Когато погледна живота си, виждам цял списък от грешки. Очарователни,

...
Когато погледна живота си, виждам цял списък от грешки. Очарователни,
Коментари Харесай

``Парижанина`` – първокласен дебют, препоръчван от Зейди Смит и Джонатан Сафран Фоер -

„ Когато погледна живота си, виждам цялостен лист от неточности. Очарователни, красиви неточности. Не бих ги трансформирал “ , споделя Мидхат Камал, основният воин в романа „ Парижанина “ – ослепителен дебют на Изабела Хамад, който се появява на български на 23 май с логото на изд. „ Кръг “.

Майсторски написана, книгата четем в превода на починалия Стефан Аврамов (1978 – 2021), който трагично загубихме през 2021 година и който й отдели месеци неуморна и задълбочена работа. Красивата корица нарисува Люба Халева.

Животът на основния воин Мидхат Камал стартира в Наблус – град на север от Йерусалим. През 1914 година Османската империя тъне в крах, а на хоризонта се задава Първата международна война… За да избегне наборната работа, Мидхат отива да учи медицина в Монпелие. Докато следва, той заживява при антрополога Фредерик Молиньо и се влюбва енергично в щерка му Жанет. Оказва се обаче, че вместо да се разгърне вълнуваща любовна история, пред читателя се разкрива изменничество – ученият има скрити претекстове, с цел да приюти младия палестински студент. Чувствайки се засегнат, Камал отпътува за Париж, където учи история в Сорбоната.

И до момента в който Мидхат се потапя в живота на френската столица, ориста на родния му град е друга – остарелият му свят се разпада под окупацията на британците и надигащите се националистически настроения в Палестина. Младият мъж е заставен да се върне вкъщи, разкъсван сред две култури и две действителности. Той би трябвало да откри своето място и да се оправя с споровете в личното си семейство, само че и с упованията на обществото в един отиващ си свят.

„ Парижанина “ е извънреден исторически разказ, написан с висок жанр и език, впечатляващи за младата възраст на Изабела Хамад, която приключва книгата преди да е навършила 30 години. Изданието притегля и с дълбочината, в която преглежда въпроси като културна еднаквост, обич и политика, до момента в който наблюдава живота на основния воин по време на основен миг от историята. Текстът хвърля светлина и върху началото на дългата ера от премеждия, недоразумение и гибел, белязала ориста на Близкия изток, и дава опция за по-добро схващане на процесите, които са оформили тази конфликтна част от света.

„ Парижанина “ е възвишено читателско прекарване. Деликатен, въздържан, необикновено образован, извънредно балансиран и същински хубав. Изглежда невероятно толкоз незабравим исторически епос да е дебют на писателка в двайсетте й години – само че е правилно. Изабела Хамад е голям гений, а книгата й е знамение. “ - Зейди Смит
„ Парижанина “ е великодушен подарък. Съществува избран тип наслада, която съдържа освен наслаждение, само че и битка и даже горест. Романът на Хамад провокира тази наслада у читателя. “ - Джонатан Сафран Фоер

„ Удивителен… Изграден с впечатляващо въображение, този исторически разказ не попада в никоя от нормалните капани на жанра. Блестящо написан е и надълбоко откровен в страстите си. “ - „ Ню Йорк Таймс Буук Ривю “

За авторката:
Изабела Хамад (р. 1992) е британско-палестинска писателка, родена в Лондон. Завършва британска литература в Оксфорд, а през 2012 година получава стипендията „ Кенеди “ от Харвардския университет. Носителка е на премията за прозаичност „ Плимптън “ и на влиятелното отличие за пай роман „ О.Хенри “.
Първият й разказ „ Парижанина “ (2019) влиза в литературните ранглисти на „ Ню Йорк Таймс “, „ Барнс енд Ноубъл “, „ Вог “, „ Амазон “ и „ ЛитХъб “ и получава оценката „ Палестинска книга на годината “.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР