Когато САЩ, Франция и Великобритания на 14 април нанесоха удар

...
Когато САЩ, Франция и Великобритания на 14 април нанесоха удар
Коментари Харесай

Каква информация събра Русия по време на ракетния удар на САЩ в Сирия?

Когато Съединени американски щати, Франция и Англия на 14 април нанесоха удар със 103 крилати ракети по три сирийски обекта, на всички беше забавно по какъв начин ще се прояви „ прехвалената система ” за Противовъздушна отбрана в Сирия. Това написа изданието Defens news в своята обява „ Who learned more from the strikes in Syria ― America or Russia? ”. Ключов детайл беше предстоящото присъединяване на съветските ЗРК С-400, които се ценят високо в света, само че те не създадоха нито един изстрел.

На брифинга на 19 април представителят на Пентагона военачалник Кенет Маккензи съобщи, че дейностите на сирийските системи за Противовъздушна отбрана съветско произвеждане се оказали неефективни. Той обаче признал, че съветските системи С-300 и С-400 били приведени в подготвеност и съветските военни следили обстановката.

Руснаците имаха добра визия какво ще удари обединението – второстепенни обекти от инфраструктурата на САР – и по тази причина нейните средства за Противовъздушна отбрана предумишлено и прозорливо „ резервираха мълчание”. Тяхната интервенция щеше да е оправдана, първо, в случай че ракетите целеха сериозно значими военни и цивилен обекти, и, второ, в случай че можеха да прехванат в случай че не всичките, то най-малко по-голямата част от пуснатите крилати ракети. Малкото налични съветски комплекси С-300 и 400 не можеха да се оправят с тази задача.

През всичкото време радиоелектронните разузнавания и на двете страни работеха на цялостна мощ. Руснаците обаче включиха на ракетните си комплекси единствено обзорните локатори, само че не и радарите за ръководство, които представляваха най-голяма значимост.

Том Карако от американския Център за стратегически и интернационалните проучвания нагледно се изрази, като сподели, че руснаците предпочели да си запазят „ барута сух”.

Руският боен анализатор Антон Лавров твърди, че Русия била в надалеч по-изгодна позиция да събира информация: „ Това беше отлична опция за Русия деликатно да следи „ от първия ред зрители” действителната масирана офанзива от крилати ракети на НАТО. И съветските военни доста узнаха с помощта на това – тактичност, схеми на полетите, сложна характерност на ракетите.

За руснаците представляваше извънредно значимост информацията по отношение на дребната радиолокационна забележимост на изстреляните от бомбардировача В-1В крилати ракети AGM-158 JASSM при първото им бойно потребление в света. Те наблюдавали полета на изстреляните от френска фрегата три нови крилати ракети MdCN, а също по този начин пуснатите от петте изтребители Rafale – 9 ракети Scalp-EG. Не останали незабелязани и пуснатите от английски изтребители-бомбардировачи 8 крилати ракети Storm Shadow (MdCN и Storm Shadow са разработвани съвместно).

Има цялостни учредения да се направи извод, че Русия може би претърпя някои тактически загуби, като не взе участие в защитата против съдружния удар, само че завоюва в стратегическо отношение.

Ганчо КАМЕНАРСКИ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР