Когато използваме различни козметики за лице и за тяло, много

Когато използваме различни козметики за лице и за тяло, много ...

Не смесвайте тези козметични съставки!

Когато използваме различни козметики за лице и за тяло, много често си мислим, че принципа "колкото повече, толкова повече" ще ни върши по-добра работа. И наистина, когато ги ползваме отделно, те ни вършат работата, която очакваме, но да ги смесим заедно би било фатална грешка. Това споделя д-р Шари Марчбейн, дерматолог, цитиран в InStyle и healthdigest.com.

Излекувай гъбичките със сода за хляб Излекувай гъбичките със сода за хляб
Ние ви казваме как да се борите с гъбичките по ноктите на краката с просто, но ефективно природно средство: сода за хляб. Разпростране...

Това обаче изобщо не е вярно, защото много от съставките в козметиката, която ползваме, не са съвместими едни с други и могат да доведат до редица кожни проблеми, от които да не можем да се отървем. 

Това е сложен процес, който трябва да оставим на производителите и да слушаме съветите на дерматолозите. В повечето случаи смесването на различни съставки или няма да има никакъв ефект върху кожата, или ще има силно неблагоприятен.

Едни от съставките, с които трябва да се внимава най-много според д-р Марчбейн, са ретиноидите и ретинолът. Той е форма на витамин А, насърчаваща обмена на клетки в кожата и действаща като ексфолиант. С две думи - обвновяване на клетките и борба с фините линии и бръчките.

Ретинолът обаче води до силно изсушаване на кожата и точно поради тази причина не бива да се смесва с никакви други ексфолианти, както и козметика за акне, съдържаща силицилова киселина и бензоил пероксид. Това може да раздразни кожата, да я изложи на риск от инфекции или да доведе до зачервяване.

4 признака, че прекалявате с козметиката и кожата ви страда от това 4 признака, че прекалявате с козметиката и кожата ви страда от това
Козметичните продукти имат своите положителни черти в днешно време. Безспорно те и помагат да се поддържаме лицето си и кожата да не се...

Друга съставка, която не бива да се комбинира с киселини, е витамин С - особено с лимонената киселина. И двете са с известляващ ефект и стимулиране на обмена на клетките, а в комбинация ще създадат отново проблеми като дразнене, зачервяване и поява на петна.

Ретинолът и витамин С, също не могат да вървят заедно. Това е и причината поради която ползваме ретинол вечер, а витамин С сутрин - за всеки от тях се изисква различно pH на кожата, за да свършат работата си.

Винаги преди да използвате повече козметика и да я комбинирате, се консултирайте с дерматолог, за да запазите кожата си здрава!

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com