Количеството на изнесеното зърно от Украйна през Черно море ще ...

Количеството на изнесеното зърно от Украйна през Черно море ще

Количеството на изнесеното украинско зърно ще бъде между 2 и 5 млн. тона месечно

Количеството на изнесеното зърно от Украйна през Черно море ще бъде сред 2 и 5 милиона тона месечно, заяви основаният в Истанбул Съвместен координационен център (СКЦ).
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6555
С началото на пълномащабната реализация на самодейността (в рамките на съглашението за безвреден транспорт на зърно от украинските пристанища) потенциалът за експорт от трите украински пристанища може да доближи от 2 млн. тона до 5 млн. тона месечно, се споделя в изказване на центъра. 

В нeго се отбелязва, че зърно от Украйна се доставя в целия свят.

От Съвместния координационен център показаха още, че доставките на зърно от Украйна се правят по морския филантропичен кулоар с дължина 111 морски благи и широчина 3 благи. Корабите, участващи в такива транспорти, би трябвало да съблюдават границите на коридора.

Турският министър на защитата Хулуси Акар съобщи през вчерашния ден, че износът на зърно от Украйна в границите на съглашението не престава без спиране. 

Доставките на зърно се реализират по проект, без спиране, сподели Акар, представен от турската държавна телевизия ТРТ.

В понеделник от Одеса потегли първият транспортен съд (плавателният съд " Разони ", пренасящ 27 000 тона царевица). Вчера Съвместният координационен център утвърди отпътуването на още три кораба от Одеса и Черноморск. Те транспортират 58 000 тона зърно. 

Доставките на зърно се правят според съглашението, подписано в Истанбул на 22 юли сред Турция, Руската федерация, Украйна и Организация на обединените нации, предвиждащо безвреден експорт на зърно и хранителни артикули от украински пристанища. Споразумението планува отваряне на три украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни, за зърното, което не можеше да бъде изнесено поради продължаващата към този момент шест месеца война сред Русия и Украйна. В Истанбул е основан Съвместен координационен център, който инспектира товарите.   

Източник: novini.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg