Когато става въпрос за екологичност, спортните автомобили не са решението,

...
Когато става въпрос за екологичност, спортните автомобили не са решението,
Коментари Харесай

Porsche опитва да спаси бензиновите двигатели

Когато става въпрос за екологичност, спортните коли не са решението, написа Dmarge.com. И това е напълно естествено, тъй като фокусът при тях пада върху представянето, а не върху това какъв брой харчат и какъв брой нездравословни излъчвания, изпускат в атмосферата. Или най-малко до момента беше по този начин, тъй като компании като Porsche явно желаят да трансформират тази настройка.

Всъщност, Porsche бе една от първите марки, занимаващи се с производството на спортни коли, които започнаха да влагат в хибриди още през 2010 година Тогава на пазара излезе хибридният Cayenne, а няколко години по-късно светът бе шокиран от напълно електрическия състезателен модел Taycan, който сега се продава по-добре от емблематичното Porsche 911.

Електрическият напредък на Porsche продължава и в този момент, като излиза наяве, че идващото потомство на модела Macan ще бъде напълно електрическо, а германците даже имат проекти за основаването на хибридна версия на 911.

Разбира се, от Porsche са крепко стъпили на земята и си дават сметка, че огромна част от клиентите им анатемосват всичко електрическо. Именно поради това компанията влага в доста забавно начинание, което може да избави стандартните бензинови мотори в настоящия им тип.

По-рано през месеца Porsche разгласи, че е придобила дял в американската компания HIF Global, която се занимава с създаването на индустриални центрове за синтетични и климатично неутрални горива, известни още като eFuel. Сделката е била в размер на 750 млн. $. Най-известният план на HIF Global до този миг е заводът за eFuel в Чили, който се чака да проработи в средата на годината и ще създава екологични горива от водород и въглероден диоксид, употребявайки вятърна сила.
 Снимка 572990
 

Ако планът се окаже сполучлив, това би трансформирало оборудването в първия интегриран, търговски цех от промишлен вид за произвеждане на синтетични горива. Което е добра вест за всички фенове на моторите с вътрешно горене.

Как работи процесът по основаването на екологични горива

За да генерират " зелен " водород, електролизатори употребяват вятърна сила (която в Чили е в изобилие), с цел да се разложи водата на съставните си елементи - О2 и водород. След това се филтрира въглероден диоксид от въздуха и се комбинира с водорода, с цел да се сътвори синтетичен метанол.

Резултатът е екологичен метанол, който може да бъде преобразуван в екологично гориво или употребен в редица други приложения, като да вземем за пример химическата промишленост, в която същият може да замести фосилните първични материали.

Автомобилната промишленост обаче се интересува повече от първата част. Оказва се, че тези екологични горива разрешават на моторите с вътрешно горене да работят при съвсем неутрални равнища на въглероден диоксид, което на процедура значи, че можем да продължим да ги използваме, без да вредим на природата и на съвестта си.

Екологичните горива биха помогнали значително и за плавното прекосяване към цялостна електрификация, която сега е мъчно осъществима. Дори да приемем, че от на следващия ден всеки клиент на нов автомобил си купи подобен с електрическо задвижване, какъв брой години биха минали, с цел да бъде предаден и последният автомобил с мотор с вътрешно горене за скрап...

Ако екологичните горива навлязат съществено на пазара, това няма да е подобен проблем, тъй като ще разрешат на хората да употребяват по екологичен метод старите си коли, до момента в който пристигна моментът да ги подменят с кола на ток.

Porsche и HIF Global възнамеряват градежа на още няколко уреди за произвеждане на индустриални екологични горива в Чили, Щатите и Австралия, където също има огромни благоприятни условия за извличане на електрическа енергия от възобновими източници.

Първоначалните проекти на Porsche са да употребяват синтетично гориво в своите моторспорт инициативи. Така от компанията лансираха две нови спортни коли 718 Cayman GTR RS, задвижвани от синтетично гориво в неотдавна провелото се съревнование GP Ice Race в Австрия. От компанията споделят още, че биха могли да употребяват eFuel и в своите " цивилни " модели с мотори с вътрешно горене.
 Снимка 572987
 

Разбира се, евентуално ще би трябвало да изчакаме много до момента в който забележим надпис eFuel на колонката на обичаната ни бензиностанция или досега, в който общоприетите горива напълно ще изчезнат от пазара, само че все пак планът звучи вълнуващо за всеки почитател на колите в класическия им тип.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР