Когато се говори за инфраструктура в Югоизточна Азия, всички се

...
Когато се говори за инфраструктура в Югоизточна Азия, всички се
Коментари Харесай

Китай строи много, но Япония е с едни гърди напред в тази надпревара

Когато се приказва за инфраструктура в Югоизточна Азия, всички се сещат за Китай. Оказва се обаче че Япония към момента е доста напред във финансирането на планове в района.

Населението в страната на изгряващото слънце застарява, а държавното управление и фирмите търсят нови пазари в чужбина. Япония господства инфраструктурните вложения във Филипините и Виетнам, които са измежду най-бързо разрастващите се стопански системи в света.

 Снимка 339220
Източник:

Китай обаче ускорява конкуренцията, стремейки се да включи от ден на ден страни в мегапроекта си " Един пояс, веднъж " - амбициозната самодейност на президента Си Цзинпин.

" Докато японските компании и държавните организации са имали дългосрочнa преднина, китайските компании имат основни преимущества, с които биха могли да изпреварят Япония в избрани браншове ", сподели Кристиян Жанг, анализатор в BMI Research в Сингапур.

 Снимка 339225
Източник:

Той даде за образец финансирането на въглищни електроцентрали, защото мултинационалните банки и организациите за развиване от ден на ден лимитират кредитирането на планове, свързани с въглища.

Двете най-големи стопански системи в Азия се пробват да разширят въздействието си в района, една от най-перспективните и бързорастящи стопански зони в света, която е дом на половин милиард души.

 Снимка 339222
Източник:

От лъскавия и богат Сингапур до комунистическия Виетнам управляващите строят летища, автомагистрали с тол системи и всеобщ градски превоз, с цел да привлекат вложения и да основат работни места.

Инфраструктурата е един от главните мотори на растежа в района. Индонезия се гордее с над 250 плана, а Филипините възнамеряват да похарчат 180 милиарда $ на железопътни планове, пътища и летища. Сингапур удвоява на всеобщия си обществен превоз.

За да се понижи натоварването на държавните бюджети, страните се обръщат към своите по-богати съседи, които драговолно им обезпечават финансиране.

 Снимка 339231
Източник:

Японските инфраструктурни вложения в района от 2000 година насам са на обща стойност 230 милиарда $, до момента в който тези на Китай доближават към 155 милиарда $. Над 90% от тези планове имат действителни или планувани дати на строителство след 2013 година, съгласно BMI Research.

Надпреварата е надалеч от своя край. Правителствените финанси не са задоволително мощни, с цел да финансират всички планове и Китай може да навакса, плануват отбанката HSBC. През последните 2 години Пекин подписва поредност от инфраструктурни покупко-продажби в границите на самодейността си " Единия пояс, веднъж ", което е добър знак.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР