Когато мислим за котка, най-често в съзнанието ни идват представите

...
Когато мислим за котка, най-често в съзнанието ни идват представите
Коментари Харесай

Как да отучим котката да хапе

Когато мислим за котка, най-често в съзнанието ни идват визиите за драскане и хапане, що се отнася до дейностите им. Да, котките хапят, както дребните котенца, залисани в играта, по този начин и огромните котаци.

Защо хапят дребните котета?

Малките котета хапят по разнообразни аргументи. Те имат проблеми със социализацията си в ранна възраст. Развиват своите обществени умения в общуването с другите дребни от котилото. Често обаче те биват осиновяване преди да навършат 2-3 месеца и да са развили някакви обществени умения и това дава отражение на взаимоотношението им със стопаните. Малките котенца не схващат, че острите им зъбки и нокти могат да наранят тези, с които си играят и по тази причина самоуверено захапват пръста на индивида.

Не бива това държание да бъде подценявано, още по-малко да бъде насърчавано. С самообладание и награди котето може да разбере, че това държание не е положително.

Съществува и вид здравословен проблем да аргументи сходно неприятно държание при котките, тъй че е добре да се направи консултация с ветеринарен експерт при настойчиво хапане от страна на мъничето.

Защо възрастните котки хапят?

При порасналите писани нещата са малко по-сложни. Те имат повече аргументи да демонстрират котешка експанзия, които може да се изброят:

- Страх или опасност от други животни за тяхната територия

- Недобре извършена социализация по време на бебешката и датската възраст

- Ако са били унизени преди да бъдат осиновени

- Ако имат заболяване като котешката хиперестезия или друго

- Защото не знаят по какъв начин по различен метод да заявят желанието си за връзка с хората

- Заради по-буен темперамент

 Как да отучим котката да хапе

Начини да отучим котката да хапе

Необходимо е да се построи общ модел, употребен от всички членове на фамилията при демонстрация на такова държание и да се прояви самообладание и неизменност, до момента в който пухкавият домакински любим се научи. Ето някои препоръки:

- Не бива да се разрешава на котето да си играе с елементи от тялото на стопаните. Веднага би трябвало да му се покаже, че пръстите на ръцете или краката, както и косата на стопанина не са предопределени за игра.

- Вниманието на домашния питомец може да се бъде отвлечено с забавна интерактивна играчка.

- Добре е да се насърчава котето с лакомства, когато не пуска зъбите си в деяние по време на игра.

- Не бива човек внезапно да дърпа ръката си. По-добре да се стисне мощно ръката и по този начин опцията да се реализира захапване понижава.

- Ако котката се превъзбуди по време на игра, най-добре тя да се прекрати и да се насочи животното към по-спокоен ъгъл в дома, най-добре в нейния ъгъл.

- Не бива в никой случай да се санкционира домашния питомец, котето не схваща смисъла нито на постъпката си, нито на наказването.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР