Колекцията от произведения на изкуството на технологичния магнат Пол Алън,

...
Колекцията от произведения на изкуството на технологичния магнат Пол Алън,
Коментари Харесай

Колекция за 1 млрд. долара на съоснователя на Microsoft Пол Алън ще бъде продадена от Christie`s

Колекцията от творби на изкуството на софтуерния магнат Пол Алън, съоснователят на Microsoft, който умря на 65-годишна възраст през 2018 година, ще бъде продадена в Christie`s. Това ще бъде една от най-скъпите разпродажби на предмети, принадлежали на един притежател, които в миналото са излизали на открития пазар, заяви Wall Street Journal.

Алън, който беше в листата на 200-те най-хубави колекционери на ARTnews в продължение на повече от две десетилетия, натрупа сбирка, която се прави оценка на към 1 милиарда $.

Christie`s ще разгласи на търг група от 150 творби на изкуството от наследството на Пол Алън – най-скъпата сбирка, обявявана в миналото на търг, съгласно ArtNews. Тя ще надмине досегашния връх от 922 млн. $, генерирани от аукциона на постановената от съда сбирка на Macklowe, продадена в Sotheby`s по-рано тази година, както и продажбата на сбирката на Дейвид Рокфелер през 2018 година в Christie`s, която донесе 835 млн. $.

Алън, чиято причина за гибелта се дължи на затруднения от неходжкинов лимфом, дефинира сестра си Джоди Алън за единствен реализатор на неговото имущество. Тя остава ръководител на неговата капиталова компания Vulcan.

Известен на първо място като софтуерен пионер от средата на 70-те, Алън си завоюва репутацията на влиятелен човеколюбец и колекционер на творби на изкуството, макар неговата изключителна поверителност. Въпреки това той бе включен за първи път в годишния Топ 200 на международните колекционери през 1997 година

Сред творбите, които ще се появят на търга, са платно на Джаспър Джонс от 1960 година, което се чака да бъде продадено за най-малко 50 млн. $, пейзажът La Montagne Sainte-Victoire на Пол Сезан от 1888-90 година, оценен на към 100 млн. $.

Председателят на Christie`s America Марк Портър разгласи, че приходите от продажбата ще отидат за щедрост. Филантропът Алън разпредели 2 милиарда $ във фондове, които поддържат  медицински, екологични и културни дела. Сред другите му инициативи в културното пространство са основаването на Музея на поп културата в Сиатъл (MoPOP) през 2000 година и Панаира на изкуствата в Сиатъл през 2015 година

Неговата сбирка обгръща разнообразни столетия от историята на изкуството – от остарели майстори през импресионисти до съвременно и модерно изкуство. В нея са платна на Каналето, Ботичели, Ян Брьогел, Реноар, Мане, Гоген и Сьора, както и Марк Ротко, Едуард Хопър, Александър Калдър, Ед Руша и Дейвид Хокни. Други огромни произведения, за които е известно, че той има, са абстракцията „ Жълто върху лилаво “ на Марк Ротко от 1956 година и платното „ Майчинство II “ на Пол Гоген от 1899 година  И двете той купи при започване на 2000 година,съответно за 14,3 млн. и 39,2 млн. $. През 2006 година той купи от Christie`s пейзажа „ Бреза гора “ на Густав Климт от 1903 година за 40,3 млн. $.  

Търгът е плануван за ноември в Christie`s Rockefeller Center, оповестяват от аукционната къща. „ Всички доходи от продажбата ще бъдат отдадени на благотворителността в сходство с желанията на господин Алън ”, е записано в обявата за търга.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР