Когато през ноември Google разкриха Stadia, геймърския свят реагира с

...
Когато през ноември Google разкриха Stadia, геймърския свят реагира с
Коментари Харесай

Google отговори на притесненията около Stadia

Когато през ноември Гугъл разкриха Stadia, геймърския свят реагира с вдъхновение, само че нещо се случва там. Или по-скоро нищо не се случва и хората, заплатили $130 за Founders изданието реагират. И отговорът на Гугъл не закъсня. Отговор, който не се харесва на мнозина.

Дълги години към този момент геймъри и медии по света приказват за една фантазия: „ Netflix за игри “. Плахите и не прекомерно сполучливи опити на компании като Gaikai и OnLive може и да се провалиха, само че това бяха пионерите на полето на клауд гейминга. Технологиите не бяха на това равнище, както през днешния ден, облачните услуги не бяха толкоз развити, колкото през днешния ден. Самите компании просто не разполагаха с нужните запаси и ноу-хау, с цел да се оправят с предизвикването.

Отиваме напред във времето. 2019. Две от най-големите софтуерни компании показват концепциите си за заоблачен стрийминг на видеоигри. Microsoft и Гугъл са извънредно добре позиционирани, с цел да съумеят. Azure и Гугъл Cloud са доста добре развити структури. Двете компании оперират с триумф в области, като доставянето на иинфраструктура като услуга, (IaaS), платформа като услуга (PaaS), програмен продукт като услуга (SaaS) и какво ли още не. Освен със лични облаци и клауд райони, разпръснати по целия свят, двете компании разполагат със сериозна експертиза, опит и запаси – нещо, с което нито Gaikai, нито OnLive можеха да се похвалят. Отделно от това, Microsoft може да се похвали също така с игрови платформи – Windows и Xbox One – и с голям азбучник от видеоигри.

Но да се върнем към Гугъл. Компанията разкри Stadia с нормалния „ хайп “ и нормалната екзалтираност на поклонниците на компанията. Гугъл показа своята последна услуга с големи обещания за бъдещето – ексклузиви, абонаменти, лъскави демонстрации. Самият първи вид – Founders изданието пристигна на допустима по отношение на обещанията цена и абонамент за бъдещето. А упоритостите на компанията бяха подкрепени в допълнение от привличането на деец в игровата промишленост като Джейд Реймънд и няколко нейни сътрудници, някогашни чиновници на Ubisoft, Electronic Arts и други известни студиа. Беше закупено и инди студио, което показа и първия ексклузив за Stadia. И това беше общо взето. Съвсем разумно недоволството не закъсня и една обява в Reddit предизвика медии и консуматори да се запитат какво в действителност се случва тук.



„ Stadia няма публично от 40 дни анонс или стартиране на нова игра, нова характерност или действително разяснение към общността по отношение на обстановката. Тя е на пазара към този момент 69 дни. Време е да пожелаеме повече “, по този начин стартира обявата си потребителят на Reddit. Публикация, получила над 9000 одобрителни вота. „ Сега, когато датата за възобновяване на абонамента (Founder’s изданието идва с тримесечен абонамент за това, което би трябвало да премийния или Pro абонамента) наближава, считам, че е нужно да очертаем проблемите и да се опитаме да получим някакъв отговор от екипа на Гугъл, който да ни вдъхне повече убеденост от това, което виждаме ди момента “. Потребителят на обществената мрежа привежда и някои от терзанията. Като това, че Гугъл оповестиха 120 игри за Stadia през актуалната година, от които най-малко 10 ексклузива. Все още с услугата работят само Pixel устройства. Освен това, Stadia Base, проект, при който потребителите могат да си закупят и стриймват игри, не съществува. Няма я обещана съгласуваност с Assistant, няма го обещания 4К в браузъра, няма го фамилното шерване, няма ги обещаните спомагателни функционалности на контролера. Няма, показва той, каквато и да е противоположна връзка, удостоверение, че се вслушват в гласа на общността, няма го обещаното ежедневно подаване на вести, свързани със Stadia – то е сменено със седмични обновления, а след това с двумесечни.

Каква е повода за това? Дали има проблеми в действителност или PR екипите в Гугъл не знаят по какъв начин се случват нещата в гейминг промишлеността?

„ Ние разбираме желанието да чуете повече детайлности по отношение на игрите “, представител на Гугъл разяснява в публична позиция на компанията, изразена пред GamesIndustry International. „ В последна сметка, всичко се заключава до това: игрите. И несъмнено не всички 120 заглавия ще бъдат обявени от екипа на Stadia, защото сме го оставили на издателите да вършат анонсите за техните игри, и за кои платформи ще излязат – тъкмо, както ще вършим с извънредното наличие, което идва за Stadia. Съществуват голям брой аргументи, засягащи времето, в което се появяват тези анонси – от интервалите за планувани промоции и събития, готовността, приближаването към първите демо версии, условията на акционерите и така нататък Ние продължаваме да работим в тясно съдействие с издателите и разработчиците, които се явяват наши сътрудници и сме тук да ги поддържаме във всички връзки. Развълнувани сме от това, че ще можем да споделим повече за нашите извънредни игри напълно скоро “, пишат от компанията. Това наподобява малко като „ прекачване на топката “, нали? В същото време, нещо толкоз огромно като план е обикновено да има компликации първоначално. И в полза на истината неотдавна Гугъл анонсира идната огромна безвъзмездна игра за Stadia – Metro Exodus на 4A Games, както и ексклузива за Stadia Gylt. Но рецензиите остават. Така е отправена неотдавна от Патрик Клепек от Vice, който дава името на репортажа си: „ Все по-ясно е, че стартирането на Stadia беше един безценен бета тест “.



И до момента в който външният наблюдаващ на протичащото се може да огледа благосклонно и да си каже: „ Какво желаете от услуга на три месеца? “, то през днешния ден гейминг света е нещо друго и мнозина желаят нещата да се случват в този момент и тук или просто се местят на друго място. А такова се задава. Говоря, несъмнено за xCloud на Microsoft. Ако Stadia е надалеч от визията ни за „ Netflix за игри “ (в в този момент съществуващия вид на услугата, вие си закупувате играта), то xCloud може да се окаже точно това. Причината за това е интеграцията с Game Pass, абонаментната услуга на Microsoft, появила се в началото за Xbox, а след това и за PC – непрекъснато възходящ азбучник от заглавия, който за разлика от други сходни услуги ще предлага и най-нови игри, а освен такива, които са излезли преди години.

А има и още нещо притеснтелно.

Вземайки историята на Гугъл с гръмкото пускане на планове и услуги и погребването им без време, мнозина си задават към този момент въпроса: „ Stadia ли е наред? “.



„ Вярно е, че някои, даже множеството от тези неща може да проработят. Много услуги са зле дълготрайно време, само че по-късно стават положителни. И това няма да е потрес. Но скоро Stadia няма да са сами. xCloud на Microsoft, смесен с Game Pass, дава обещание солидна библиотека на съществуващи игри и постоянни обновления – хей, тук участва дори Outer Worlds! А и по-късно, идва опасението, че един прокрадващ се боязън към Stadia може да се завърне: ще желаят ли Гугъл да остане тук? Ако Stadia се схване за злополучие в първата си година, дали те ще имат желанието да решат проблемите?“, обобщава обстановката Клепек.

Според друга медия – CBR – и Ноел Корбет, хората, присъединили се в най-новото предизвикателство на Гугъл към този момент стартират да се отдръпват. Корбет привежда информация на Forbes, съгласно която играещите Destiny 2 в Stadia са намалели на половина в последните два месеца. Самите Гугъл не изнасят съответни числа за потребителската база на услугата, и както Корбет привежда, спада тук не може да служи за дефинитивно умозаключение за платформата, само че играта се предлага, както с Pro разновидността, по този начин и разрешава да се играят сейвовете от други платформи. „ Това прави нейните играчи най-хубавата извадка, с която разполагаме, с цел да определим по какъв начин се движи Stadia “, написа тя.



„ Спад на потребителската база с съвсем 60%, комбинирано с новините, че растежът на потреблението на мобилното приложение на Stadia се е забавил доста след стартирането му, подсказва, че платформата освен, че не е съумяла да се разрасне, само че и е изгубила забележителна част от началото на съществуващата си база. Вземайки поради това, че тримесечните изпитателни периоди на Stadia Pro, предлагани с Founder’s и Premiere изданията още даже не са завършили и Гугъл занапред ще пуска безплатния си базисен проект, обещан през предходната година, тези цифри може да се срутен в допълнение, когато на потребителите им бъде поискано да похарчат още пари за нещо, което мнозина възприемат като незаввършена услуга “, написа Корбет.

Да се надяваме, че това са просто мрачни прогнози, а протичащото се със Stadia сега са просто нормални неточности на растежа.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР