Когато китайски военен кораб се приближи на 150 ярда от

...
Когато китайски военен кораб се приближи на 150 ярда от
Коментари Харесай

Защо опасните сблъсъци на американски и китайски военни вероятно ще продължат

Когато китайски боен транспортен съд се приближи на 150 ярда от американски унищожител в Тайванския пролив в събота и го принуди да понижи, това беше вторият път в границите на няколко дни, в който китайски и американски боен личен състав се приближиха до огромен случай, предава „ Агенция Ройтерс “.

В края на предишния месец китайски изтребител прелетя пред американски боен аероплан над Южнокитайско море, предизвиквайки упреци от страна на Съединените щати.

След срещата с военни кораби в събота Белият дом упрекна Китай в „ възходяща настъпателност “ . Китай съобщи, че сходна военна активност на Съединени американски щати в интернационалните води е „ умишлено провокиране на риск “ .

Ето за какво тези неотдавнашни близки срещи сред американските и китайските военни може да продължат:

Китай отстъпва

Под ръководството на президента Си Дзинпин Китай стартира това, което съгласно формалните лица на Съединени американски щати е едно от най-големите военни натрупвания в спокойно време в историята. Пекин употребява възходящия си боен потенциал и икономическо въздействие, с цел да отблъсне десетилетното военно владичество на Съединени американски щати в Азия. Китай гледа на Съединените щати като на новобранец , намесващ се в район, в който се вижда като мощ за мир и непоклатимост .

Особен източник на напрежение са патрулите за „ независимост на корабоплаването “, при които Съединените щати и техните съдружници плават с военноморски кораби през Тайванския проток и Южнокитайско море. Съединените щати пък споделят, че сходни патрули пазят правото на всички страни да плават в интернационалните води.

Китай се оплака от кораби и самолети на Съединени американски щати в Тайванския пролив и в Южнокитайско море покрай острови, които той управлява, претендира или е конструирал и трансформирал във военни уреди . Военноморските сили на Народната освободителна войска (PLAN) нормално следват корабите на Съединени американски щати.

Някои анализатори разясняват, че китайските военни командири са били насърчавани да работят по-настоятелно против непознати военни кораби и самолети . Дженифър Паркър, специалист по защитата в Австралийския институт за стратегическа политика, разяснява протичащото се по този начин:

„ Мисля, че това, което виждаме, евентуално е общо поощряване, може би даже скица за стимулиране на командирите на единици (PLA) да бъдат нападателни, когато се появи опция, което е на равнище единица, насърчавайки по-безразсъдно държание . “

Други неотдавнашни произшествия в Южнокитайско море видяха транспортен съд на китайската брегова защита да насочва „ боен лазер “ към транспортен съд на Филипините през февруари, а Виетнам предишния месец изиска Пекин да отстрани корабите за проучване от своите води.

Китай съобщи, че и двата случая са законни и естествени . Министерството на защитата на страната не разяснява незабавно изказванието, че предизвиква по-агресивно държание. Дерек Гросман, старши анализатор по защитата в американския мозъчен концерн RAND Corporation, счита:

„ Този метод на PLA усилва възможностите за конфликт, който може да прерасне във въоръжен спор . “

Той посочи:

„ Според мен това е сюжет номер 1, който води Съединени американски щати и Китай към война, и по-малко Пекин завзема част в противоречивото Южнокитайско море или нападна Тайван . “

На курс за конфликт?

Правейки обстановката по-опасна са внезапно другите визии на Съединени американски щати и Китай за източника на казуса. Съединените щати виждат Китай като нарушаващ статуквото със своите закани против Тайван, самоуправляващият се остров, който Китай твърди, че е негов, и териториалните му искания към богатото на запаси Южнокитайско море .

Отговорът от позиция на Съединени американски щати е да продължи да отстоява правото си да плава и лети покрай Китай. Тонг Джао, гостуващ академик в Училището по публични и интернационалните връзки към Принстънския университет, посочи:

„ Управляващата комунистическа партия на Китай вижда тези дейности на Съединени американски щати като провокативни и има вяра, че стремежът на Съединени американски щати към военно владичество е същинската причина за заплахите в района . “

Той съобщи:

„ Китайските чиновници като цяло не виждат личното държание на Китай като допринасящо за рисковете . И затова тяхната логичност е, че Китай може да понижи риска единствено като ускори военните си ограничения, с цел да се изправи против агресивното държание на Съединени американски щати и да накара Съединените щати в действителност да се усещат загрижени за произшествия. И това е моментът, когато Съединените щати в последна сметка ще подхващат нужното ограничения за понижаване на риска “.

Без връзка

Добавете към това още един проблем: неналичието на надеждни информационни канали сред двете армии .

Американските военни от дълго време упорстваха Китай за отворени линии за връзка с PLA – както на висши, по този начин и на по-ниски равнища – за намаляване на риска произшествията да се трансфорат във военни експлоадирания . Лидерите на Китай, в противен случай, постепенно откриват военни контакти и бързо ги приключват по време на интервали на дипломатическо напрежение , считат американски чиновници.

Китай спря няколко военни разговора на високо равнище с Пентагона след визитата на някогашния ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайван предишното лято и отхвърли настояването на Съединени американски щати за телефонен диалог сред началниците на защитата на двете страни след свалянето на китайски шпионски балон във въздушното пространство на Съединени американски щати това година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР