Кожата е най-големият орган в човешкия организъм. Тя ни защитава,

...
Кожата е най-големият орган в човешкия организъм. Тя ни защитава,
Коментари Харесай

Факти за кожата

Кожата е най-големият орган в човешкия организъм. Тя ни пази, като стопира достъпът на разнообразни субстанции и болестотворните организми в тялото ни. Същевременно милиардите рецептори за болежка, наслаждение, топлота или мраз са нашата връзка с външния свят. Кожата е и нашата визитна картичка пред света, типът й зависи от общото ни здравословно положение и навиците на живот. Доброто познаване на структурата и функционалностите на кожата ще ви помогне по-добре да се грижите за нея.

● Дебелината на кожата варира в другите елементи на тялото
Кожата ни се състои от три съществени пласта – епидермис, дерма и хиподерма. Дебелината на тези пластове обаче варира, като на някои места могат да бъдат по-плътни или напълно изтънели. Кожата на клепачите е най-тънка, до три пъти по-фина от тази в останалата част на лицето. Затова е належащо да се употребяват специфични артикули за очи. В противоположен случай даже положителният крем може да аргументи отичане или неспокойствие. Най-дебела е кожата по ходилата, дланите, лактите и гърба. Ето за какво, в тези зони е належащо по-често да премахвате с ексфолианти мъртвият рогов пласт.

● Кремовете не доближават до сърцевината на кожата
Пропускливостта на кожата е мощно лимитирана. Задачата на повърхностният рогов пласт е да не допусне навлизане на субстанции до живите кожни кафези и по-навътре в тялото. Ето за какво, кремове поддържат в положително положение единствено епидермалните кафези, само че не доближават до дермата – сърцевината на вашата кожа. Все отново известните козметичните компании са измисли някои хитринки. Например капсулирането на дейните субстанции в наносфери, които без проблем минават епидермалната граница. Серумите, заради специфичната си консистенция, също проникват в доста по-голяма дълбочина от крема.

● Секрецията на себум
Масните жлези поддържат хидро-липидната преграда на кожата. Прекомерната им активност води до уплътняване и загрубяване на епидермиса, а от време на време и до поява на акне и комедони. Недостигът на себум пък прави кожата суха, нееластична и склонна към прибързано формиране на бръчки. Броят на мастните жлези също варира в другите елементи на тялото. Най-гъсто са ситуирани на гърба, лицето и скалпа и по-малко на краката и коремът. Ето за какво, е допустимо да имате мазна или смесена кожа на лицето и доста суха по тялото. В подобен случай използвайте подобаващи козметични артикули за всяка зона. При всички хора кожата към клепачите е суха, тъй като в нея съвсем изцяло отсъстват мастни жлези. Поради това там се появяват и първите бръчки.

● Да спрем ли потенето
Дейността на потните жлези е извънредно значима за положението на организма. Чрез потта се контролира топлината на тялото и се изхвърлят огромна част от токсините. Със мощните дезодоранти, които понижават потенето, ограничаваме и изхвърлянето на тези нездравословни субстанции. А истината е, че неприятната миризма на потта се появява при нейното разложение от бактериите по кожата. Затова е задоволително съставките на дезодоранта да лимитират този развой. Така естествената активност на потните жлези няма да се наруши, а в същото време няма да излъчвате неприятна миризма.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР