Когато се разхлабят мерките, заразата от коронавируса ще пламне отново.

...
Когато се разхлабят мерките, заразата от коронавируса ще пламне отново.
Коментари Харесай

Д-р Виктория Чобанова: Ако се разхлабят мерките, заразата ще пламне

Когато се разхлабят ограниченията, болестта от ковид ще пламне още веднъж. Това съобщи ръководителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област доктор Виктория Чобанова пред Bulgaria ON AIR.

" Виждаме ограничения, които се трансформират непрестанно и не виждам посока в тях. Намаляха болните, само че малко и това е краткотраен резултат - осигурихме малко успокоение. Като се разхлабят ограниченията, всичко ще пламне още веднъж. " - разяснява доктор Чобанова в предаването " Денят ON AIR ".

По думите ѝ, нито лекарите, нито пациентите усещат поддръжка от страната.

Тя показа, че и до през днешния ден общопрактикуващите лекари не са получили логаритъм за лечение на COVID-пациенти.

" Очаквах насоки от страната какво да вършим в тази пандемия. Държавата трябваше да обезпечи разделяне на потоците, а България е единствената, която задължи да бъдат смесени Коронавирус болните с останалите заболели. " - означи тя.

Д-р Чобанова добави, че всичко е трябвало да се реши от май до август, когато обстановката е била по-спокойна.

" Експериментираме сега в лекуването на ковид и следващата година по същото време може и да имаме някакъв логаритъм ", означи тя.

По думите ѝ, хоспитализацията е доста огромен проблем: " Нямаме логистична опция да ги настаним в болница, за кого се пазят останалите 50% кревати? "

Д-р Чобанова счита, че и без намесата на страната инфекцията ще свърши, когато добият множеството хора имунитет и не си изяснява за какво антигенните проби не попадат в статистиката.

" Електронната рецепта е доста по-сложна от е-направлението, в самия програмен продукт би трябвало да има контроли, с цел да не се одобряват предписания, които са погрешно издадени. Това е да отчитаме активност, а не да свършим работа. Здравната каса мисли " вие давайте пари, а ние след това ще ви ги вземем. " сподели още тя.

По думите ѝ, към момента няма публична информация какви ваксини и по кое време ще бъдат сложени.

" За мен е по-важна оценката, че вършим работа, от тези 1000 лева, тъй като се говореше, че не вършим работа и си седим у дома. Това обидно отношение от страна на институциите и сътрудниците не е етично. " - заключи доктор Чобанова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР