Когато изработва една от най-известните си творби "Пиета", Микеланджело ди

...
Когато изработва една от най-известните си творби "Пиета", Микеланджело ди
Коментари Харесай

Пиета - единствената творба, подписана от Микеланджело

Когато създава една от най-известните си произведения "Пиета ", Микеланджело ди Лудовико Буонароти Симони е едвам на 22 години. Днес той е считан за един от тримата титани на Ренесансовото изкуство дружно с Леонардо да Винчи и Рафаело.
Поръчката за "Пиета " Микеланджело получава през ноември 1497 година от френския кардинал Жан Билер, който е бил представител в Рим, за гробницата му. Високата 1,74 м скулптура Микеланджело изсича от един-единствен блок от мрамор от Карара, който самичък избира. Скулптурата е първият шедьовър, изработен от подобен мрамор, който се трансформира в обичан материал на създателя, и първата от поредност произведения на тази тематика от създателя, осведоми Дарик.нюз.
Творбата, основана в чест на 1500-годишния празник от рождението на Христос, изобразява тялото на Исус в скута на майка му Мария след свалянето му от кръста. А двете фигури, направени в естествени размери, са едни от най-завършените творби на Микеланджело.
Любопитен факт е, че тази творба в действителност е и единствената, която носи подписа му. След като статуята е изложена в базиликата "Св. Петър ", той също отива да види творението си. Дочува, че хората, скупчили се пред статуята, се питат кой е създателят. Микеланджело самичък чува по какъв начин работата му бива приписвана на различен: "Нашият Гобо от Милано. " Завладян от гняв, вечерта той се промъква в базиликата и с длето изписва към гърдите на Дева Мария: "Микеланджело Буонароти, Флоренция, направи това. " След това обаче съжалява за дейностите си и се заклева, че в никакъв случай повече няма да подпише друго свое създание.
Микеланджело приключва творбата си през 1499 година Днес изключителният му гений е оценен високо и "Пиета " е определяна като шедьовър. По това време обаче скулптурата скандализира кардиналите. Най-голямата рецензия била, че Мария наподобява прекомерно млада, с цел да бъде майка на 33-годишен мъж.
През ХVІІІ в. статуята е пренесена в една от шапките на базиликата "Св. Петър " в Рим. При превозването й е развален палецът на лявата ръка на Дева Мария. Много повече провали шедьовърът получава след нападателно нахлуване през 1972 година Тогава австралийският геолог от маджарски генезис Ласло Тот с крясъци "Аз съм Исус Христос - възкръсналият от мъртвите " се нахвърля върху статуята с чук. 33-годишният мъж съумява да нанесе 12 удара, с които оставя тежки провали по шедьовъра - откършени са лявата длан и ръката на Богородица; от главата на статуята, изобразяваща по какъв начин Божията майка оплаква сваления от кръста Исус, са откъснати части, избит е носът. Общо към 100 фрагмента се търкалят по пода на базиликата "Св. Петър ", до момента в който мъжът бива повален.
Вандалският акт предизвика необятни диспути по какъв начин да бъде реставрирана статуята. Някои историци и реставратори желаят да бъде оставена развалена като знак на насилието. Други упорстват тя да бъде реставрирана, само че ясно да се очертаят развалените места, като историческо удостоверение за случилото се. От Ватикана обаче упорстват за така наречен интегрална реституция, която не оставя забележими следи от намесата.
От фотоси близо половин година реставратори разпознават късчетата и фрагментите, пръснати по пода на "Св. Петър ". За да не бъде местена, към статуята в храма е издигната спонтанна лаборатория, в която по-късно стартира сглобяването им. С помощта на "невидимо " лепило и прахуляк от същия мрамор, употребен за статуята, експертите я възвръщат парче по парче. По пощата пък мистериозно идва откъс. Оказва се, че екскурзиант от Съединени американски щати прибрал парчето в паниката към арестуването на Тот, само че по-късно "се обадила съвестта му ".
И въпреки всичко след събирането на частите, останали други празнини. Те били запълнени благодарение на копие на статуята, направено преди нападението. Така единствено 10 месеца след грозното нахлуване "Пиета " още веднъж можела да се види в параклиса, носещ нейното име. След реституция статуята е сложена зад непробиваемо стъкло, вдясно от входа на базиликата, където и през днешния ден посетителите могат да се насладят на хубостта и изяществото на шедьовъра.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР