Когато лидерът на управляващата партия ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов

...
Когато лидерът на управляващата партия ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов
Коментари Харесай

За властта - и за стандартите, които й позволяваме

Когато водачът на ръководещата партия ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов споделя, че те (ГЕРБ - бел. а.) са наложили стандарта „ отговорните да си подават оставката “, той е прав. Наистина има подобен стандарт. Доказателство са поредицата оставки от първото до актуалното му трето държавно управление.

Когато Движение за права и свободи за повторно поставя депутата си в националния парламент Делян Пеевски в листата за европейски избори, това също е стандарт. Случи се и при водача на Движението за права и свободи Лютви Местан, и при настоящия ръководител на партията Мустафа Карадайъ. Стандарт е и неизменимото му избиране за депутат от 41-ия парламент насам.

Когато Българска социалистическа партия споделя, че потегля за победа на европейските избори и за предварителни парламентарни избори, това също е стандарт - политическата цел на всяка съпротива, а Българска социалистическа партия е такава отдавна, е да вземе властта. Този път социалистите включват като приоритет „ борбата за правдивост “ - и това към този момент е ексцентрично. Но се вписва в стандарта, оголен от Бисмарк, че най-вече се лъже по време на война, избори и след лов.

Зад стандарта с оставките се крие неналичието на присъди, зад общоприетата поредна номинация на Пеевски - институционализирано задкулисие, зад общоприетия апел на Българска социалистическа партия - нагон за власт под мантрата за правдивост.

„ Стандартът, който разрешаваме, е стандартът, който одобряваме “. Ще чуете това предписание на курсове по мениджмънт, коучинг или от обществени антрополози. Тоест - това, което разрешаваме на политиците с дейностите и бездействията си, ни дава право да вършим същото. Когато някои от тях крещят в пленарна зала и в ефира на огромни медии, употребяват език на омразата, наскърбяват избрани етнически групи и политически съперници, държат се нападателно на публични места - и това минава безнаказано, част от обществото прави същото, на пътя, вкъщи, в междуличностните и междуобщностни връзки.

В рекламираната „ Визия за България “ на правосъдната промяна е отделена едвам половин страница. Българска социалистическа партия дава обещание да работи за: „ повишение на бързината на досъдебното производство; повишение успеваемостта и качеството на наказателния развой, за гарантиране на обективността му и за премахване на опциите за неговото затрудняване и забавяне; контролиране натовареността на съдиите, като гаранция за по-добър правосъден развой “. Наред с това споделят, че ще основат „ инструментариум и гаранции за самостоятелност на магистратите и за недопускане на напън и въздействие от страна на политически и корпоративни ползи “, а „ главен аршин за кариерно развиване на магистратите да бъде броят на анулираните актове “.

От изказването на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова при представянето на претендентите за евродепутати, се разбра, че очакванията, които има за българското правораздаване, са свързани с европейската прокуратура. „... Европа може да помогне на българското правораздаване, в случай че изградим мощна, самостоятелна и подчинена само на върховенството на закона европейска прокуратура “. Същата позиция бе изразена в края на ноември м.г. от водачите на партии от Вишеградската група, включително и Нинова. Само че европейската прокуратура към този момент е в план и даже да проработи през 2021 година, ще се занимава със злоупотреби с евросредства - закононарушения против бюджета на Европейски Съюз като измами, корупция, изпиране на пари или съществени трансгранични измами с Данък добавена стойност. Какво предлага Българска социалистическа партия - до тогава да чакаме европейската прокуратура или да си почистим преди този момент?

Впрочем, Корнелия Нинова прикани и за събаряне на „ държавното управление на ГЕРБ и „ Обединени патриоти “, подкрепяни от Движение за права и свободи “. Това значи ли, че Движение за права и свободи, съдружник на социалистите в няколко ръководства, е в графата „ съперници “? Но защото познаваме и стандарта на двойните стандарти, в следваща обстановка могат отново да си сътрудничат. Ако позволим.

Стандартът на симулативните дейности

Борисов приказва за „ оставки на отговорните “, само че също по този начин и по какъв начин му идва да вземе „ един чук и където има тераси, покриви, да ги счупя и да завършваме “. В типичния си жанр той се пробва да смали „ Апартаментгейт “, който в реалност не опира до недекларирани тераси, а до доста по-сериозни проблеми - за функционалната неплатежоспособност на институции като КПКОНПИ, която не е проверила съзнателно имуществените заявления на обществените фигури; за политическия асортимент, който разрешава издигане на хора, чиито имотни покупко-продажби на прекомерно ниски цени будят подозрения за корупция. Европейската комисия (ЕК) също видя казуса като проблем, не като тераса. Потвърди го първият заместник-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс след среща с основния прокурор Сотир Цацаров в Брюксел. Тимерманс, който е и претендент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за ръководител на бъдещата Комисия, съобщи предходната седмица, че има учредения казусът да бъде наблюдаван от близко.

Но в България властта постанова стандарта на симулативните дейности, когато са наранени ползите ѝ - същият стандарт, утвърдил и модела „ Пеевски “.

Гражданското общество попречи на позиционирането на Пеевски като началник на Държавна организация Национална сигурност (ДАНС) през 2013 година Но не съумя да спре поредното „ изпиране “ (по израза на Полина Паунова от „ Свободна Европа “) на имиджа му, осъществено от политици, държавни и правосъдни институции, пред необятно затворените очи на ръководещите, отпред със самия Борисов. Така той не е подозрително забогатял, не е бил обвързван с Корпоративна комерсиална банка (КТБ0, не го е предложил Сергей Станишев за началник на ДАНС, не е завършил „ Булгартабак “, а „ Булгартабак “ не е бил забъркан в контрабанда на цигари и така нататък

Никоя от парламентарно показаните политически сили не приказва за този модел. И това също към този момент е стандарт. Тогава по какъв начин да имаме вяра на супергероите от „ Позитано “ 20 в тяхната борба за правдивост?

Б. ред - Статията е от Дойче веле.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР