„Когато влизам в сградата на Министерството на външните работи, винаги

...
„Когато влизам в сградата на Министерството на външните работи, винаги
Коментари Харесай

Теодора Генчовска: Българската позиция за РСМ ще се придържа към Договора за добросъседство от 2017 г.

„ Когато влизам в постройката на Министерството на външните работи, постоянно изпитвам почитание, само че изключително през днешния ден то е голямо, тъй като това е почитание към хората, които работят тук. Уверявам ви, че ще направя всичко допустимо те да продължат да работят умерено, да има последователност, поредност в дейностите. Разчитам на професионализма на екипа на Министерство на външните работи “. Това съобщи новоназначеният министър на външните работи Теодора Генчовска на гала в Министерство на външните работи по предаването и приемането на поста от досегашния длъжностен министър на външните работи Светлан Стоев.

Министър Теодора Генчовска разгласи, че ще работи при цялостна неприкритост за обществото. Всеки месец ще бъдат проведени постоянни брифинги за медиите, на които ще бъде предоставяна информация за свършеното от министерството. Светлан Стоев връчи на министър Генчовска Стратегически обзор на Дипломатическата работа като изрази вяра, че направените в него заключения ще бъдат употребявани за повишение на успеваемостта на Министерство на външните работи.

Светлан Стоев направи резюме на свършеното от Министерство на външните работи по времето на двете служебни държавни управления от встъпването му в служба като министър на 12 май 2021 година Сред главните достижения той уточни сполучливо проведените избори зад граница – два пъти за Народно заседание, както и избори за президент и вицепрезидент на Република България. Светлан Стоев акцентира напъните на Министерство на външните работи за образуване на вота в чужбина в невиждани условия на пандемия от ковид и къси периоди, като благодари на българските общности зад граница, които оказаха скъпа помощ за подготовката на вота. Сред останалите достижения той открои евакуацията по време на рецесията в Афганистан, траялите евакуации, свързани с пандемията от COVID-19, на наши сънародници зад граница, както и активизирането на договарянията с Република Северна Македония.

„ Мога да кажа с горделивост, че с помощта на професионалния екип на Министерство на външните работи и вследствие на неуморния труд на дипломатическите ни задачи, както в Скопие, Брюксел и други европейски страни, успяхме да променим визията на редица европейски страни във връзка с този двустранен разговор “, сподели Светлан Стоев. Работено бе по две писти – двустранна с Република Северна Македония и диалози с европейските ни сътрудници. „ В резултат от обект на договарянията ние се превърнахме в индивид. Не мога да се съглася с някои изказвания, че българската дипломация в тези месеци е била незабележима или не си е правила работата “, съобщи Светлан Стоев. Той акцентира, че във връзка с Република Северна Македония служебното държавно управление е запазило последователност в политиката, като всичките му дейности са били в границите на признатата през 2019 година Рамкова позиция от Министерски съвет, подкрепена с декларация от Народно събрание.

Министър Теодора Генчовска също посочи, че в българската позиция по Република Северна Македония ще се придържа към Договора за добросъседство от 2017 година и декларацията на Народното събрание.

Тя съобщи, че досегашният министър оставя едно прелестно завещание и постоянно ще разчита на неговата помощ. Светлан Стоев от своя страна благодари на сътрудниците от Министерство на външните работи и екипа си за изключителния професионализъм и за другарството и пожела триумф на новия министър: „ Аз одобрих поста от дама, предавам го на дама – значи го предавам в положителни ръце. Надявам се, че и през идващите 4 години ние ще имаме едно ползотворно професионално съдействие “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР