Когато се отнасям към животните така, сякаш са някакъв полуфабрикат,

...
Когато се отнасям към животните така, сякаш са някакъв полуфабрикат,
Коментари Харесай

Tеолог: Грях е да ядем месо, мляко и сирене

 " Когато се отнасям към животните по този начин, като че ли са някакъв полуфабрикат, цялата ми душа загрубява, нещо в мен самия умира. " Разговор на " Deutsche Welle " с немския теолог Райнер Хагенкорд за потреблението на месо, виновността и морала.



- Всяка година в Германия се колят над 750 милиона животни. Вие твърдите, че от християнска позиция това е доста проблематично. Защо?


Като теолог аз настоявам, че нашата система на индустриално месопроизводство е построена въз основата на систематичен грях. От тази система губят всички - земята, въздухът, животните, водите, биологичното многообразие, работещите. Единствените, които печелят от тази система, са месопроизводството и фармацевтичната промишленост. Теология, която въздига индивида до венец на творението, а деградира природата до елементарен склад за запаси, е съотговорна за екологичната злополука.

- Eкологията играе централна роля във Вашите проповеди. Как се одобряват?

Постоянно виждам, че на доста хора въобще не им е позната системата на индустриално месопроизводство и нейните мащаби. Мнозина не знаят и това, че тропическите гори се изсичат, с цел да бъде наситен гладът за на ниска цена месо в индустриалните страни. И тогава жегвам въпроса за виновността, като не изключвам и себе си, тъй като в тази ситуация става дума за една система, а не за виновността на обособен човек.



- Коя система имате поради?


Скандалът в най-голямото месопреработвателно дружество в Германия " Тьонис “ сподели освен нещастието на животните, само че и драмата на хората, които са държани там като плебеи. Когато се отнасям към животните по този начин, като че ли са някакъв полуфабрикат за месната промишленост, цялата ми душа загрубява, нещо в мен самия умира.

През 2019 година оборотът на кланиците и месопреработвателните предприятия в Германия е възлизал на 42,5 милиарда евро

 

- Какво значи това за тези от нас, които консумират месо?

За разлика от животните, индивидът постоянно има избор. Ние можем да се откажем от потреблението на месо и да изберем един по-ненасилствен метод на битие. Според мен, към този момент няма честен мотив, който да оправдава потреблението на месо.

- Означава ли това, че щом ядеш месо, значи не си добър християнин?

Да, това в действителност е проблем. Но аз нямам желание да споделям на хората: правете това или не правете това. Църквата прекомерно дълго се е представяла за морална инстанция. Аз просто групирам обстоятелства и ги демонстрирам на хората. Като теолог и човек, извърнат към Бога, не мога да разбера как една вяра, която твърди, че се основава на милосърдието, солидарността и съпричастието, отхвърля да ползва тези правила по отношение на животните.



- Християнството следва образеца на Исус. Знаем ли дали той е консумирал месо?


Библията не ни споделя, че Исус е бил вегетарианец. Но какво яде той на тайната вечеря? Хляб. Исус яде самун, а не месо. Историци описват също така, че на избрани празници храмът в Ерусалим се е превръщал в гигантска касапница. Цялата религиозна прослойка, цялостен Ерусалим е живеел от такива кланета. Но ето, че се появява мъжът от Назарет и споделя: " Това, което вършите, е осквернение “.

- Вие сте вегетарианец, само че ядете млечни артикули. А както знаем, животни се колят и за потребностите на млечната индустрия. Това не Ви ли тормози?

Да, тормози ме, само че към този момент не мога да се откажа от млякото и сиренето. С това поемам виновност върху себе си. Намирам се в огромен спор, тъй като знам, че работя неверно и желая да се поправя. Затова като духовник в никакъв случай не бих сочил укоризнено с пръст към другите. Аз съм неверен човек, а пребивавам дружно с животни, които нямат грях. Това единствено ускорява моето почитание към тези създания. И някой ден сигурно ще съумея да кажа: " Не желая да хапвам моите побратими “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР