Когато става въпрос за домашен любимец, най-напред в съзнанието ни

...
Когато става въпрос за домашен любимец, най-напред в съзнанието ни
Коментари Харесай

Мини зайче

Когато става въпрос за домакински любим, на първо време в съзнанието ни изникват кучетата и котетата, тъй като са доста известни. Най-много трогване обаче провокират домашните любимци, когато са мънички, а най-популярните бързо порастват и губят миловидното си бебешко изражение.

Все отново има опция домашният питомец да бъде постоянно дребен и сладостен. За задачата би трябвало да си вземем мини зайче. Те освен са извънредно сладки и пухкави, само че са и доста гальовни. Създават възприятието, че непрекъснато у дома има малко бебе зайче.

Съжителството с мини зайче е извънредно прелестно, само че и също толкоз мъчно, тъй като това са най-деликатните създания всред всички, които човек отглежда вкъщи за компания. Много огромно значение има породата на зайчето, само че въпреки всичко условията при развъждане на мини зайче надминават всички други представители на животинското царство.

История на мини зайчето

Преди 137 години в Англия за първи път е показано мини зайче или зайче-джудже, както още се назовава дребното творение. То произлиза от дивия заек, въпреки че козината им постоянно е напълно друга като цвят и багра. Трябва да се прави разлика сред полски мини заек и зайчето джудже, тъй като това са изцяло разнообразни породи скокливци.

Първите мини зайчета били бели на цвят с червени или сини очи. В течение на времето селективните опити довели до поява на огромно многообразие при тях. Вече имаме бели, черни, червени, кафяви, шарени, сиамски, чинчилови и други. Породите са в действителност удивително доста - над 50 и всяка бива определяна от визията на зайчето - цвят, величина, дължина на козината и още няколко съществени качества.

Най-известни породи мини зайчета

За да се разграничат породите, се взима поради на първо време козината на зайчето - като дължина и цвят.

Видовете заешка четина са главно четири:

- Стандартна - близка до козината на по-големите им събратя

- Ангорска - не е прилепнала, а стои пухкава и надалеч от тялото. Тази козинка е доста топла.

- Рекс - това е къса и права космена завивка, много гъста.

- Сатен - изцяло идентична със общоприетата, само че я отличава сатенения искра, който има.

 Породи мини зайчета Снимка: pixabay.com

В цветово отношение разнообразието е огромно, цветни петна по тялото се срещат на разнообразни места.

Големината на зайчетата също варира - от няколко стотин грама до 5 кг. Най-малките породи са домашни любимци за апартамент.

Най-търсени и известни са следните мини породи:

Холандско джудже

Големината на зайчетата от тази порода е сред 1, 6 и 2 кг. Главичките им са относително огромни отнесени към размера на тялото. Големи са също очите и ушите им. Имат бебешко изражение, даже като възрастни екземпляри и по тази причина са доста търсени. Имат ясно обрисувани кръгли личица като на бебета. Селекцията им датира от 1948 година. Може да се основават кръстоски с тях, като това мощно трансформира някои техни белези.

Мини хотот

Селекцията на породата е много по-късна, в сравнение с холандското джудже.Чак 1970 година. Тежат към 1 кг. Имат къси ушета, къса и гъста козинка, доста лъскава и гладка. Отличителна линия е мощно извитият им тил, съвсем като дъга, от което врат съвсем не се вижда. Приличат на пухкави топки.

Лоп

Породата не може да бъде сбъркана. Имат дълги заешки уши, които от време на време висят пред очите на зайчето и по тази причина ги назовават постоянно клепоухи.

Мини рекс

Зайчето мини рекс тежи 2 кг, има гъста и права козинка, само че доста мека. Създава илюзията за кадифе и също така е доста цветна, в разнородни нюанси.

Гремлин

Миниатюрният гремлин е бял със сини или червени очи. Тежи малко над кг. Има къси уши и муцунка и огромни уши, което го прави доста симпатично животинче.

Как наподобява мини зайчето?

Зайчето джудже е доста мъничко животно. В множеството случаи не надвишава 1, 5 кг. Има плътно тяло, огромна глава и къси ушенца. Очичките му са огромни и доста изразителни. Винаги наподобява мъничко, без значение от възрастта си.

Има забавен и доста гальовен скелет. Костите на мини зайчетата са доста деликатни, а мускулатурата им е мощна, изключително на задните крайници, където надвишава силата на скелета. Това основава заплаха заекът да счупи гръбначния си дирек, в случай че се пробва да се отскубне от стопанина и се бори да се освободи.

Сложна е и храносмилателната им система. Много постоянно те умират, разследване на заболявания по зайците, породени от храни, които не са подобаващи за тяхната особена физиология.

Отглеждане на мини зайче

Едва ли има по-взискателен домакински любим от мини зайчето. То е спокоен и прелестен за съжителстване домакински любим, само че извънредно сензитивен към околната среда. Симпатичният мъник не понася добре температурните промени, изключително в топлите летни месеци. Трябва добре да се контролира температурният режим, с цел да не се сътвори дискомфорт на дребния жител.

Като всички зайци и дребният представител също обича да дъвче непрекъснато - движимости, кабели, растения. В едно жилище има безпределно доста рискове, които го дебнат - като се стартира от окабеляването, което безусловно опасва едно модерно жилище, мине се през цветните градини, в които са превърнати някои домове и се стигне до всякакви предмети - дребни и едри, с опция да бъдат погълнати или да наранят животинчето или да го натровят. Алоето, азалията, момината сълза са отровни за зайците, както и перилните и почистващи препарати са опасност за мъничето.

 Отглеждане на мини зайче

Зайчетата нормално през деня спят, както и през по-голямата част от нощта и е належащо да им се основат условия за спокоен сън. На зазоряване и по здрач те са игриви и се нуждаят от занимания. Добре е да имат опция да се движат свободно най-малко няколко часа дневно. Имат потребност да изследват околната среда.

Тъй като са доста нежни и напряко чупливи, би трябвало да бъдат пипани и пренасяни доста деликатно. Те самите не обичат да ги вземат на ръце и да ги носят, защото са запазили инстинктите на предците си, които са били преследвани животни в дивата природа. Затова повдигането и преместването би трябвало да се правят деликатно и следвайки разпоредбите да покачване на зайчето.

В природата те се почистват едно друго към уши, очи, глава, врат, по тази причина това са местата, които могат да се почистват и от стопанина.

Дългокосместите би трябвало да бъдат постоянно ресани и почиствани от опадалата козинка, тъй като не могат като котките да повръщат погълнатите косми.

Мини зайчетата живеят към 10 години, само че постоянно продължителността на живота им е към 2-3 години, тъй като са доста нежни и умират елементарно.

Хранене на мини зайче

Храненето е от първостепенно значение за здравето на мини зайчето и дефинира продължителността на живота му. Основните храни за мини зайчета са:

- Сено - потребността им от него е огромна и би трябвало да го получават всеки ден. То доставя фибрите, които са нужни на храносмилането им и ги защищава от стомашни проблеми.

- Зеленчуци за зайци - имат потребност както от листни зеленчуци - салата, магданоз, цикория, глухарчета. Морковите съдържат прекалено много скорбяла и по тази причина се дават в лимитирано количество.

- Плодове за зайци - обичат ябълките, крушите, прасковите, сливите и пъпеша. Плодът би трябвало да е добре измит и нарязан.

- Готови храни се дават 2 пъти дневно. Те съдържат всичко належащо на зайчето.

- Вода - когато и да е се нуждаят от чиста и прясна вода. Използват се специфични бутилки за задачата, като зайчетата добре се оправят с тяхното прилагане.

Размножаване на мини зайче

Мини зайчетата се развъждат съвсем по същия метод, както и общоприетите по величина зайци. Половата им зряла възраст настава на 4-5 месеца. Но заплождането не трябва да става преди 8-10 навършени месеца.

Бременността при зайците трае 28-32 дни, приблизително се раждат 6 зайчета. Малките са слепи и безпомощни и майката ги кърми до 7-8 седмици.

Кастрирането на заека би трябвало да се направи на 4 или 6 месеца.

Отглеждането на подобен домакински любим е огромна отговорност, само че в случай че желаете да притежател точно на дребен пухчо, вижте нашите разгласи и цени за мини зайче.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР