Когато избираме между чешмяна и бутилирана вода, трябва да имаме

...
Когато избираме между чешмяна и бутилирана вода, трябва да имаме
Коментари Харесай

Oсновните проблеми с качеството на питейната вода в България

Когато избираме сред чешмяна и бутилирана вода, би трябвало да имаме поради, че първичната разлика сред тях е само методът, по който водата доближава до хората.

„ Основните проблеми с качеството на питейната вода, която доближава до домовете ни посредством водопроводната мрежа, са трайни и са свързани с отклонения по микробиологични индикатори – най-много заради липса на стерилизация или неефективна такава. Най-често за стерилизация се ползва хлор, само че при предозиране остатъчният хлор в питейната вода покачва риска от ракови болести. Особено рискова е хлорираната вода при бременните дами “, споделя доцент Гечева.

Предимство на чешмяната вода е нейната, ненапълно, по-ниска цена. Тя обаче е изложена на по-висок риск от замърсяване. У нас за водоснабдяване се употребяват над 6 хиляди водоизточници, като по-големият % са подземни и едвам 4% повърхностни (язовири и реки), само че от тях се водоснабдяват едни от най-големите градове на страната включително и столицата. Само за към половината от повърхностните водоизточници се ползва нужното филтриране на водата. Методите, които се ползват се избират според от състава на водата във водоизточника и включват най-често процеси като утаяване (за премахване на едри частици), коагулация (за премахване на по-малки частици), дестилация, стерилизация. Повечето функциониращи пречиствателни станции за питейни води (ПСПВ) са с доста остаряло съоръжение и се нуждаят от сериозна реорганизация и рационализация (особено на филтърните корпуси) и въвеждане на автоматизиран надзор за остатъчност на подаваните реагенти (хлор и алуминий).

По отношение на физико-химичните индикатори най-често има отклонения по нитрати и манган. Високите равнища на нитрати се свързват със болестта водно-нитратна метхемоглобинемия при кърмачета и дребни деца. В допълнение в йоддефицитни региони могат да бъдат фактор за увеличение на ендемичната гуша при подрастващите.

Ето какви наблюдения има доцент Гечева във връзка с качествата на питейната вода в България: „ Отклонения по нитрати са присъщи за регионите с интензивно земеделие, отнасящи се към 21 области в страната. По данни на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) най-засегнати в това отношение са областите Велико Търново, Русе, Разград, Ямбол, Варна, Шумен, Хасково, Търговище, Стара Загора, Плевен, Бургас, Добрич, Пловдив, Враца. И не на последно място, има отклонения по така наречен органолептични индикатори, т.е. цвят, аромат, усет и мътност, които нямат здравна значителност, само че са значими за хората. Установено е, че в обитаемоте места с най-високи цени на чешмяната вода качеството на употребената вода се прави оценка най-масово като неприятно. “

В същото време България е една от най-богатите страни в Европа на минерални води. Компетентният орган в тази сфера е Министерство на здравеопазването и неговите районни структури (РЗИ). Избирайки вода в магазина, потребителят разполага с богат избор, основан на водоизточник, вид, производител, състав, усет.

„ Поначало няма разлика в индикаторите от здравна значителност, стъпвайки единствено на определенията „ чешмяна “ или „ бутилирана “ вода. Разликата в индикаторите на другите типове води, които са от здравна значителност, се демонстрира според от самостоятелните характерности на всеки съответен водоизточник или мястото, където живеем. Когато използваме вода от дребни водоизточници като извори, то те са по-лесни за отбрана от замърсяване спрямо огромни повърхностни водоизточници като язовирите. В допълнение бутилираната вода не изминава пътя по дългите водопроводни системи, които в България от дълго време са за сериозна реорганизация “, разяснява доцент Гечева.

Спазвайки високите европейски условия и стандарти, фирмите за минерална и изворна вода се стремят към запазване на околната среда, като влагат непрекъснато в създаване на по-тънки и леки опаковки и употребяват рециклирана и биоразградима пластмаса. От крайния потребител се чака само да събере разделно опаковките в съответните контейнери за преработване. Макар че към момента относително малко от тях се събират разделно, позитивната смяна е в ход постепенно, само че несъмнено. 100% рециклируемите РЕТ опаковки от изворна и минерална вода все по-често доближават до преработване. Принос за тази смяна в държанието на хората имат някои от водещите компании за минерална и изворна вода, които посредством осведомителни акции припомнят на потребителите да събират опаковките разделно.

Дискусията за и срещу другите типове вода е потребно изпитание, тъй като подкрепя осведомения избор на потребителите по отношение на водата, която употребяват в всекидневието си. Основните преимущества на бутилираната вода са удобството, желанието за усет, надеждността за здравето. И не на последно място, изгодите от характерните минерали, които всяка минерална или изворна вода доставя. Особено значимо е, че минералният състав на водата – микроелементи, pH, обща минерализация – е съответно маркиран върху етикета. Така осведоменият клиент може да подбере минерална или изворна вода, която дава отговор на неговата възраст, метод на живот и потребности на организма.

***

Доц. доктор Гана Гечева приключва компетентност „ Екология и запазване на околната среда “ към Биологически факултет на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ през 2000 година и незабавно по-късно става докторант по научна компетентност „ Екология и запазване на екосистемите “ към Институт по ботаника към Българска академия на науките, в този момент ИБЕИ – Българска академия на науките. В следствие през 2005 година стартира работа като помощник в Биологически факултет на Пловдивския Университет. Огромно въздействие върху ползите ѝ в областта на екологията оказва научният ѝ началник – проф. Лиляна Юрукова. „ Тя ме научи на доста неща, само че най-много да не спирам да си задавам въпроси и да не се отхвърлям да диря отговорите “, споделя доцент Гечева.

Към момента доцент Гечева има над 20 годишен опит в мониторинга и оценката на положението на водите и като координатор на планове в областта на околната среда. Участвала е и взе участие като народен специалист в стратегиите по интеркалибрация към Европейската комисия по биологичен детайл за качество макрофити. Също по този начин е представилтел за страната в ICP Vegetation - интернационална изследователска стратегия, която изследва въздействието на замърсителите на въздуха върху културите и (полу)естествената растителност.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР