Колко горещо е твърде горещо за човешкото тяло? Вероятно е

...
Колко горещо е твърде горещо за човешкото тяло? Вероятно е
Коментари Харесай

Проучване: Безопасната за човешкото здраве температура в горещините

Колко горещо е прекомерно горещо за човешкото тяло? Вероятно е по-малко, в сравнение с си мислите

С измененията в климата горещите талази стават все по-силни - не престават по-дълго, стават все по-чести и са все по-горещи. Един от въпросите, които доста хора си задават, е: " Кога е прекомерно горещо за естествена ежедневна активност, каквато познаваме, даже за млади и здрави възрастни? "

Отговорът не се свежда единствено до температурата, която виждаме на термометъра. Той се отнася и до влажността . Ново проучване демонстрира, че комбинацията от двете може да стане рискова по-бързо , в сравнение с се смяташе до момента.

Учени и други наблюдаващи са обезпокоени от зачестилите случаи на рискови горещини, съчетани с висока мокрота, измервана като " температура на мокрия термометър " (температурата, регистрирана от термометър, затрупан с пропит с вода плат, над който се пропуща въздух – бел. ред.)

По време на горещите талази, които обгърнаха Южна Азия през май и юни тази година в Джакобабад, Пакистан, беше записана оптималната температура на мокрия термометър от 33,6°C, а Делхи я надмина - покрай теоретичната горна граница на човешката адаптивност към влажната горещина.

Хората постоянно показват изследване, оповестено през 2010 година, съгласно което температура на мокрия термометър от 35°C е горната граница на сигурност, след която човешкото тяло към този момент не може да се охлажда посредством изпаряване на потта от повърхността на тялото, с цел да поддържа постоянна температура на тялото.
Едва неотдавна тази граница беше тествана върху хора в лабораторни условия. Резултатите от тези проби демонстрират още по-голяма причина за безпокойствие, написа в научното издание „ The Conversation ”.

За да се даде отговор на въпроса " Колко горещо е прекомерно горещо? ", е изработен опит с топлинен стрес в следена среда с млади, здрави мъже и дами в лабораторията " Нол " в Университета на щата Пенсилвания.„
Тези опити дават визия за това кои комбинации от температура и мокрота стартират да стават нездравословни даже за най-здравите хора.
Всеки участник трябвало да погълне дребна телеметрична таблетка, която да следи температурата на тялото му или вътрешната температура. След това трябвало да останат в екологични камери като се движели задоволително, с цел да симулират минимални действия от всекидневието като готвене и хранене. Изследователите постепенно увеличавали температурата или влажността в камерата и следели по кое време температурата на тялото на субекта стартира да се покачва.
Комбинацията от температура и мокрота, при която температурата на тялото на индивида стартира да се покачва, се назовава " сериозна граница на околната среда ".
Под тези граници организмът е в положение да поддържа релативно постоянна вътрешна температура за нескончаем интервал от време. При превишаване на тези граници температурата на тялото се покачва непрестанно и рискът от болести при дълготрайно излагане на топлота се усилва.
Когато тялото прегрее, сърцето би трябвало да работи по-активно, с цел да изпомпва притока на кръв към кожата, с цел да разсее топлината, а когато се потите, това води до понижаване на телесните течности. В най-тежкия случай продължителното излагане може да докара до топлинен удар - животозастрашаващ проблем, който изисква неотложно и бързо изстудяване и здравно лекуване.
Новите изследвания върху млади здрави мъже и дами демонстрират, че тази горна граница на околната среда е даже по-ниска от теоретичните 35 °C. По-скоро става въпрос за температура на мокрия термометър от 31°C. Това значи 31°C при 100 % мокрота на въздуха или 38 °C при 60 % мокрота на въздуха.
Настоящите горещи талази по света се приближават до тези граници, а в някои случаи даже ги надвишават.
В гореща и суха среда сериозните граници на околната среда не се дефинират от температурата на мокрия термометър, защото съвсем цялата пот, която тялото създава, се изпарява, което охлажда тялото. Въпреки това, количеството пот, което хората могат да отделят, е лимитирано, а също така получаваме повече топлота от по-високите температури на въздуха.
Тези гранични стойности се основават само на това да не се допусне прекалено повишение на телесната температура. Дори по-ниските температури и мокрота могат да натоварят сърцето и други системи на тялото, предизвестяват учените.
И въпреки че превишаването на тези граници не води наложително до здравословни проблеми, продължителното излагане може да стане рисковано за уязвими групи от популацията, като да вземем за пример възрастните хора и хората с хронични болести.
Като се добави и нарасналата периодичност на сърдечни болести, дихателни проблеми и други здравословни проблеми, както и някои медикаменти, уязвимите категории може да бъдат изложени на още по-голям риск от увреждане. Хората над 65-годишна възраст са към 80-90 % от жертвите на горещи талази.
За да се защитим оптимално от нездравословното влияние на високите температури, по време на огромни горещини е значимо да се поддържа добра хидратация и да се търсят места, където може да се разхладим - даже за малко.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР