Когато Радев се върне от Мадрид, ще доразбие кабинета Петков

...
Когато Радев се върне от Мадрид, ще доразбие кабинета Петков
Коментари Харесай

Цветанка Андреева: Правителствената коалиция дори и в оставка продължава парадоксално да се разпада

Когато Радев се върне от Мадрид, ще доразбие кабинета Петков и ще поеме изпълнителната власт, триумфиращ над жалките остатъци на четворната коалиция, споделя политологът
Ставаме очевидци на политическа рецесия от нов вид. Този път тя сковава институциите и властта в страната. Правителствената коалиция даже и в оставка продължава парадоксално да се разпада.

Това разгласи политологът Цветанка Андреева в разбор за БГНЕС.

Белегът на това ръководство се трансформира в негов главен зложелател. Събирането на идеологически несъвместими партии разумно, само че трагично обезсилва страната. Правителството на процедура взема решения, от които се отхвърлят половината министри. Президентът от причина за създаване на четворната коалиция, се трансформира в най-реалната ѝ спънка. Премиер и президент се разминават в информацията си, както от службите, по този начин и от съвещанието на КСНС, споделя Андреева. Това приказва или че някой от двамата не е осведомен, или че съзнателно прикрива информация – и двете са тежки управнически проблеми.

Партиите в обединението се разцепиха на два непримиримо враждуващи лагера. Народно събрание се употребява към този момент за сцена на предизборни борби и болшинствата, които се образуват там нямат капацитет да се трансфорат в постоянна коалиция, въпреки че в тази ситуация с македонското несъгласие видяхме смисъла и силата на евроатлантическото болшинство, което само в тази невиждана рецесия прояви здрав разсъдък и воля в интерес на Балканите и Европейски Съюз, твърди политологът. Но то е атакувано всекидневно от егоистични, партийни позиции на безотговорни и неопитни водачи или от напълно премислени гео-стратегически ползи, които целят неуспех на създаване на ръководство от европейски вид.

Държавата се обезсилва и това отваря вратите на България пред проведената престъпност и непознатите нездрави ползи. Корупцията под формата на рекет и лобирането за ползите на Кремъл стартират очевидно да нарастват в бизнеса, обществото и институциите.

Изходът явно към този момент се търси в предварителни парламентарни избори, само че те минават през служебната власт на Радев, която ще бъде още веднъж употребена за персоналните политически упоритости на президента.

Президентът през днешния ден, когато разяснява следващата драма с изгонването на съветските дипломати, звучеше относително меко, тъй като говореше от политическия терен на срещата на НАТО в Мадрид. Когато се върне обаче сигурно ще доразбие с всички сили кабинета Петков и ще поеме изпълнителната власт, триумфиращ над жалките остатъци на четворната коалиция.

Сценариите за България са два - или се задълбочава партийното опълчване и неспособността да се построи релативно постоянна управническа коалиция с дълготрайни цели, основана на евроатлантически правила, която да изолира от властта прокремълски „ възраждания “, „ възходи “ и социалисти, или политическата класа ще се провали за следващ път пред очите на към този момент изтощеното ни и с право отегчено общество.

Тогава към този момент Радев ще има основанието, атмосферата и легитимността да ни предложи неговия режим, в който демокрацията ще е показана като зложелател на страната. Режим, в който властта институционално ще е съсредоточена в Радев, а България ще попадне в осъвременената от Путин версия на геополитическата орбита, в която бяхме по времето на комунизма.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР