Когато става въпрос за малки домашни любимци като мини зайци,

...
Когато става въпрос за малки домашни любимци като мини зайци,
Коментари Харесай

Кои са най-големите рискове за малките животинки у дома?

Когато става въпрос за дребни домашни любимци като мини зайци, морски свинчета, чинчили, таралежи, порове, домашни плъхчета, хамстери и джербили, хората постоянно си мислят, че няма какво да ги заплаши вкъщи. Истината е, че тези дребни животинки са много умни, любопитни и способни да се забъркат във всевъзможни неприятности по тази причина има няколко неща за които би трябвало доста да внимаваме. Ето кои са най-големите рискове при домашните гризачи.

1. Електрическите кабели

Кабелите нормално съдържат тежки метали като цинк и са много изкушаващи за гризане. Малките бозайници, които дъвчат и гълтам жици, постоянно развиват отравяне с цинк, което може да докара до стомашно-чревни разстройства, проблеми с кръвта и даже гибел. Някои проводници също съдържат мед, който също може да бъде рисков за живота.

Електрическите кабели, които лежат по пода или са наоколо до мястото, където обичат да седят животинките, съставляват огромно прелъщение за дребните им усти. Ако кабелите са включени в тока, дъвченето им може да докара и до токов удар и мигновена гибел или най-малкото тежки орални изгаряния.

Така че в случай че пускате своя дребен другар отвън клетката, той или тя би трябвало да бъде следен от самото начало. Препоръчително е и да обезопасите всички жици и кабели, тъй че вашият домакински любим да няма достъп до тях. Проводниците могат да бъдат обгърнати в PVC тръби и когато е допустимо, включени в контакти намиращи се на по-високи или недостъпни места.

 Кабели

2. Олово

Много строителни материали, употребявани в домовете ни, в това число багра, балатум и гипсокартон, могат да съдържат олово. Тези материали нормално се употребяват за създаване на стени и подове - места, елементарно налични за свободно разхождащите се дребни домашни любимци. Оловото предизвиква увреждане на нервите, тежки стомашно-чревни проблеми, анемия и даже гибел. Дръжте домашните любимци надалеч от лющеща се багра и други евентуално съдържащи олово субстанции, защото даже няколко хапки от тези материали могат да бъдат смъртоносни.

3. Лакомства

Много артикули, предлагани на пазара като лакомства за дребни бозайници, като да вземем за пример капки кисело мляко, пръчици от семена, стафиди и други храни, в действителност не са потребни за тези животни. Тези артикули съдържат високи равнища на захар и мазнини, с които множеството от стомашно-чревните системи на тези дребни домашни любимци не могат да се оправят.

Консумацията на тези тъй наречените лакомства може да докара до обилни разстройства в работата на стомашно-чревния тракт и в някои случаи до гибел. Тревопасните животни, като морски свинчета, чинчили и зайци, не би трябвало да ядат доста захар, каквато има в стафидите и капките кисело мляко, или лой, каквато има в лакомствата въз основата на семена. Малки количества пресни зеленчуци, като моркови, са подобаващи лакомства за тези домашни любимци.

На поровете, които са месоядни, и таралежите, които са насекомоядни, е по-добре да им се оферират лакомства с високо наличие на протеини, като месо с ниско наличие на соли за порове и храна с високо наличие на протеини за котки или брашнен червей за таралежи.

Няма нищо неприятно да им давате лакомства понякога, само че не прекалявайте.

 Таралеж

4. Екстремни температури

На множеството дребни домашни любимци им е най-добре при температури, които са удобни и за нас. Някои от тях обаче са много чувствителни към доста високи или доста ниски температури. Например, чинчилите и зайците имат дебела четина и не могат да се потят. Така че те могат да прегреят при температури над 26 градуса и да умрат.

Таралежите, въпреки това, при температури под 21 градуса влизат в положение на хибернация. Сърдечният им темп и метаболизмът им се забавят и те стават по-податливи на заболявания и даже гибел, в случай че останат на тази температура прекомерно дълго. Така че е изключително значимо за дребните бозайници да се отглеждат в оптимални температурни граници, с цел да се усещат добре и да останат здрави.

5. Човешка храна

Много храни, които обичаме да ядем, могат да бъдат евентуално токсични за нашите дребни бозайници - да вземем за пример лука и чесъна. Макар че няма доста изследвания за резултата от тези храни върху дребни бозайници, има много такива за резултата им върху кучета и котки, показващи, че тези артикули водят до повръщане, диария, заспалост, коремна болежка и евентуално съдбовна анемия.

Други храни, съдържащи семена (като ябълки и круши) и костилки (като авокадо, череши, кайсии, праскови, нектарини и сливи), в никакъв случай не би трябвало да се дават на дребни бозайници със семената и костилките, защото в тях може да се съдържат дребни количества цианид, който е нездравословен за сърцето.

 Праскови

Шоколадът, алкохолът и кофеиновите питиета като кафе, чай и безалкохолни, също са рискови за домашните любимци. Разликата сред хората, които употребяват тези храни и нашите дребни бозайници, е, че даже дребни количества от тези артикули могат да доведат до съдбовен край за животните.

6. Малки деца

Животните могат да оказват помощ на децата да се научат по какъв начин да бъдат виновни и грижовни. И въпреки всичко доста дребни бозайници са избухливи и постоянно се стряскат от внезапни придвижвания или мощни крясъци, типични за децата. Още по-лошото е, че доста доброжелателни деца в опитите си да носят дребните бозайници ги изтърван, причинявайки съдбовни пострадвания като фрактури на гърба или спукани вътрешни органи. Малките деца би трябвало да бъдат следени когато и да е при контакт с дребни бозайници.

7. Дивата природа

Дивите животни са се приспособили към външните условия на околната среда, като температура, мокрота и наличие на други диви животни. Нашите опитомени домашни любимци не са еволюирали по този метод и постоянно не са способни да се оправят с изискванията навън.

Например дивите зайци, които живеят измежду природата, са напълно разнообразни типове от тези, които отглеждаме вкъщи. Повечето опитомени дребни бозайници не могат да се оправят отвън сигурността на дома, където могат да се прегреят, да измръзнат или да бъдат нападнати от друго животно.

8. Неправилни кафези

 Клетка за дребни домашни любимци Снимка: pixabay.com

Клетките са проектирани с дистанции сред лентите с друг размер, според от домашния любим, за който са основани. Чинчилите да вземем за пример имат доста тънки и дълги крайници, които могат да се заклещят сред тясно ситуирани решетки на клетката, което може да докара до вероятни фрактури.

Зайците, въпреки това, постоянно получават рани на долната част на краката си, в случай че са настанени в кафези с телени подове - те се нуждаят от кафези с твърдо дъно. Меките пластмасови кафези не са несъответствуващи за зайци, морски свинчета и порове, които обичат да дъвчат, защото те могат да отчупят късчета и да ги обхванат.

Клетките от тежка пластмаса или неръждаема стомана нормално са най-хубавият вид за множеството дребни бозайници. Дървените кафези също не са идеални, защото е доста мъчно да се поддържат чисти. Основното предписание е, че клетките постоянно би трябвало да се избират въз основа на типа и размера на домашния любим. Вашият ветеринарен доктор може да ви посъветва коя е най-хубавата клетка за вашето животно.

9. Други домашни любимци

Често притежатели споделят, че техният дребен домакински любим обича да си играе с домашните кучета и котки. Това е малко плашещо, защото множеството дребни бозайници, с изключение на поровете, са смятат за “плячка ”, до момента в който котките и кучетата са хищници. Съвсем обикновено е един див звяр да нападне плячка, това им е генетично заложено. Дори и най-нежните котки и кучета могат инстинктивно да се опитат да подгонят дребното животно.

И даже това да не стане, доста кучета и котки не осъзнават какъв брой жестоко играят или какъв брой мощно хапят, когато подвигат тези домашни любимци в устата си. По нехайство те могат да причинят смъртоносни пострадвания на по-малките животинки, макар че единствено си играят. Така че е целесъобразно да не оставяте котките и кучетата да си играят с дребните домашни любимци. Това е рисковано за гризачи.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР