Когато сме на почивка, променяме обичайния за ежедневието ни ритъм

...
Когато сме на почивка, променяме обичайния за ежедневието ни ритъм
Коментари Харесай

В сезона на отпуските, важни съвети какво да направим ако банкомат ни глътне картата

 Когато сме на отмора, променяме нормалния за всекидневието ни темп на живот. Оставаме до по-късно вечер, планираме в придвижване разнообразни интензивности, постоянно пораждат непредвидени разноски, за които не сме готови и така нататък Възможно е да ни се наложи да изтеглим пари от банкомат във време, което е неработно за банката.

Заради по-големия оборот по курортите обаче съществува риск наличностите в банкоматите да се изчерпат. Или заради софтуерни, механически и други проблеми устройството да " глътне " картата.

Ето някои потребни препоръки към потребителите, предоставени от специалистите на КЗП:

Не съумях да изтегля пари от банкомата? Какво да върша?

Ако машината не Ви даде банкноти, най-важното е да установите дали транзакцията е регистрирана или е била отхвърлена като несполучлива и опитът за изтегляне не се е отразил върху салдото по сметката Ви.

Как да схвана дали устройството е отчело несполучливата транзакция ?

Обадете се допустимо най-бързо в прът центъра на банката, която е издала картата Ви. Номерът нормално е изписан на гърба на картата Ви.

Как да постъпя, в случай че не съумея да се свържа с банката?

В първия работен ден посетете най-близкия ѝ клон и подайте несъгласие.

Какво да предприемем при непозволено на сметката ни?

Трябва да знаем, че и в този случай имаме късмет да си възстановим изгубените суми. За задачата още веднъж следва да се обърнем към банката с несъгласие по отношение на зародилия проблем и да получим нейното мнение.

Какъв е срокът за отговор от банката?

По закон тя е длъжна да отговори на възражението Ви до 14 дни от датата, на която сте го подали.

Каква е идната стъпка?

Ако отговорът от банката не Ви удовлетворява, можете да се обърнете за подпомагане до функциониращата към Комисията за отбрана на потребителите Помирителна комисия за платежни разногласия.  

Имайте поради, че тегленето на пари от външни банкомати в курортите крие по-големи опасности от обири. Не е изключено някъде да са сложени скимиращи устройства, които да копират данните от картата Ви и да откраднат пин кода. Според експерти това са и едни от най-честите измами с пластики.

Бъдете деликатни и спазвайте всички правила за финансовата си сигурност, както при транзакции на суми от терминални устройства АТМ и ПОС, по този начин и при загуба или кражба на картата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР