Когато се спомен думата требъл“, за английския футболен запалянко съществува

...
Когато се спомен думата требъл“, за английския футболен запалянко съществува
Коментари Харесай

Три крачки до требъла

Когато се спомен думата „ требъл “, за британския футболен ентусиаст съществува единствено 1 година – 1999. В оня магически за почитателите на Манчестър Юнайтед и призрачен за всички останали последователи на британските тимове сезон „ алените дяволи “ реализират това, което нито един различен клуб от Острова преди или след тях не е правил – да стане първенец на Англия, да завоюва най-старото футболно съревнование в света – Купата на Футболната Асоациация, и да победи в Шампионската лига. С непреходния сър Алекс Фъргюсън отпред обаче няма невъзможни неща. Макар Юнайтед да губи до 90-ата минута във финала на „ Ноу Камп “ против Байерн Мюнхен, някак съумява да преодолее колоса от Бавария и да вдигне трети трофей над главата си през онази акция след голове в добавеното време на Теди Шерингам и до неотдавна водилия отбора като управител Оле Гунар Солскяер.

От оня миг изминаха 24 години, само че нито един британски тим не съумя да повтори този величествен триумф. Което надалеч не значи, че в Европа няма сформира, сторили този героизъм. Учудващо или не, колкото по-оспорван и равносилен става футболът на Стария континент, толкоз по-често виждаме требъл от някой отбор. През 20-и век с изключение на Манчестър Юнайтед до три трофея в границите на един сезон стигат Селтик, АЯКС и ПСВ Айндховен. След 2000 година сходно привидно немислимо и невероятно достижение реализират Барселона (2 пъти – през 2009 и 2013), Байерн Мюнхен (2 пъти – през 2012 и 2020), както и Интер през 2010.

Но за какво започнахме началото на този роман с ретроспекция на постигнатото от британските отбори в това отношение? Защото след нощес Манчестър Сити е на прага на исторически за клуба момента – хем да завоюва за първи път Шампионската лига, хем да направи и требъл, който дефинитивно да митологизира Хосеп Гуардиола като един от най-хубавите на всички времена в сектора. Ще стигнем обаче и до него. За Манчестър Сити остават още 5 дуела до края на актуалната акция. Във Висшата лига следва домакинство на Челси, сетне идват визитите на Брайтън и Бренфорд. „ Гражданите “ се нуждаят от две точки от тези три срещи, с цел да защитят купата си.



И това наподобява като най-сигурното нещо на света. Ако имате свободни пари, не се колебайте да заложите, че още тази неделя Сити ще е новият остарял първенец на Англия. В момента силата, адреналинът, инерцията, ентусиазмът и настроението носят играчите на Гуардиола някъде из небесата и те просто не могат да бъдат укротени. И Челси ще усети това в края на уикенда. И цел номер 1 ще бъде покорена – шампионската купа във Висшата лига и трофей номер 1. После на 3 юни се задава финалът в шампионата за ФА, където конкурент ще бъде огромният градски противник – Манчестър Юнайтед. По подигравка на ориста точно „ алените дяволи “ могат да спрат Сити от повтаряне на тяхното неповторимо достижение от 1999. И бъдете уверени – даже и единствено това да беше залогът, то „ алената “ част на Манчестър ще скочи на живот и гибел да брани един от най-ценните си и обичани върхове. 90 хиляди души на „ Уембли “ ще следят този театър, в който „ жителите “ влизат като безспорен любимец поради невероятната си форма и резултати, които са с галактически измерения след паузата на националните тимове през март месец. Ако Сити завоюва, то и втората цел ще бъде осъществена – купата на Футболната Асоациация и трофей номер 2. След което идва борбата за Шампионската лига. Срещу Интер. Вероятно в Истанбул.

„ Нерадзурите “ като че ли учудиха сами себе си, като доближиха толкоз напред в шампионата и в този момент Симоне Индзаги е вдъхновен. Ромелу Лукаку и Лаутаро Мартинес ще бъдат във вихъра си, а за Един Джеко вечерта ще бъде извънредно носталгична, откакто босненският централен нападател прекара 5 години от кариерата си на „ Етихад “ и взе ефективно присъединяване при бленувания успех във Висшата лига за Манчестър Сити през 2012. Да не приказваме, че един всред Хулиан Алварес и Лаутаро Мартинес ще може да се похвали в края на този замайващ, несравним и искрено вманиачен сезон, че е единственият футболист в света (не звучи зле, нали?!), който е спечелил и Световното състезание в Катар, и Шампионската лига. Ако всичко върви по проект и Сити завоюва и този край, то фантазията ще стане действителност. Трофей номер 3 ще се озове във витрината и требълът ще бъде реалност. Изглежда елементарно, само че какъв брой ли доста старания и тактически талант стои зад сходни резултати?

Контурите на требъла са се обрисували на хоризонта. Ако Гуардиола успее да изведе „ синия “ тим от Манчестър до това достижение, то той ще стане... първият треньор в историята на футбола с два требъла. До момента в портолиото си сходен замайващ акцент имат Джон Стейн (Селтик), Щефан Ковач (АЯКС), Гуус Хидинк (ПСВ Айндховен), сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед), Жозе Моуриньо (Интер), Юп Хайнкес (Байерн Мюнхен), Луис Енрике (Барселона), Ханзи Флик (Байерн Мюнхен) и... Хосеп Гуардиола, който печели требъл с дрийм тийма на Барса през 2009. Така че краят на този сезон в действителност ще бъде извънреден. Имах поради – на този замайващ, несравним и искрено вманиачен сезон.

Автор Стефан Георгиев





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР