Когато през последните месеци цената на природния газ тръгна стремглаво

...
Когато през последните месеци цената на природния газ тръгна стремглаво
Коментари Харесай

Скъпата връзка газ-тор-земеделци*

Когато през последните месеци цената на природния газ потегли стремително нагоре, корпоративният свят знаеше, че доста бизнеси ще бъдат стремително наранени. А резултатът стартира да се вижда съвсем незабавно в няколко бранша. Но една промишленост е измежду най-силно засегнатите: производството на торове. През последната година тяхната цена нараства с над 100% на годишна база, в това число в България, а редица фабрики стопираха и произвеждане. Ударът автоматизирано се придвижва мощно и в земеделието - дотолкоз, че към този момент тече преорентация от едни към други култури или даже отводи от бизнеса при по-дребните производители.

За България ударът е важен - бизнесът на двата торови завода е годишно към 600-700 млн. лева, а земеделието създава артикули за съвсем 8 милиарда лева, от които 2/3 в растениевъдството.
Поскъпване на торовете
Поскъпването на торовете неизбежно следва нарасналите съвсем четири пъти цени на природния газ за последната година в България. Причината - той е основна суровина за производството особено на азотни торове. Газът обаче не е единственият фактор - последните месеци скок има при цените и на всички други първични материали, транспортните услуги и силата в международен мащаб. По данни на девненския производител " Агрополихим " за есенната акция тази година цените на азотните им торове са със 120% по-високи, в сравнение с предходната, като най-значително е покачването през последните 2-3 седмици. По-умерен е растежът при фосфорните торове - те са поскъпнали към 40-50% напролет, след което са се задържали без смяна до края на дейния сезон през септември.

В опит да минимизира въздействието на природния газ върху разноските си още преди две години " Агрополихим " си построи терминал за полутечен амоняк, с който замести газа като съществена суровина за производството, а откакто си построи и пароцентрала на биомаса потреблението на синьото гориво падна с близо 90%. От компанията обаче споделиха, че амонякът също е поскъпнал фрапантно - над 150% от пролетта и над 250% от предходната есен, а цената му продължава да се повишава.
Недостиг или не
Още в края на лятото девненският цех е предизвестил клиентите си, че се чака доста нарастване на цените на торовете и множеството от тях са си купили нужните количества и са подсигурени с задоволително размери за предсеитбеното наторяване. Нещо повече, за есенната акция сдружението е продало над 20% повече торове спрямо 2020 година От там са безапелационни, че дефицит в страната няма, за разлика от Румъния, където единственият производител има механически проблеми и търсенето се компенсира с импорт от Унгария, Словакия и Грузия на много високи цени.

В същото време обаче другият торов цех в страната - димитровградският " Неохим ", още при започване на август сподели, че стопира потреблението на природен газ, т.е. производството. Традиционно през летния интервал заводът излиза в планов ремонт, защото това е и най-слабият сезон. Очакванията на компанията бяха, че ще възобнови потреблението на газ поетапно в края на септември или началото на октомври, само че започването на производството действително беше забавено с няколко седмици. В сходна обстановка " Неохим " беше и преди две години, когато още веднъж скъпият газ го принуди да спре работа по-дълго от нормално.
Капитал - брой 42
Високите цени на газа и електрическата енергия принудиха доста торови фабрики в Европа да спрат или доста да понижат производството си. През септември такива ограничения бяха оповестени от норвежкия колос Yara и нидерландската OCI, както и от украинската OPZ. Ограничена беше работата и на някои фабрики на австрийската Borealis, която преди няколко години косвено закупи 20% от " Неохим ", като купи акционера " Феборан ". Всичко това пък докара до внезапно повишаване на торовете в Европа, като изключително наранени бяха пазарите във Франция, Нидерландия, Англия и Германия, където по информация на " Агрополихим " цените в този момент са с до 25% по-високи от тези в България.

Кризата в Европа докара и до съществено предизвестие от европейската организация на производителите на торове Fertilizers Europe. В свое изказване от последните дни ръководителят на сдружението Джейкъб Хансен споделя, че за европейската торова промишленост природният газ обичайно съставлява до 80% от разноските. " Изключително високите цени на газа направиха производството на торове в Европа неикономично, което докара до обилни краткотрайни съкращения и прекъсване на фабрики в цяла Европа. Ако тази обстановка не бъде позволена незабавно, съществува действителен риск краткотрайното затваряне да докара до непрекъснато затваряне или пренасяне на нашия бранш отвън Европа ", споделя още той.
Инфлационен напън
И в България упованията са за в допълнение повишаване. " Агрополихим " предвижда 25-30% по-високи цени на фосфорните и комбинираните торове до 2-3 месеца, а при азотните за пролетната акция растежът ще е в границите на 15-20% поради продължаващото повишаване на суровините и силата. От компанията прецизират, че през 2019-2020 година цените на торовете в международен мащаб в действителност са били най-ниски от международната рецесия през 2008 година насам, до момента в който сега са най-високи за последните 15 години . Същото обаче важи значително и за селскостопанските артикули и на процедура земеделските производители са облагодетелствани от пазарната обстановка макар увеличените им разноски. " За страдание това международно ценово цунами ще има забележителен резултат върху цените на храните за всеобщия консуматор в средносрочен проект и това ще бъде усетено от всеки. Ние в България може би ненапълно имаме щастието да сме в по-малка степен наранени заради огромното локално произвеждане на зърнени и маслодайни култури ", разясниха от " Агрополихим ".

Глобалният инфлационен напън върху храните обаче не може да продължава прекомерно дълго и сигурно ще има промяна, считат от " Агрополихим ". Компанията чака усмиряване на пазарите в границите на 2022 година, само че не преди лятото. " Поскъпването може би ще продължи с по-бавен ритъм още няколко месеца и след стабилизация би трябвало от април-май 2022 година цените на газа, амоняка и респективно на торовете да стартират последователно да се връщат към по-ниски равнища ", споделиха от там.
Земеделието се изправя пред тежка година
На последващо равнище - селското стопанство, повишаването се чака да се усети доста мощно. Или по-точно казано - към този момент се усеща. Сега, в разгара на есенната сеитба и обработка на земите, фермерите стартират да купуват поскъпналите торове и препарати, което в композиция с покачването на други разноски обрисуват една от най-сложните икономически години изобщо.

" Шокът е извънредно огромен. Освен торовете нарастват семена, препарати, горива, електрическа енергия и всевъзможни материали, нужни за застраховане на производството ", споделя ръководителят на съюза на градинарите в България Мариана Милтенова. По думите й сега зеленчукопроизводителите прибират реколтата от пипер и я продават на консервните фабрики при цени от към 0.55 лева за кг, а единствено разходът за труд е 0.20 лева " В останалите 0.35 лева би трябвало да бъде включено всичко друго. " И добавя, че към този момент има производители на плодове и зеленчуци, които се отхвърлят от бизнеса и тази наклонност ще продължи.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Как да... 2 Политика 3 Коронавирус 1 Коронавирус 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Как да... 2 Коронавирус 3 Коронавирус
Разходите за торове, въпреки и условно видяно, имат забележителен дял в себестойността на продукцията. Например по данни от производители при другите култури в зърнопроизводството те варират сред 15 и 25% според и от естествените условия. Така при тази обстановка разновидностите, които производителите обмислят са разнообразни: преориентация към култури (например бягство от царевицата, която взима доста тор, към пшеница) или по-често, само че по-малко потребление на торове. " Опасявам се, че тази година е допустимо да стигнем и до обстановката, в която, даже и да искаш да си купиш скъпи торове, няма да има от кое място ", споделя зърнопроизводителят Ангел Вукодинов, визирайки спиранията на активност на редица фабрики по целия свят. Действително през последните месеци има известия за разстройства в доставките в разнообразни европейски страни, като е допустимо това да се ускори.

*Допълнено с информация, че " Неохим " възобновява производството към 10:50 ч. на 22 октомври 2021 година

Когато през последните месеци цената на природния газ потегли стремително нагоре, корпоративният свят знаеше, че доста бизнеси ще бъдат стремително наранени. А резултатът стартира да се вижда съвсем незабавно в няколко бранша. Но една промишленост е измежду най-силно засегнатите: производството на торове. През последната година тяхната цена нараства с над 100% на годишна база, в това число в България, а редица фабрики стопираха и произвеждане. Ударът автоматизирано се придвижва мощно и в земеделието - дотолкоз, че към този момент тече преорентация от едни към други култури или даже отводи от бизнеса при по-дребните производители.За България ударът е важен - бизнесът на двата торови завода е годишно към 600-700 млн. лева, а земеделието създава артикули за съвсем 8 милиарда лева, от които 2/3 в растениевъдството.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автори Деница Ватева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР