Когато председателят на Samsung Electronics Лий Кун-хи почина през октомври

...
Когато председателят на Samsung Electronics Лий Кун-хи почина през октомври
Коментари Харесай

Семейството на най-богатия кореец плаща над $10 мрлд., за да разпредели наследството му

Когато ръководителят на Samsung Electronics Лий Кун-хи умря през октомври на 78-годишна възраст, благосъстоянието, което остави не бе централен въпрос за почернената му брачна половинка и деца.

Шест месеца по-късно обаче финансовите последици в този момент добиват все по-голяма значителност. Вдовицата Хонг Ра-хи и трите ѝ деца, в това число вицепредседателят на компанията Лий Дже-Йонг, който е в пандиза, се приготвят да платят най-големият налог завещание в историята на Южна Корея — сума, която евентуално ще надвиши $10 милиарда, написа Nikkei.

Крайният период е този петък, а вниманието е ориентирано и към разпределението на благосъстоянието на досегашния най-богат човек в страната. Резултатът ще дефинира дали те ще съумеят да задържат контрола над Samsung Group, най-популярният и мощен chaebol, или фамилен конгломерат. Бизнесът е учреден преди повече от осем десетилетия от Лий Бюнг-чул, бащата на Лий Кун-хи.

Налогът единствено за акциите на Лий Кун-хи бе доказан на 11 трлн. вона ($9,87 млрд.; 1 вон се равнява на $0,00090). Той остави след себе си и голям брой недвижими парцели, в това число две къщи в централен Сеул, чиято стойност е 40,8 милиарда вона и 34,2 милиарда Неговата половина от увеселителния парк Everland в южната част на града се пресмята на 2 трлн. вона.

Над 13 хиляди творби на изкуството също ще преминат под контрола на фамилията и ще бъдат обложени. Изчислява се, че те костват над 2,5 трлн. вона. Местните медии оповестяват, че фамилията може да подари част от тях и по този начин да избегне заплащането на налози.

Буквата на закона гласи, че вдовицата ще получи една трета от общото завещание, а трите деца останалите две трети. Те включват още и дъщерите Лий Бу-джин, CEO на първокласните Hotel Shilla и Лий Сео-хун, ръководител на Samsung Welfare Foundation.

Анализатори позволяват, че фамилията обаче е постигнало съглашение Лий Дже-Йонг, който макар позицията си се счита за де факто водач на Samsung Electronics, ще получи максимален дял. Официална информация се чака преди петък.

Семейство Ку, което управлява конгломерата LG Electronics, реализира сходно съглашение след гибелта на ръководителя Ку Бон-Му през 2018 година Синът му Ку Кван-мо получи над 70% от каузи на бащата си и циментира контрола си.

Лий Кун-хи контролираше Samsung посредством комплицирана мрежа от компании. Той притежаваше 4,18% дял в Samsung Electronics, ядрото на групата, както и 20,76% от Samsung Life Insurance и 2,88% от Samsung C&T, де факто холдинговата компания.

Общите доходи на Samsung Group — 59 компании с бизнеси в производството на електрониката, производството на кораби, строителството, биофармацевтиката и застрахователната активност, дава отговор за 20% от стопанската система на Южна Корея.

Под напън от управляващите през последните години Samsung стартира да опростява акционерната конструкция, само че тя остава все по този начин оплетена.

Ключов въпрос е по какъв начин Лий Дже-Йонг ще заплати налога. Той може да отсрочи част от заплащането в границите на пет години, само че би трябвало да внесе 1 трлн. вона до петък, в случай че наследи половината.

Продажбата на акции от Samsung не се счита за реален вид, защото ще отслаби контрола му. И евентуално той ще прибегне към заеми от банки. Но даже и да успее, процесът ще бъде сложен. 52-годишният мъж е в пандиза, където излежава присъда от 2,5 години за рушвет и присовяване.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР