Коледните и Новогодишните празници, както и следващите през януари всенародни

...
Коледните и Новогодишните празници, както и следващите през януари всенародни
Коментари Харесай

Как да избегнем рисковете от изгаряния по време на празниците и как да дадем първа помощ на пострадалите

Коледните и Новогодишните празници, както и идващите през януари всенародни имени дни усилват фрапантно броя на часовете за домакинстване в кухнята, а с това и рисковете от изгаряния. По празниците палим барбекю, горим свещи, размахваме бенгалски огън, гърмим въодушевено с пиратки. Хубаво е да сме готови по какъв начин се работи при положение на заплаха от изгаряне, по тази причина - еластичен хирург от , приготви някои съществени рекомендации за празничните дни.

По принцип всяка една активност може да докара до изгаряне с друга локализация и тежест. Ето някои рискови обстановки по време на празниците:

Безобидното на пръв взор пържене на мекици или на картофки в тигана може да докара до рисково запалване на мазнината. Първата реакция на човек е да понесе тигана към мивката, с цел да загаси пламъка с вода. Грешка! Ако извършите по този начин, горящата лой се излива върху ръцете и тялото Ви и предизвиква дълбоки изгаряния, налагащи постоянно оперативно лекуване.

Неправилното потребление на тенджера под налягане също е доста рисково. Освен горещата течност, която попада по вас и води до изгаряне, има и взривен миг и пострадванията са комбинирани и тежки.

Допирът до горещата фурна и скара също може да аргументи лимитирани изгаряния, най-вече по ръцете.

Обслужването на локалните парни отоплителни съоръжения е различен вероятен източник на изгаряне с гореща вода. Често това изгаряне е обстойно и постанова дълго профилирано лекуване.

Пърлене на закланото прасе с горелка е различен обред, който е нормален за сезона. Последствието може да е пламъково изгаряне, засягащо единствено откритите елементи на главата и ръцете до по-тежки и обширни провали при запалване на облеклата.

Практика е потреблението на специфични запалителни смеси при разпалване на барбекю, които по никакъв начин не са безвредни и постоянно водят до изгаряния.

Източник на изгаряне могат да бъдат лампичките от елхата и разклонителите, които " давайки на късо " предизвикват от леко опушване и зачервяване на кожата до нисковолтови електрически изгаряния.

Подпийналите пушачи по време на празниците никога не трябва да си полягват с цигара в ръка. Задремвайки, цигарата пада и възпламенява облеклата им и постелките на леглото. Стига се до доста обширни, дълбоки и животозастрашяващи изгаряния, съпроводени и с обгазяване.

Задържането в ръка на възпламенени бомбички, пиратки и фойерверки може да провокира местни изгаряния и контузии. Могат да пострадат освен ръцете, а също по този начин разположените наоколо елементи от тялото - лице, очи и шия. В множеството случаи се касае за дребни по повърхност изгаряния, само че дълбоки и мъчно зарастващи. Понякога обаче се стига до необратими контузии - започвайки от скъсване на пръсти или даже длани, до загуба на зрението или даже смъртни случаи.

При погрешно боравене с пиротехнически средства и взривни субстанции с изключение на изгаряния на лицето се следи попадане на разнообразни непознати тела в очите. В подобен случай окото може да се облее щедро с вода, която да отмие попадналото вещество. Не би трябвало да се прави нищо повече, а незабавно би трябвало да се потърси доктор.

Как би трябвало да действаме при положение на изгаряне?

Първото нещо, което би трябвало да извършите при изгаряне, е да прекратите действието на поразяващия фактор - пара, вода, лой, нажежен предмет, електрически ток или пламък.

После би трябвало да отстраните притискащите неща в региона на изгарянето -часовници, пръстени, гривни, колани и други.

На трето място - да охладите наранена зона с хладка до студена течаща вода за към 20 мин.

Задължително е да покриете засегнатия сектор със стерилна марля или забрадка и да потърсите профилирана здравна помощ.

Ако има мехури, не ги пукайте, с цел да не се инфектира изгорената област.

Не се опитвайте да отстранявате залепнали материи за кожата - стопени изкуствени облекла, чорапи, барут и сходни.

Най-доброто, което може да извършите след изгаряне, е да измиете зоната с течен сапун и вода. Ако кожата е единствено зачервена и мощно мъчителна, без мехури, мажете мястото с хидратиращ крем. Във всички останали случаи, изключително когато " не боли ", направете хлабава превръзка и посетете профилирано здравно заведение.

Всяко подценяване на сходни контузии води до риск от възпаление на изгореното място и рано или късно отново да ви води в болничното заведение. Не се бавете, тъй като всяко закъснение води до удължение на лекуването и до по-лоши крайни резултати.

* наличие на Вита
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР