Когато влизате във Варна, погледнете наляво преди Аспаруховия мост. Там,

...
Коментари Харесай

Една чайка и пролетта на Варна

Когато влизате във Варна, погледнете наляво преди Аспаруховия мост. Там, заключена сред военноморската база " Тихина " и канала на Варненското езеро, е региона " Малка чайка ". Сред запуснатите буренища се виждат черни пътища, които обикалят живописния бряг и стигат до дребната марина. Между тях се намира постройката на Института по хидро и аеродинамика.

Тук би трябвало да порасне новата вяра на Варна. Или най-малко по този начин се надяват тези визионери, работещи по тематиката, обединена под името " Квартал на нововъведенията ".

Земи тук имат доста от варненските университети, както и общината. Идеи за превръщането ѝ в рекреационни кампуси към този момент има. Но в случай че това успее да стане освен това от просто красива околност за спорт, а към крайбрежията на езерото порасне иновационен кемпус, в който университети и компании работят дружно, то " Малка Чайка " има капацитет да вдигне Варна в напълно друга орбита.

Част от хората зад тази концепция участваха в за това какъв град желае да бъде Варна. Идеята в действителност стъпва на по-големият меморандум, подписан предходната година от бизнес, община и университети, наименуван " Варна - град на знанието ".

" Взех тази концепция от Ливърпул, където също има 6 университета, в нещо наречено " Квартал на знанието ", изясни моторът на концепцията Свилен Спасов. Спасов е забавна персона, чиято разпоредителност в редица сфери го прави един от тези хора, които движат градовете напред. Каузата, на която се е посветил в последните години, е точно издигането на Варна като център на знанието. " Разликата сред нас и другите страни в Европейски Съюз се усилва. Тази разлика може да се понижи единствено с неща с висока добавена стойност и обучение. Има ли по какъв начин да вземем за пример туризмът или превозът да порасне внезапно двойно? Ако има нещо, което да промени бързо тази разлика, то е обвързвана със знанието ", споделя Спасов.

Тази му теза стъпва на съществуваща основа: Варна е вторият учебен център в страната след София, със своите 6 университета и съвсем 30 хиляди студенти. " Градът дава 10% от Брутният вътрешен продукт на страната, а фирмите и университетите, които дават 40% от Брутният вътрешен продукт на Варна, се подписаха под меморандума ", споделя Спасов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР