Коледата - този най-светъл семеен празник и тържество на християнските

...
Коледата - този най-светъл семеен празник и тържество на християнските
Коментари Харесай

Това са най-големите лъжи, свързани с Коледа

 Коледата - този най-светъл фамилен празник и празненство на християнските добродетели е в същото време знак на огромното преяждане и на многото заблуди. Ето най-разпространените от тях.

Божият наследник е роден в ясла

Поне по този начин се твърди. Но е неправилно. Никъде в Библията не се загатва нищо за ясла, загатва се единствено това, че наоколо е имало вол и магаре. Оттук и заключението, че рождествената сцена е в ясла. А мястото на всяка ясла е в конюшнята.

Дядо Коледа е създание на " Кока-Кола "

Това изказване също издиша. Вярно е, че историческата персона Свети Николай Мирликийски и свещеник на Мира е бил човек по-скоро със стройна фигура. Но не производителят на безалкохолната напитка, а един немски преселник в Съединени американски щати за първи път е изобразил положителния дъртак подобен, какъвто го познаваме през днешния ден: заоблен и със зачервени, издути бузи.

Томас Наст, родом от немската област Пфалц, нарисувал през 1862 година за списание " Harper`s Weekly " добродушния и белобрад дъртак като предявител на блага. Неговият " Санта Клаус " се наложил бързо и до през днешния ден първообразът му е употребен за изобразяването на Дядо Коледа.

Коледата е бяла...

Статистиката сочи, че снежните Коледи са по-скоро изключение, в сравнение с предписание. Дори в Мюнхен, където всекидневно е най-заснежено в Германия, единствено две от всеки пет Коледи са бели. И колкото пó на север се върви, толкоз по-зелено става.

... и настава на 24 декември

Грешка! На 24-ти означаваме Бъдни вечер. Неслучайно германците назовават празника " Свята вечер " (Heiligabend) - т.е. вечерта, която предшества огромния празник Рождество Христово.

На 26 декември всичко свършва

Според католическия канон, Коледа не завършва на втория ден от коледните празници - 26 декемви, нито на 6 януари, Богоявление. Празникът в действителност продължава чак до Сретение Господне (2 февруари). На този ден божията майка Мария отишла с Младенеца в храма, с цел да го показа на Бога, както претендирал Мойсеевият закон. Поверието гласи, че на 40-тия ден след раждането на мъжка рожба майката е чиста и още веднъж може да прекрачва Божия храм.

На Фарьорските острови Коледата продължава цели 21 дни, а на Филипините - от 16 до 24 декември. Филипинците имат вяра, че в случай че вървят на църква всеки ден по време коледните празници, всичките им стремежи ще се изпълнят.

Коледната елха - прастара традиция

Мнозина са уверени, че обичаят да се украсява дърво за Коледа е доста остарял. В реалност традицията води началото си едвам от 19 век, като в началото единствено богатите са можели да си разрешат да имат жива елха за празника. Именно те обаче поставят началото на същинска конкуренция в украсяването, пред която днешните показа за скъпа или разточителна декорация напряко бледнеят. Така да вземем за пример през 1807 година по-малкият брат на Наполеон - Жером Бонапарт - отрупал елхата си със свидетелства за направени от него дарения на поземлени парцели.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР