Когато имаме париод на висока инфлация, всички номинални стойности растат,

...
Когато имаме париод на висока инфлация, всички номинални стойности растат,
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: Цените ще падат месец за месец, а където не се случва, да се провери за картели

Когато имаме париод на висока инфлация, всички номинални стойности порастват, в това число и средствата по сметки. Важно е и това, че при депозитите на предприятията от над 1 млн. лева има нарастване с над 25% за една година. Така че стопанската система в инфлационна среда се разраства доста - имаме рекордни облаги в бизнеса, а в същото време вложенията са на ниско равнище. Т.е. преприятията натрупат кеш, само че не влагат. 

Това разяснява пред Нова тв Лъчезар Богданов, основен икономист в Института за пазарна стопанска система, във връзка данните на Българска народна банка, че за последната година у нас се появяват по петима милионери всяка седмица.

Същото се случва и с хората, които имат високи приходи. За предходната година междинното нарастване на приходите е към 18% и това при високите приходи номинално е една много добра сума. Същото е и с парцелите - в случай че сте продали парцел през годината, той е бил по-скъп и в случай че хората не са решили в какво да влагат, парите отиват в банка, а оттова и отговора за какво депозитите нарастват, разяснява той.

Факт е, че цените на главните първични материали, в това число и на гоирвата, се върнаха на равнището от пролетта или есента на 2021 година. Т.е. всичко това, което буташе цените за производството нагоре през последната година и половина, в този момент се отдръпна. Това, което се вижда от данните за инфлацията от април и у нас, и в Европа, е много съществено изстудяване на инфлацията и даже дефлация. Както върви, разумно е да има общ спад на цените месец за месец. Вече извиненията с цените на тока, петрола, фуража, не вежат. Процесът се обръща, би трябвало да се охлаждат цените на стоките и заемите. Редно е хората да се съобразят с това, което се състои. Следващите 12 месеца ще се промени пазара, изясни той.

Вече би трябвало да се смъкват цените там, където има пазар и конкуренция. Там, където цените не се смъкват, би трябвало да се види дали няма картелни съглашения, уточни той.

Даже митингите на зърнопроизводителите към този момент са против ниски цени, добави той. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР