Когато посетите остров Корфу, няма как да останете равнодушни към

...
Когато посетите остров Корфу, няма как да останете равнодушни към
Коментари Харесай

Екзотичният кумкуат

Когато посетите остров Корфу , няма по какъв начин да останете равнодушни към красивата природа и бисерно сините морски води . Докато обикаляте уличките и трупате усещания, няма по какъв начин да не забележите и разнородните бутилки, подредени от усмихнати продавачи, които ви приканват да купите от вълшебния ликьор " Кумкуат ".

Напитката - в жълт или оранжев цвят, в действителност се създава само тук - на остров Корфу . И ще сгрешите, в случай че не я опитате.
 
В остарелия град на столицата Керкира е цялостно с „ кумкуатаджийници “, в които с изключение на ликьор може да се купят още най-разнообразни артикули от кумкуат - сладко, желе, ракия, бонбони, захаросани плодове и други Търговците на всички места общително оферират преди и дегустация на екзотичната си продукция.
 
 ThinkStock/Getty Imageses

Преди повече от век ботаници пробвали да засадят по крайбрежието на Средиземноморието дребните китайски мандарини кумкуат , само че опитът им дал плод само тук на гръцкия остров.-->

Мекият климат и плодородната почва в северната част на острова се оказали идеалното място за тази " сладка екзотика " . Днес на това красиво парченце земя в Йонийско море има над 6000 дървета. Плодът им може да се употребява с кората - свеж или изсушен, а ароматът му е неповторим.
 
 кумкуат ThinkStock/Getty Images

Името на китайските мандарини не е по никакъв начин инцидентно - родината на тези не доста огромни вечнозелени храстовидни дървета с дребни плодове е точно Китай. Японците пък ги назовават кин-кан , което в превод значи „ златен портокал ” . А в Европа растението е пренесено през 1846 година от Робърт Форчън . Той работел като градинар в Единбургската ботаническа градина, когато през 1842 година бил изпратен в Китай, с цел да учи и колекционира нови растения.

Пътуванията му не останали безрезултатни - в Европа се появили нови красиви цъфтящи растения. Любопитно е, че не кумкуатът е огромната горделивост в биографията му на ботаник. Много по-голяма е заслугата му за сполучливото внасяне на 20 000 чаени растения в Индия и Цейлон , което сложило началото на чаената промишленост там и поставило завършек на монопола на Китай.
 
 ThinkStock/Getty Images

В идващите си пътувания Форчън посетил и Япония, където пък се срещнал с развъждането на ориз . А връщайки се в Англия , донесъл увивни сортове бели рози, които кръстосал с локален вид , а резултатът - увивна бяла роза с едри, гъсти цветове, била наречена на името му - Роза фортуниана.
 
През 1912 година ботаниците обособили и кумкуатът в обособен жанр Fortunella, защото кората им е по-тънка и сладка от тази на другите цитрусови плодове. Освен в Китай и...на остров Корфу, през днешния ден кумкуат се култивира и отглежда в Индокитай, Япония, Флорида и Калифорния . Създадени са и кръстоски сред кумкуат и цитрусови растения - лаймкуат (лайм и кумкуат), мандаринкуат (мандарина и кумкуат), сънкуат (лимон и кумкуат) и така нататък
 
Но ликьорът „ Кумкуат ” се създава само на остров Корфу. Пръв го направил локалният винопроизводител Спирос Мавромати още през 70-те години на предишния век.
 
 ThinkStock/Getty Images

Консумацията на този плод усъвършенства храносмилането , освежава и зарежда организма с сила. Има разнородни кулинарни приложения - с изключение на недопечен, може да се употребява сушен, захаросан, под формата на сладко, желе, ликьор, ракия и така нататък
 
Екзотичното растение е източник на потребни за здравето минерали. Кумкуатът съдържа калций, мед, калий, манган, желязо, селен и цинк, витамини А, С и Е, диетични фибри, антиоксиданти като каротини, лутеин, зеаксантин, танини . Цитрусът съдържа витамини от група В като тиамин, ниацин, пиридоксин, фолати и пантотенова киселина. А както останалите цитрусови плодове, по този начин и кумкуатът има ниско наличие на калории.
 
 / Guliver/Getty Images

Екзотичният плод се използва като добавка към сладоледи или плодови салати . От този дребен плод елементарно се подготвя даже лют сос за печени меса. Използват се и за възстановяване усета на блюдата от риба и птици.
 
Плодовете имат бактерицидно деяние, употребяват се за лекуване на гъбични инфекции и болести на дихателните пътища. Сокът от кумкуат да вземем за пример, разбъркан с гореща вода, облекчава болките в гърлото. Кората на кумкуата пък е богата на етерични масла и антиоксиданти.
 
 ThinkStock/Getty Images
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР