Когато преди осем години служебното правителство на Георги Близнашки поиска

...
Когато преди осем години служебното правителство на Георги Близнашки поиска
Коментари Харесай

Метаморфозите на Еленко Божков или кой е новият зам-министър на енергетиката

Когато преди осем години служебното държавно управление на Георги Близнашки изиска от част от членовете на КЕВР, назначени от държавното управление на Пламен Орешарски, да си подадат оставките, един от тях - Еленко Божков, оказа сериозна опозиция. Към оня миг основният регулаторен орган в енергетиката е държавна комисия и членовете й не се избират както в този момент от Народното събрание, а от Министерския съвет, само че все пак за промяната им би трябвало да има съществени претекстове - те би трябвало или да са в трайна неспособност да извършват отговорностите си, или да са в спор на ползи, или пък сами да пожелаят да изоставен поста си.

Тогава част от членовете на регулаторния орган непринудено подават оставки, само че зам.-председателят Еленко Божков отхвърля. Заради упорството му държавното управление е насила да го уволни с претекста " спор на ползи ". Какво тъкмо е нарушаването не се афишира обществено, а самият Божков допуска, че най-вероятно става въпрос за присъединяване му в управителния съвет на неправителствена организация - федерацията по парапланеризъм, и се заканва да съди служебния кабинет за отстраняването си. Дава и гневни изявленията в медиите, в които назовава кабинета на Близнашки " измекярско държавно управление ", чиято цел е " реализация на лобистки ползи ", а министрите му " марионетки ".

" Унижават ме и няма по какъв начин да се оставя в тази обстановка. Отстранен бях по сходство на футболен треньор - нормално те научават от пресата, че са уволнени. Аз съм на 61 години и не стартирам виталния си път с ДЕКВР. Потомствен енергетик съм. Правил съм АЕЦ " Козлодуй ", " Мариците " и не мога да приема някой да ме упреква в спор на ползи. ", споделя тогава Божков и даже вади в студиото на bTV електрическа крушка, с цел да илюстрира коментара си, че служебният министър председател Близнашки и министърът на енергетиката Васил Щонов " не схващат разликата сред нея и нуклеарен реактор ".
Той отново е тук
По подигравка в този момент към този момент на 69 години Еленко Божков още веднъж е " на върха " на ръководството в енергетиката, освен това с помощта на служебно държавно управление. Той беше назначен за зам.-министър на енергетиката в кабинета на Гълъб Донев, откакто преди този момент беше консултант на Румен Радев.
Реклама
В биографията си Божков има дълъг лист от разнообразни постове в енергетиката и основни позиции в държавни енергийни сдружения, които заема по време на ръководството на разноцветни държавни управления от началото на 90-те години на предишния век. Дълголетието му се дължи основно на две негови качества - на честата промяна на политическата принадлежност, което постоянно го слага покрай мощните на деня, както и на бизнес връзки с разнообразни политически фигури или близки до тях хора.

В началото той е демократ от Съюз на демократичните сили, след това либерал, по-късно социалдемократ. Паралелно с това е и съучастник във компания със брачната половинка на Румен Овчаров, който отговаряше за енергетиката в две държавни управления - на Жан Виденов и на Сергей Станишев и дълги години беше незаобиколим фактор в сеиктора. Съдружник е и с дългогодишния член на националния съвет на Българска социалистическа партия Светлана Шаренкова.

В последните години Божков е член на стратегическия съвет към президента Румен Радев. Това дружно с, който води гневна борба с водача на социалистите Корнелия Нинова, са най-вероятните аргументи за следващия му напредък на зам.-министерския пост, който към този момент е най-високият, който е заемал.

Политическата кариера на Божков стартира в зората на демокрацията, когато е определен за народен представител във Великото национално заседание от Съюз на демократичните сили като представител на Федерацията на клубовете за публичност и народна власт, а малко по-късно и част от Българска партия либерали с водач Петко Симеонов, която през 1991 година напуща Съюз на демократичните сили. По тази линия Божков става първо секретар на Комитета по енергетика, а по-късно секретар и на Министерството на енергетиката в социалистическото държавно управление на Жан Виденов в интервала 1995-1997 година Заедно с това е и член на съвета на шефовете на Националната електрическа компания (НЕК). Следват четири години мъртвило, когато на власт е държавното управление на Съюз на демократичните сили с министър председател Иван Костов.
Реклама В жълто-червената мъгла
Звездата на Божков изгрява наново по време на ръководството на Симеон Сакскобургготски, когато през 2002 година влиза в управителния съвет на " Енергоремонт ", а година по-късно става и ръководител на директорския ръб. Следват няколко години кариера, обвързвана с Топлоелектрическа централа " Марица Изток 3 " като началник на плана за рехабилитация на блоковете там, а от 2006 година до 2010 е и член на управителния съвет на " Енел Марица Изток 3 ".

Повторният му напредък е обвързван и със промяна на политическата партия. В този интервал той става социалдемократ. Влиза в партия " Български социалдемократи " на Георги Анастасов, който по това време е съдружен сътрудник на Българска социалистическа партия в Коалиция за България, част от ръководещата тогава тройна коалиция дружно с Движение за права и свободи и Национална движение „Симеон Втори". Благодарение на това става и член на ДКЕВР през 2013 година по време на държавното управление на Пламен Орешарски, излъчено от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Назначението си тогава Божков разказва по този начин: " Бях в командировка и в телефонно позвъняване ми споделиха, че незабавно би трябвало да дам автобиография. В огромна степен аз съм партийно предложение, партийна креатура. Все отново аз съм зам.- ръководител на партия " Български социалдемократи " от Коалиция за България. 36 години съм в енергетиката, имам 2 години, когато се занимавах с друга активност - продавах кебапчета и бира, тъй като не ме оцениха задоволително като специалист. ", споделя той след назначението си в регулаторния орган.
Дайте ми кола
Източници на " Капитал " от енергийното министерство описват, че ден преди да бъде разгласен за зам.-министър, при започване на предходната седмица, Божков се появил във ведомството и изискал да му дават длъжностен автомобил. Именно по този начин в министерството схващат, че той ще е един от заместниците на служебния министър Росен Христов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР