Когато малките предприятия, някои обществени организации и други компании с

...
Когато малките предприятия, някои обществени организации и други компании с
Коментари Харесай

Най-добрите алтернативи на Access за Linux

Когато дребните предприятия, някои публични организации и други компании с сходен размер внезапно схванат, че би трябвало някъде да съхраняват своите данни, те нормално първо се сещат за Microsoft Access. Това е общо взето вярно решение, в случай че към този момент плащате абонамент на Microsoft и нямате нищо срещу да употребявате патентован и предпазен програмен продукт.

Но това напълно не е единственият вид. Ако предпочитате да употребявате свободен програмен продукт или нямате задоволително бюджет за продуктите на Microsoft, или не желаете да вършиме спомагателни разноски, също има решение. Има няколко приложения за работа с данни, които са почтена опция на Microsoft Access и на Apple FileMaker. Тук в резюме ще представим най-хубавите аналози на Access за Linux.
Най-добрите аналози на Access за LinuxLibreOffice Base


Ако не сте се досетили още от името, Base е една от стратегиите на офис пакета LibreOffice. Този пакет включва Writer (текстови процесор), Calc (процесор за електронни таблици), Impress (презентации), Draw (рисуване), Charts (графики и диаграми) и Math (математически формули). По този метод Base се интегрира в LibreOffice по същия метод както Access с пакета Microsoft Office. Това значи, че е допустимо импортирането и експортирането на данни от Base в другите приложения на пакета за основаването на финансови доклади, графики и още доста други неща.

По подразбиране Base включва в себе си драйвери, които поддържат няколко многопотребителски енджини за работа с база данни, в това число за бази данни с отворен код: MySQL, MariaDB и PostgreSQL,  както и други JDBC и ODBC съвместими бази данни. Вградените помощници и шаблони за таблиците дават опция на начинаещите консуматори бързо да стартират работата по основаването на нужните таблици и запитвания, както и основаването на форми и доклади, описи на продажбите и на клиентите и други сходни. В интернет има доста управления и материали за потреблението на тази стратегия. Има и сертифицирани сътрудници по поддръжката, които бързо настройват нужните таблици и релации.

Предлагат се инсталатори за Linux, MacOS, Windows и Android. Самият пакет LibreOffice се популяризира по лиценза Mozilla Public License v2, а това значи, че можете освен свободно да ползвате и разпространявате програмата, само че и да участвате в нейното създаване. Това е най-хубавата опция на Access за Linux.
DB Browser for SQLite


DB Browser for SQLite дава опция на потребителите да употребяват базата данни SQLite без да е належащо да познават комплицирания синтаксис на SQL командите. Програмата предлага банален и комфортен табличен интерфейс, а вградените помощници вършат тази стратегия едно чудесно решение за новите консуматори, навлезли в бранша за работа с бази данни.

По време на своето създаване това приложения на няколко пъти промени името си. Първоначално се наричаше Arca Database Browser, а по-късно получи името SQLite Database Browser. През 2014 година, с цел да се избегне спора с SQLite бе определено актуалното име.

Вградените в програмата помощници дават опция на потребителите напълно елементарно да основават и модифицират базите данни, показателите, записите, да импортират и експортират данни, да основават и извършват запитвания и поръчки, както и да правят разнообразно търсене в таблиците. Има инсталатори за Windows, MacOS и съвсем всички Linux дистрибуции.

DB Browser for SQLite се популяризира под два лиценза: Mozilla Public License Version 2 и GNU General Public License Version 3. Сорс кодът на програмата може да бъде изтеглен от формалната страница на плана.
Kexi


Linux десктоп средата KDE има собствен офис пакет с име Calligra Suite. В този пакет, програмата за работа с базите данни се назовава Kexi. В този офис пакет са включени и стратегиите Words (текстов процесор), Sheets (електронни таблици), Stage (презентации) и Plan (мениджър на проекти).

Като пълностоен съставен елемент на плана KDE, Kexi е основана за потребление в графичната десктоп среда KDE Plasma, само че това не лимитира нейната област на потребление. Програмата работи еднообразно добре и в другите Linux и BSD дистрибуции, употребяващи десктоп средата Gnome, както и в MacOS и в Windows.

В формалната страница на програмата се споделя, че тя особено се създава, тъй като няма други бързо разрастващи се стратегии за работа с бази данни, които да са мощни, евтини, ръководени посредством отворени стандарти и работещи на разнообразни операционни системи, смарт телефони и хардуерни платформи. Тя обезпечава планиране на бази данни, запазване на данните, извършване на поръчки и запитвания, обработка на данните и така нататък

Kexi се предлага под свободния LGPL лиценз и сорс кодът може да бъде изтеглен от формалната WiKi.
NuBuilder Forte


NuBuilder Forte е създаден по подобен метод, че да е допустимо най-лесен за потребление. Това е браузерен инструмент за създаване на уеб приложения с бази данни. Интерфейсът е напълно елементарен и комфортен за потребление, вградени са редица принадлежности за улеснение на работата, в това число поддръжката на drag & drop, с което доста се форсира основаването на бази данни.

Както във всяко уеб приложение, и тук данните са налични посредством браузъра. Цялата информация се съхранява в MySQL база данни и може във всеки един миг да бъде експортирана във тип на единствено един файл. Използват се общоприетите езици за уеб програмиране (HTML, PHP, JavaScript и SQL), което дава на разработчиците опция доста бързо да стартират работа. До пълноценната подмяна на Access е надалеч, само че да се работи са тази стратегия е допустимо – тя е задоволително постоянна.

Програмата nuBuilder Forte се популяризира под GPLv3.0 лиценза и може да бъде изтеглена от Github.

Имате ли собствен обичан инструмент с отворен код за работа с база данни? Споделете в мненията, с цел да умножим познанието.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР