Кожните заболявания при морските свинчета са доста разнообразни и не

...
Кожните заболявания при морските свинчета са доста разнообразни и не
Коментари Харесай

Кожни заболявания на морските свинчета

Кожните болести при морските свинчета са много разнородни и не всички са породени от паразити. Някои болести са резултат от неправилна грижа, хранене и условия на развъждане.

Почти всички болести могат да бъдат излекувани вкъщи, само че с цел да се избегнат съществени затруднения, въпреки всичко се предлага, първо, да се консултирате с ветеринарен доктор.

Въшки по морските свинчета

Тези паразити са изключително чести при морските свинчета. Първите признаци са мощен сърбеж. За да откриете въшките, коства си да изследвате кожата и козината на животно под лупа. Ако морското свинче е инфектирано с въшки, тогава измежду космите могат да се видят ларви. Гнидите имат тяло с крушовидна форма и размери половин сантиметър. Някои типове са доста по-малки - дължината на възрастно насекомо е към милиметър. Те се хранят освен с кожни люспи, само че и с кръвта на животното.

Невъзможно е да се отървете насекомите с елементарна четка. Инсектицидите са добър метод за битка с паразитите. Морското свинче би трябвало да се сложи в 1% разтвор на нетритонат или в разтвор на бромоциклен 0.5% за няколко минути. Процедурата би трябвало да се повтаря на всеки седем дни в продължение на три седмици. Преди процедурата би трябвало също да третирате клетката с разтвор на бромоциклен и да промените цялата постелка.

Гъбични болести по морските свинчета

Гъбичките при морските свинчета постоянно могат да се видят по муцуната. Първите признаци са рухване на козината, сърбеж, лющене на кожата. След муцуната гъбичките засягат лапите, ушите, гърдите, шията. Първият тип гъбички са дерматофити. Засяга ноктите, козината и роговия пласт на епидермиса на кожата. Отслабени животни, както и бременни и кърмещи женски, млади човеци са податливи на инфекцията.

Превенцията на болестта включва:

- постоянно разчистване на клетката и промяна на постелята (гъбичките се развъждат интензивно в мръсна среда);

- висококачествена и чиста храна;

- ниска мокрота на помещението, където се гледа животното;

- постоянно лекуване на вътрешни паразити.

Ако ветеринарният доктор откри съществуването на гъбички - дерматофити, тогава болното животно би трябвало да бъде преместено в обособена клетка (по-добре е да употребявате терариум или аквариум, с цел да избегнете разпространяването на спори). Клетката, в която е държано морското свинче, би трябвало да се измие добре с разтвор, съдържащ хлор. За лекуване лекарят ще предпише шампоан срещу гъбички, противогъбичен крем и други

Лишеи по морските свинчета

 Заболявания на морските свинчета

Лишеите по морско свинче се предизвикват от няколко разновидности на гъбички едновременно, чиито спори могат да се носят освен от хора, само че и от домашни любимци, некачествена храна. Морското свинче може да се болести и по време на разходка - доста постоянно спорите на гъбичките се намират в почвата и на тревата. Най-често отслабените животни и животните, които се държат в неприятни условия, са податливи на заболяването. Първите признаци са опадане на козината. Оголените сектори от кожата са зачервени, сухи и с очевидно лющене, покрити със суха кора. Лишеите първо засягат муцуната и ушите, предните и задните крайници и по-късно се популяризират по цялото тяло. Болното животно изпитва мощен сърбеж, губи сън и вкус. Чрез отворените рани разнообразни патогенни бактерии могат да навлязат в кръвта.

Болното морско свинче би трябвало неотложно да се изолира от други животни. Козината към засегнатите области би трябвало да се обръсне. Клетката, в която е държано, както и всички хранилки, къщи и други предмети, би трябвало да бъдат усърдно измити с препарат, съдържащ хлор. Лекувайте морските свинчета за лишеи по наставление на ветеринарен доктор. Опасността от лишеите е, че може да се съобщи на хората. Децата, както и бременните дами и хората с отслабен имунитет са най-уязвими. Контактът им с болно животно би трябвало да бъде изцяло изключен.

Пододерматит по морските свинчета

Пододерматит или мазоли са резултат от неправилна грижа за животните. Мръсната постеля - виж вярната тоалетна за морски свинчета, прекомерно дългите нокти на животното, потреблението на дървесни пелети за постелка могат да доведат до формиране на мъчителни мазоли по лапите и появяването на гнойни рани. Причината за това може да бъде затлъстяването на животното, както и болести на вътрешните органи. За да се дефинира точната причина, се предлага да се консултирате с ветеринарен доктор и да извършите кръвен тест. Пододерматитът може да бъде оздравял единствено в случай че лекуването стартира в точния момент. Обикновено при обикновено протичане на болестта интервалът на лекуване лишава до два месеца. Ако болестта е в тежък етап, тогава може да докара до дисторция на костите.

Пододерматитът изисква освен здравно лекуване, само че и цялостна смяна в диетата на животното, както и изискванията на развъждане. Необходимо е деликатно да се следи тежестта на животното, дължината на ноктите и зъбите му. Морското свинче би трябвало да се държи в клетка с мека постеля, а в случай че раните кървят, за постеля би трябвало да се употребява всякаква мека забрадка.

Абсцес по морските свинчета

Абсцесът е инфектиране на тъканите с гноясал темперамент с образуването на гнойни кухини в мускулите, костите и подкожния пласт. Абсцесът на морското свинче е постоянно срещано заболяване, като най-честата причина са рани, получени от борба с други свинчета, убождания от сено, рани по устните, получени от прекомерно остри зъби. Абсцесът наподобява като значителен и мек израстък. Лечението на цирея може да бъде единствено оперативно. Сложността на интервенцията зависи от местоположението му. Ако абцесът преди малко се е появил, тогава ще бъде задоволително просто да премахнете гнойта и да лекувате раната с мас. Въпреки това някои типове цирей изискват комплицирана коремна интервенция с премахване на засегнатите тъкани. В такива случаи животното се нуждае от дълъг курс на лекуване с антибиотици.

По време на възстановителния интервал морското свинче се нуждае от отмора, мека постеля и вярно хранене на морското свинче - би трябвало да се дава повече сочна храна, съдържаща витамин С.

Пърхот по морските свинчета

 Морско свинче

Пърхотът при морско свинче не е настрана заболяване, а разследване от към този момент действителен здравословен проблем. Причината за пърхота може да бъде недохранване, мръсна постеля, отслабен имунитет, метаболитни проблеми, болести на вътрешните органи, както и увреждане на кожата от паразити и гъбички. За да определите по-точно повода за пърхота, би трябвало да се консултирате с доктор и да започнете лекуването с елиминиране на главното заболяване. Обикновено се предписва и противопърхотен шампоан. Животното се къпе с разтвор от шампоан един път седмично и процедурата се повтаря до цялостното изгубване на пърхота. Също по този начин е добре козината на морското свинче да се избърсва два пъти на ден с разтвор на бетадин. Лечението на пърхота включва промяна на храненето на животното - би трябвало изцяло да се изключат всевъзможни мазни храни, да се дават повече зеленина и покълнали зърна, плодове и брашно от люцерна.

Липом по морските свинчета

Липомите най-често са резултат от отстраняването на цирей или се появяват заради проникването на зараза в дребна рана. Ако с течение на времето липома не пораства и не предизвиква дискомфорт на животното, тогава той може да не бъде премахван. Въпреки това, в случай че е мъчителен и се усилва доста по мярка, би трябвало неотложно да се консултирате с доктор.

Липомът може да пробие самичък и това заплашва не с най-приятните последствия - образуването на тумори под него, непълното освобождение на гной, отравяне на кръвта. Ветеринарният доктор отстранява освен самият липом, само че и мастната торбичка. Той е този, който най-често става причина за повторната поява и развиването на тумори. Обикновено след интервенцията ветеринарният доктор ще предпише курс на антибиотици и цялостна отмора. Раната би трябвало да се маже с мас и да се измие с разтвор на водороден прекис.

Вижте още:

- Заболявания на очите при морските свинчета;

- Проблеми със зъбите на морските свинчета

- Колко дълго живеят морските свинчета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР