Когато влизате в завода на Ламборгини в Сант`Агата Болонезе, пред

...
Когато влизате в завода на Ламборгини в Сант`Агата Болонезе, пред
Коментари Харесай

В завода на "Ламборгини" високите технологии се комбинират със занаятчийството

Когато влизате в завода на " Ламборгини " в Сант`Агата Болонезе, пред вас се разкриват тайните на производството на първокласните коли в италиански жанр и виждате свят сред актуалните технологии и занаятчийството, който през 2017-а реализира нов връх, написа в своя репортаж " Франс прес ", представен от Българска телеграфна агенция. С 3815 коли, пуснати на пазара предходната година, компанията, основана през 1963 година в северния италиански град, съвсем утрои резултатите си по отношение на 2010 година.

Тя стартира 2018 година, изправена пред огромно предизвикателство: излизането на пазара това лято на супер SUV " Урсус ", който е нещо като градска първокласна кола 4X4, която може да се движи и по лед, и по пясък. За да отговори на това предизвикателство, което ще се изрази в удвояване на производството за една година, заводът набъбна от 80 000 до 160 000 квадратни метра.

Работници и " съдействащи роботи "

Засега всеки ден се създава по пет коли " Урсус ", а когато мощностите проработят на цялостна мощ, те ще станат над 20. Новата постройка бе построената от кота нула за 18 месеца, с нова поточна линия, пусната в деяние през май, на която изобилстват нови авангардни технологии, измежду които са " съдействащите роботи ". Тяхната цел е да облекчават труда на служащите.
 В завода на
© Reuters

" Това е доста съвременен цех, само че в него ръчната работа продължава да има значима роля и точно това прави марката ", акцентира Матео Мартини от отдела по индустриално инженерство.

От историческата част на завода, издигнат отначало през 2014 година, излизат спортните суперколи " Хуракан " и " Авентадор ". Всеки ден от тези модели се вършат надлежно по 12 и 6 автомобила.

" Ламборгини " няма ресурси и всяка създавана кола към този момент е продадена. За да си купите да вземем за пример " Хуракан ", би трябвало да чакате 8 месеца. На индустриалната линия има 23 работни места, на които се вдъхва живот на супрболида. Всеки път, когато линията се придвижва, работните имат 37 минути, с цел да създадат нужните интервенции. На екран се отброяват минутите и секундите.

44 дни за сглобяването на един автомобил

Съседната линия е за " Авентадор ", на която има 12 работни места за по 75 минути. Тук ръчната работа е повече и за производството на тази кола са нужни 44 дни. Корпусът на този автомобил тежи единствено 147 кг и се прави, тук, в завода от карбонови нишки.

Колите " Ламборгини " костват от близо 180 000 евро за най-обикновения модел на " Хуракан " до 337 000 евро за " Авентадор ". При някои лимитирани серии обаче цените могат да нахвърлят 1 милион евро. Мечтата на Феручо Ламборгини, който почнал да създава спортни коли, откакто натрупал положение в бранша на тракторите, е била " да сътвори съвършена кола ".
 В завода на
© Reuters

От първия автомобил, пуснат на пазара - 350 GT - са създадени единствено 120 бройки. И въпреки производството да се е нараснало от този момент, компанията продължава да е мощно привързана към ексклузивността на колите си. Клиентът може да персонализира колата си - от джантите, до цвета на шевовете, като се мине през цвета на кожения салон.

С немска точност

Кожата е подложена на извънредно непоколебим надзор, на око, само че и с пипане, с цел да се открият възможни недостатъци и от линията да слезе единствено колата без какъвто и да е недостатък. Автомобилите се тестват на пътя и се подлагат на същински потоп: " бомбардират ги с 400 литра на минута, с цел да ревизира за възможни течове ", споделя Атило Мандета, който дава отговор за отдела " довършителни действия ".

В този отдел колите минават няколко инспекции. Въоръжени с лампа, чиновниците търсят и най-малкия недостатък, в случай че той е малък, те го маркират с лепенка, с цел да не бъде пропуснат от служащите, които би трябвало да го отстранят.
 В завода на
" Във всеки цех на " Ламборгини " е чисто като в болница. Всичко се прави с немска точност, която е въведена по времето, откакто през 1998 година " Фолксваген " купува " Ламборгини ". Преди това производството беше в доста по-голяма степен ръчно и фамилно ", разяснява пред Агенция Франс Прес Хулиен Диес от редакцията на Sport Auto.

С грижа за служащия

В момента 1600 души работят в завода, а до края на 2018-а към тях ще се причислят още 200. Компанията " Ламборгини ", която твърди, че дава по-високи заплати от междинните за автомобилостроителния бранш, получи за трета поредна година документа " Топ шеф в Италия ".

Това е с помощта на политиката й за ръководство на личния състав, наблюдаването на здравето на служащите от доктор и достъпа до разнообразни предлагани действия. Матео Мартини споделя, че е " горделив " да работи в завода. Също като Клаудио Ламана и Симоне Окари. Тези двама чиновници имат чувството, че са част от " едно семейство ": " Тук се усещаме като персони, а не като номера ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР