Когато става въпрос за закуска, повечето хора са доста бързи

...
Когато става въпрос за закуска, повечето хора са доста бързи
Коментари Харесай

Къде и какво закусват по света

Когато става въпрос за закуска, множеството хора са много бързи с избора и oбикновено се придържат към едно и също ядене. Идеята какво да сложим в стомаха за началото на деня обаче, наподобява по много друг метод в другите страни.

Звездата в австралийската закуска е веджимайт. Това е черен леплив крем, който се прави от дестилат от бирена квас. На усет е солен, леко горчив, напомнящ телешки бульон. Традиционно върху препечения самун, намазан с масло, се нанася тъничък пласт веджимайт и от време на време се гарнира с парче сирене.

В Бангладеш пък залагат на чапатис. Популярните пшеничени хлебчета постоянно се сервират за закуска дружно с омлет или картофено къри.

В Тайван за закуска обичайно се сервира джиенбънг, което безусловно значи пържена палачинка. Към рецептата за палачинки от яйца, мляко и брашно може да се добави съвсем всичко - от свеж лук, шунка или соя до свински парченца, фъстъци и чили сос.



Колумбийците пък закусват тип картофена чорба, наречена чангуа. Супата се прави с вода, мляко и картофи, като се сервира с яйце, което се прибавя най-после и остава с течен жълтък. За гарниране се прибавят свеж лук и сирене.

В Египет закуската се състои от яхния с фасул фава. Предполага се, че ястието датира още от антични египетски времена. Яхнията се гарнира щедро с подправки и може да бъде сервирана с варено яйце или салата с домати и краставици.

Халим е ядене, известно както в Иран, по този начин и в цяла Централна Азия и Индийския полуостров. Наподобява яхния и се подготвя от брашно, ечемик, кайма от говеждо или овнешко месо, леща, доста подправки и от време на време се гарнира с ориз.



Националното ядене на Ямайка пък включва плод, наподобяващ проличава, на име акии и риба тресчица. В ястието се прибавят още лук, чушки скоч кепе, домати и най-често се сервира с самун и пържен плантин.

В Япония за закуска се сервира известната и у нас мисо чорба дружно с ориз и грилована сьомга. Традиционното ядене може да наподобява по-подходящо за обяд или вечеря, само че жителите на Страната на изгряващото слънце имат вяра, че точно закуската би трябвало да бъде най-хранителното и богато на витамини и минерали ядене.

Корейците пък избират композиция от дребни ястия за закуска. Асортиментът се назовава банчан и обичайно включва, кимчи, задушени или мариновани зеленчуци, омлет и джеон, което е ядене, наподобяващо палачинка. Оризът постоянно наложително участва и в тази обичайната закуска.

Нигерия и други елементи от Западна Африка подготвят пържени парченца от фасул, наподобяващи бухтички. Косай или акара, както ги назовават локалните, са направени от черен фасул, лук и чили.

Рецепта за мисо чорба



Необходими артикули:

4 ч.ч. бульон даши (или зелечуков бульон)

3 с.л. мисо

1 с.л. сушени водорасли уаками

1 глава лук, нарязана на ситно

1 морков, нарязан на кубчета

150г сирене тофу, нарязано на кубчета

Начин на подготвяне:

В купичка накисвате сушените водорасли. След като сте нарязали зеленчуците, ги задушавате, с цел да омекнат. Загрявате бульона даши и прибавяте мисо подправката. Най-важното изискване е да не оставяте сместа да заври, откакто сте прибавили подправката. Сипвате в бульона зеленчуците и тофу сиренето. Накрая добавяте и водораслите. Махате от котлона и сервирате в купички.

Пет хрумвания какво да хапнем заран

Мъфин с боровинки



Смесете цедено мляко, овесени ядки и боровинки, разделете сместа във формички и изпечете във фурната. Тези дребни десертчета в действителност са и много добра закуска.

Зеленчукова фритата

Използвайте зеленчуците, които имате в хладилника, нарежете ги и прибавете няколко яйца. Изсипете сместа в тавичка, пъхнете във фурната и изчакайте, до момента в който фритатата придобие златист цвят.



Овесена каша с плодове

Овесената каша е желана закуска за доста хора. Към нея може да добавите сезонни плодове, фъстъчено масло или мед, както и сурови ядки.

Чиа с плодове и ядки

Пудингът от чиа е една здравословна закуска, която може да приготвите от вечерта. Сложете всички съставки в купа, прибавете прясно или кисело мляко и оставете в хладилника.

Яйца в домати



Разрежете един домат на половина и го издълбайте, сложете във всяка половинка по едно яйце и поръсете с подправи и свеж лук. Сложете във фурната за 10 минути и може да се насладите на една свежа закуска.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР