„Когато настъпват такива тежки пътно-транспортни произшествия, налице е човешка грешка.

...
„Когато настъпват такива тежки пътно-транспортни произшествия, налице е човешка грешка.
Коментари Харесай

Кой е виновен за катастрофата с кортежа на председателя на НС Цвета Караянчева?

„ Когато настъпват такива тежки пътно-транспортни катастрофи, налице е човешка неточност. За себе си съм уверен, че тук има повече от една човешка грешка”. Това съобщи в предаването „ Здравей, България” някогашният началник на столичния КАТ и сегашен ръководител на Института за пътна сигурност Богдан Милчев. Той разяснява злополуката с кортежа на ръководителя на Народно събрание Цвета Караянчева.
Ескортът с коли на НСО, с който е пътувала Караянчева, беше ударен от друга кола. Инцидентът стана в неделя преди обяд на пътя сред Шумен и Силистра. Караянчева е със счупена раменна става и беше превозена по неотложност в държавна болница с хеликоптер. Председателят на Народно събрание е била оперирана, само че през днешния ден от болничното заведение би трябвало да оповестят какво е положението й. Очаква се тя да се възвърне до месец.
„ Задавам си въпроса, дали чиновниците от НСО, когато потеглят на път, дали им е написано задължението охраняваното лице да бъде обезопасено с колан. Това е основен въпрос. Била ли е с колан и в случай че е била с колан, щеше ли да има такова нараняване”, попита Милчев.
Той разяснява и маркировката на пътя, където е станала злополуката.
„ Има маркировка, която маркира „ остров”. Той е повече от 8 кв./м – т.е. значителен „ остров”. Идва въпросът дали, в случай че има знак за ограничаване на скоростта, дали той се съблюдава. Не се съблюдава, тъй като уредникът на придвижването основава предпоставки да не се съблюдава, изграждайки този вид „ острови””, съобщи Милчев. Според него подобен вид „ остров” би трябвало да е издигнат, озеленен, със знаци.
„ Няма написано предписание, че би трябвало да се поставят колани на задната седалка. А това е било належащо. Често лицата, които пътуват, се возят на задната седалка зад защитата. За НСО се знае, че би трябвало да са без колани, тъй като би трябвало да реагират. Но за първи път се случва злополука, в която да пострада охраняваното лице”, съобщи ген. Димитър Владимиров, някогашен шеф на НСО. „ Шофьорът е един от най-хубавите в НСО, назначен е още през 2003 г.”, съобщи ген. Владимиров.
„ Министър-председателят не може да си разрешава да кара колата самичък и да се обръща и да гледа камерите дали го снимат”, разяснява ген. Владимиров.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР