Когато сексуалните страсти се развихрят, разумът често се оказва един

...
Когато сексуалните страсти се развихрят, разумът често се оказва един
Коментари Харесай

Цялата истина за „хапчето след секс”

Когато половите пристрастености се развихрят, разсъдъкът постоянно се оказва един противен очевидец. За да избегнем неоправдателния му взор от време на време напряко му дърпаме шалтера, само че на каква цена? Едва след еротичното замайване ни връхлитат паниките за нежелана бременност или венерически заболявания. Свикнали сме да мислим „ по-късно ”, само че не и преди. Затова новината, че съществува незабавна контрацепция ни идва като манна небесна. Без даже да се замислим плащаме галактическата сума за „ хапчето след секс ”, пием го преди още да сме прочели листовката и си отдъхваме. И по този начин до идващия път...

Колко от нас обаче са наясно с всички опасности на незабавната контрацепция?

Как работи хапчето „ за по-късно ”
Таблетките за незабавна контрацепция съдържат ударна доза от синтетичния хормон прогестин. Той работи на яйцеклетката по два метода – стопира назряването й, в случай че още не е настъпила овулация или в случай че към този момент се отделила я изхвърля с маточно кръвотечение и по този начин не й разрешава да се вгради в матката. Звучи отлично, в случай че сега не ви е до поколение, само че както знаете всичко бързо и елементарно на този свят си има последици.

Първа неприятна вест – можете да забременеете и след незабавното хапче. Високият % на успеваемост, която ни дава обещание „ хапчето за по-късно ” звучи успокояващо добре. Въпреки това, случаите на бременност след приемането му не са необичайност. Причините са в самия му механизъм на деяние – за разлика от елементарните противозачатъчни таблетки, незабавното хапче не подтиска узряването на яйцеклетката регулярно и в дребни дози, а се пробва с един хормонален гърмеж да я унищожи. Понякога тя оцелява, в което единствено по себе си няма нищо обезпокоително или най-малко ненадейно. Опасно е обаче, когато изхвърлената от матката яйцеклетка въпреки всичко се вгради, само че на друго място. Това е т. н. извънматочна бременност, която се открива извънредно мъчно и може да аргументи освен неплодородие, само че и да заплаши живота ви.

Още повече, че след ударната доза хормони от незабавното хапче настава цялостно комплициране в менструалния цикъл. В множеството случаи до няколко дни след приема му се появява щедро кръвотечение с болки, доста по-рано от плануваното. Друг път пък менструацията закъснява или в границите на месец се появяват 2-3 кръвотечения. Всички тези аномалии в цикъла могат да бъдат съпроводени с гадене, повръщане, мощни болки в корема, напрежение в гърдите и по този начин да замаскират една възможна извънматочна бременност. Затова, когато прибягвате до незабавна контрацепция, няколко седмици по-късно наложително си направете поредни проби за бременност.

И макар, че не е безобидно, „ незабавното хапче ” може да ви помогне в някои сериозни обстановки – след секс за една нощ, при разкъсан презерватив или в случай че сте претърпели обезчестяване. Важното е да не прибягвате към него безгрижно или прекомерно постоянно. А това може да стане единствено, когато мислите на време, а не „ следварително ”. Ако в действителност не желаете дете, кондомът и противозачатъчните таблетки си остават най-хубавите, най-безопасните и най-сигурни защитни средства.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР