия в скрито приложение съмнително пасвали на устройството SAES-3377 на компанията Smartmatic. Машини от същата компания бяха наемани от ЦИК за пробното машинно гласоподаване през 2014 и на президентските избори през 2016.

В същото време „ Капитал “ разгласява информация, че в ЦИК се е обсъждало да се заместят машините с преносими компютри с тъчскрийн и принтери. Голяма компютърна компания даже почнала да изследва доставка и превоз на 13 000 преносимия компютър от Китай.

Smartmatic е един от водачите в бизнеса с машинно и електронно гласоподаване. Компанията обаче има доста спорна популярност, се споделя в публикацията. Основана от венецуелци, тя е записана в началото в щата Делауеър в Съединени американски щати, а след това се пререгистрира във Англия и Холандия. Според секретните грами на американски дипломати в Каракас, изтекли в Wikileaks, нейните собственици са богати венецуелци свързани с боливарското държавно управление на Уго Чавес и скрити зад паяжина от офшорки.

През 2014 година Smartmatic става част от групата SGO. Представител на Smartmatic става лорд Марк Малох Браун, който е непосредствен до Джордж Сорос и е член на борда на “Отворено общество ”. Това поражда спекулации, че милиардерът е купил компанията, само че Smartmatic изрично отхвърля всякакво присъединяване на Сорос в нейния капитал.

Smartmatic e доставяла машини и за избори в Съединени американски щати, където през 2006 година е разследвана за връзка с венецуелското държавно управление, написа „ Ню Йорк Таймс “. Това става откакто през 2005 година Smartmatic придобива американската компания Sequoia Voting Systems, подсигуряваща машинното гласоподаване в 17 американски щата и окръг Вашингтон. В последна сметка Smartmatic продава дяловете си в Sequoia, само че подозренията, че лизензиран от нея програмен продукт продължава да се употребява в американските избори остават.

Подробен отчет на уеб страницата на Министерството на търговията на Съединени американски щати от 2008 разказва потреблението на програмен продукт на Smartmatic в американските избори като потенциален риск за националната сигурност.

Забележително е, че от многочислените избори, в които компанията е взела участие само във Венецуела е нямало рекламации за проблеми с машинното гласоподаване. Там са и най-успешните във финансово изражение избори за Smartmatic – 128 милиона $ за референдума през 2004 година, на който венецуелците решаваха дали Уго Чавес да остане президент. Поръчката е предоставена експресно от про-президентската венецуелска изборна комисия. Чавес печели референдума. Опозицията тогава упреква за загубата Smartmatic поради засечена съмнителна двупосочна връзка с централния сървър преди отпечатването на протоколите.

Машините за гласоподаване на Smartmatic са дистрибутирани в България от компанията „ Сиела Норма ”. Тя е обвързвана с адв. Иван Тодоров, който по думите на Момчил Мондешки от записите Яневагейт „ върви горе при Делян ” и бил нагласил арбитражно дело в интерес на скандалния олигарх. Самият Тодоров изрично отхвърли всякаква връзка с Делян Пеевски.

Съществен проблем е, че машините на Smartmatic са като „ черна кутия ” и никой в България не знае по какъв начин работят. На предходните избори ЦИК е дала един ден на експертната комисия, с цел да ревизира една от машините, преди всички останали да бъдат пратени до секциите, написа „ Биволъ “.

Така най-вероятно ще стане и в този момент. Ще бъде тествана една машина от 12 500. Доколкото софтуерът вътре е благосъстоятелност на компанията и не е с отворен код, тази инспекция е чисто проформа.

Медията разяснява и, че не е огромна философия да се “нацъкат ” на образователните машини нужните гласове и да се подменят протоколите. Необходимо било единствено да се знае какъв брой души са дали своят вот машинно в съответната секция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР