Когато обществото е изнервено, уплашено и поляризирано, това безспорно е

...
Когато обществото е изнервено, уплашено и поляризирано, това безспорно е
Коментари Харесай

Информационната война тепърва се разгаря

Когато обществото е изнервено, уплашено и поляризирано, това несъмнено е комфортно за нечистите ползи

Кризата в стопанската система и коронавирусът отприщиха гневни противодействия и осведомителна война
(снимка: CC0 Public Domain)

Секретни лаборатории, биологическо оръжие, ваксини с скришен чип – тези и още доста сходни изречения кръжат във виртуалното пространство. Обществото е разцепено на две – освен у нас, а и в световен мащаб – и враждата сред обособените лагери става все по-яростна. Информационната война занапред се разгаря.

Преди броени дни Съединени американски щати упрекнаха Китай, че хакери, свързани с китайското държавно управление, са откраднали щатско проучване, обвързвано със основаването на ваксина за ковид. Китай отговори сбито, че няма никакви доказателства за сходна кражба и е аморално една страна да нападна друга със клюки и непроверени обвинявания.

Словесната престрелка е единствено част от цялостния пейзаж, в който от няколко месеца всевъзможни източници бълват разнородни дописки, видеозаписи и доказателства против разнообразни организации, обществени придвижвания, държавни управления и корпорации.

С експлоадирането на коронавирусната пандемия избухна осведомителна война. Разгоря се първият спор – същински ли е вирусът, или е „ лабораторно планиран ”. Веднага се появи тезата, че това не е следващият ковид, прескочил от животинското царство в човешкото, а е „ биологическо оръжие ”.

Закономерно тезата докара идващия стадий на осведомителната война: „ кой пусна вируса ”. Някои твърдяха, че китайците желаят да съсипят останалата част от света, в частност – че са изкупили дялове в свои компании, притежавани преди този момент от западни богаташи. Други заложиха, че Съединени американски щати желае да съсипе Китай поради икономическото предимство на азиатската страна.

Веднага се откри съображение да се каже и, че това е работа на „ руснаците ”. Така де, изглеждаше разумно – по това време при тях към момента нямаше взрив на ковид или най-малко нямаше данни за подобен.
още по тематиката
Днес всички с достъп до интернет и някоя обществена медия спорят за произхода на вируса, за основателите на ваксина против него, за чипирането на популацията и последствията от това. Светът е по-разделен от всеки път.

И в случай че до момента, общо взето, обществото се разцепваше релативно добродушно в другите равнини на несъгласие (напр. атеисти против религиозни, глобалисти против антиглобалисти и др.), то в този момент разединението е гневно, настървено, неутолимо. Дебатът все по-често излиза от културния разговор с замяна на причини. Убедени в своите тези, от ден на ден хора стават крайни в изрече и доводите си. Все по-често се срещат жлъчни избрания за събеседниците, които изричат разнообразни визии.

Разбираемо, страхът наля много вода във воденицата на враждите. Хора, които познаваме като рационални и интелигентни, започнаха да сипят злостни прилагателни по адрес на инакомислещите: „ кретени ”, „ идиоти ”, „ олигофрени ” и така нататък

Самите фронтове на разделяне и опълчване станаха многочислени и взаимно преплетени. Изострянето на напрежението по тематиката „ ковид ” изостри и всички останали поляризации.

Но това е единствено началото. Тепърва ще сме очевидци на гневни противодействия и на същинска осведомителна война. Каналите за шерване на видео като YouTube и TikTok преливат от записи с най-различни теории за вируса, за имунизациите за вируса, за новия международен ред, за налагането на новите правила. Медиите преливат от разнопосочни разбори на всевъзможни експерти.

Всички средства са впрегнати. Със силата на новите технологии всеки може да сътвори, да речем, видео, в което известна звезда „ разкрива ” шокиращи „ истини ”. Всъщност, в сходно свръх-чувствително и свръх-разединено общество даже не е нужно да се старае доста: една качествена картинка с лице на човек (злодея) и макет (например на вирус) е задоволителна, с цел да провокира проливен дъжд от реакции – да вземем за пример лайкове, споделяния, подписвания на петиция.

Насред това полесражение разнообразни организации се пробват да се борят с това, което назовават „ подправени вести ”. Социалните медии се пробват да се пазят чисти от „ неистинности ”. Правителствата, неспособни даже да дефинират какво е подправена информация, натискат обществените медии да филтрират наличието си.

Наистина, кой и по какви критерии дефинира коя вест е подправена? В момента това решение е поверено на корпоративни организации – да вземем за пример, фирмите, които ръководят обществени мрежи. Всички те имат цели екипи, които да ревизират, означават, трият… И въпреки всичко, по какъв начин бихме могли да сме уверени в обективността им?

Как да сме сигурни, че в случай че компания за, да речем, осветителни крушки, е огромен рекламодател в една обществена медия, то евентуални изказвания, че нейните крушки съдържат нездравословно за здравето вещество, няма да бъдат показани като „ подправени вести ” от същата тази обществена медия и надлежно изтрити?

Закономерно, колкото повече се „ стягат ” ограниченията за битка с въпросните подправени вести, толкоз повече това провокира подозрения и несъгласия. Обратното – да се остави цялостна независимост на словото в онлайн средата – подклажда разцвета на всички неуместни изказвания. Само едно е несъмнено – мощно поляризираните лагери на поддръжниците на противоположни тези и разбирания ще се настървяват от ден на ден.

Накратко, осведомителната война е реалност и ние всички сме участници в нея, щеш не щеш. И с цел да налея и аз своето масло в огъня – когато обществото е изнервено, уплашено и поляризирано, това несъмнено е комфортно за нечистите ползи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР