Колекцията от произведения на изкуството на покойния съосновател на Майкрософт

...
Колекцията от произведения на изкуството на покойния съосновател на Майкрософт
Коментари Харесай

$ 1 млрд. за арт колекцията на съоснователя на Microsoft

Колекцията от творби на изкуството на починалия съосновател на " Майкрософт " Пол Алън ще бъде препоръчана на търг на " Кристис " в Ню Йорк през ноември. От аукционната къща оценяват сбирката на над 1 милиард $, което - в случай че се доближи и задмине при продажбите - би било безспорен връх, прецизира Българска телеграфна агенция.  Всички доходи от продажбата ще бъдат дарени за щедрост.

Участниците в търга ще могат да наддават за повече от 150 произведения, измежду които е и картината " Планината Сен-Виктоар " на френския художник Пол Сезан. Тя е оценена на над 100 милиона $, се показва в прессъобщението. 

Пол Алън почина от рак на 65-годишна възраст през 2018 година Той сътвори дружно с Бил Гейтс операционната система за лични компютри, която докара до триумфа на учредената през 1975 година компания " Майкрософт ". Алън напуща компанията през 1983 година поради здравословни проблеми и влошени връзки с Гейтс, който остана отпред до 2000 година

Освен Сезан сред трофеите на Пол Алън е и творбата " Малък провал " на американския художник Джаспър Джоунс, оценена на над 50 милиона долара според " Ню Йорк таймс ".  " Кристис " не оповестява за други творби от сбирката на Алън, само че пътуваща галерия, проведена през 2016 година, дава визия за нейното благосъстояние с шедьоври на художници като Моне, Мане, Брьогел Младия, Климт, Хокни, Рихтер.

Настоящият връх за частна сбирка беше подложен напролет от тази на някогашната американската двойка Хари и Линда Маклоу. Произведения от нея, препоръчани на няколко търга на " Сотбис ", събраха общо 922 милиона $.

С търга на Алън, който следва продажбите на сбирката на Маклоу и портрета на Мерилин Монро от Анди Уорхол " Простреляна синьо-зелена Мерилин ", за който при започване на май бяха платени 195 милиона $ (рекорд за творба от XX век), актуалната година може да се запише като една от най-значимите в историята на пазара на изкуство.

" Вдъхновяващата персона на Пол Алън, изключителното качество и многообразие на творбите и предназначението на приходите от тях основават неповторима композиция, която ще трансформира продажбата на тази сбирката в събитие от невиждана големина ", споделя основният изпълнителен шеф на " Кристис " Гийом Черути, представен в прессъобщението.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР