Когато получи възможността, американският посланик в Германия обича да говори

...
Когато получи възможността, американският посланик в Германия обича да говори
Коментари Харесай

Ще наложи ли Вашингтон санкции срещу Северен поток 2?

Когато получи опцията, американският дипломат в Германия обича да приказва за прекъсването на противоречивия газопровод " Северен поток 2 ". Компаниите, които работят по него " постоянно са в заплаха, тъй като глобите постоянно са опция ", споделя Ричард Гренъл пред Handelsblatt.

Посланикът, който за разлика от множеството дипломати от кариерата, не страни прекалено много от полемиката, загатва, че Вашингтон може да употребява глобите - вторични такива, които не са ориентирани непосредствено против неприятелска страна, а по-скоро против другарска, която има прекомерно топли връзки с неприятелска такава. В случая със " Северен поток 2 ", това са страни като Германия.

Разбира се, Гренъл може просто да дрънчи с оръжие. Но декларира, че е уверен, че фирмите ще се изтеглят от плана, в случай че са застрашени от наказания.

Подобен вид наказания са вероятни и към този момент са употребявани от Съединени американски щати в тази ситуация с Иран. Те са ориентирани против фирмите, които работят с Техеран.

" Северен поток 2 " би трябвало да удвои количеството съветски газ за Западна Европа - и макар недоволството на други европейски народи, Германия поддържа мощно и води решително плана.

Той е взаимен сред европейските енергийни компании Uniper, Wintershall, OMV, Engie и Shell от една страна и съветската държавна " Газпром " от друга.

Някои източноевропейски страни са мощно срещу плана, заявявайки, че той заплашва сигурността им. Съединени американски щати е срещу по стратегически аргументи, потвърждавайки, че той ще направи Европа прекомерно подвластна от съветския газ. Критиците обаче настояват, че действителната мотивация е продажбата на американски газ на Европа - който е доста по-скъп. Източници от немското държавно управление имат вяра, че в случай че глобите бъдат въведени, Вашингтон ще се прицели първо към по-малките компании, да вземем за пример Allseas Group, която слага газопровода, както и италианската инженерна Saipem.

Последната не дава отговор на запитванията на немския вестник, само че към този момент е посочвала, че американски наказания не биха имали доста смисъл, защото тя към този момент съвсем е завършила своите задания по него.

От Allseas споделят, че не желаят да спекулират за възможния резултат, само че подобен ще има сигурно.

" Северен поток 2 " е дълъг 1 220 километра и има две тръби, тъй че ще изисква към 2 440 километра тръби. Засега са подготвени единствено 400 км.

Allseas, която би трябвало да сложи 90% от тях, мъчно ще бъде сменена, считат експерти от промишлеността.Германското държавно управление се тормози от диалозите за вероятни наказания, а външното министерство към този момент е в контакт с Вашингтон. " Опитваме се да им покажем, че " Северен поток 2 " е напълно стопански план, който ще помогне за подобряването на европейската енергийна сигурност ", споделя представител.

Санкциите пък ще бъдат възприети в Берлин като неприемлива интервенция. " Не желая европейската енергийна политика да бъде определяна във Вашингтон ", споделя държавния секретар Андреас Михаелис.

Самият план обаче провокира рецензии освен от Съединени американски щати, от други европейски страни, а и в самата Германия. Той има съперници и в самото държавно управление, като те показват, че планът би трябвало да бъде обмислен, защото когато е взето решението за започването му, не са взети поради основателните страхове на Източна Европа по отношение на съветското въздействие.

Но когато става въпрос за този мотив в Германия, американските наказания могат и да имат противоположен резултат - изключително в случай че се възприемат необятно като интервенция в немската политика. А и съперниците на плана ще се окажат на страната на Тръмп - където голям брой политици напълно не желаят да бъдат. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР