Колин Пауъл, първият чернокож държавен секретар на САЩ, чието ръководство ...

Колин Пауъл, първият чернокож държавен секретар на САЩ, чието ръководство

Почина бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл

Колин Пауъл, първият негър държавен секретар на Съединени американски щати , чието управление в няколко републикански управи спомогна за оформянето на американската външна политика през финалните години на XX век и началото на XXI, е умрял от усложнения след Коронавирус -19, заяви фамилията му във ``Фейсбук``, предава Си Ен Ен. Той е бил на 84 години. 

" Загубихме незабравим и любящ брачен партньор , татко , дядо и популярен американец " , написа семейство Пауъл, като акцентира , че някогашният държавен секретар е бил изцяло имунизиран .

Колин  Пауъл е роден на 5 април 1937 година в квартал ``Харлем`` в Ню Йорк. Той е наследник на ямайски имигранти. Годините му в очите на обществеността са значително свързани с войните в Ирак. Първата война през 1991 година е сполучлив експеримент на държавния глава Джордж Буш-старши да освободи Кувейт от Ирак. Втората от 2003 година , пък е експеримент под управлението на Буш-младши да попречи на държавното управление на Саддам Хюсеин да употребява ядрени оръжия. ``Политико`` напомня , че тази война опетнява Пауъл и други американски водачи , когато излиза наяве , че тези оръжия не съществуват. ``Най- към този момент съм сърдит на себе си, че не помирисах казуса незабавно . Инстинтктите ми ме провалиха``, написа Пауъл в биографичната си книгата от 2012 г.

Източник: segabg.com