Когато украинските бежанци пристигнаха на българското Черноморие, те бяха посрещани

...
Когато украинските бежанци пристигнаха на българското Черноморие, те бяха посрещани
Коментари Харесай

The Sunday Times: Руски тролове сеят раздор в България срещу украинските бежанци

Когато украинските бежанци дойдоха на българското Черноморие, те бяха посрещани с отворени прегръдки. Хиляди дами и деца от Украйна бяха настанени в хотелски стаи, а на хотелиерите беше отпусната дребна сума за всеки от тях.

В българското онлайн пространството обаче картината е друга, споделя английският вестник „ The Sunday Times ”. Все повече нараства броят на подправените новинарски публикации и провокативни постове в обществените мрежи, които настояват, че украинските бежанци се възползват от гостоприемството на българите. В редица изявления се вършат внушения, че бежанците са неблагодарни и печелят пари от отпуснатите помощи.

Проучване на социологическата компания „ Маркет Линкс “ демонстрира, че през март повече от половината българи са казвали, че държавното управление би трябвало да обезпечи помощ за украинците, в това число и финансова. Сега обаче единствено 35% от тях са съгласни с това.

Според анализаторите и политиците, които работят по въпроса, огромна част от изявленията против бежанците в българското интернет пространство идва от свързани с Кремъл ферми за тролове и други подвластни онлайн източници.

Целта е да разпространят антибежанските настроения в България, като провокират публични безредици и задълбочаване на напрежението във към този момент поляризираната страна, написа „ The Sunday Times ”.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР